اردوغان شکست را نپذیرفته است!

10:12 - 27 تير 1395
کد خبر: ۱۹۸۳۴۸
پس از انجام کودتا در ترکیه، واکنش ها به آن متفاوت بود به گونه ای که از برخی واکنش ها بوی حمایت از کودتاچیان به مشام می رسید و از برخی دیگر حمایت از دولت اردوغان.
به گزارش گروه بین الملل ، شاید برخی کشورها از وقوع کودتا در ترکیه شادمان گشته و برخی دیگر از دولت ها از چنین اتفاقاتی ابراز انزجار کرده و آن را مخل رشد دموکراسی و مردم سالاری می دانند و محکوم می کنند.

ترکیه که در همسایگی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، همواره تحولات این کشور با توجه ویژه مقامات کشورمان همراه بوده است.

این توجه به خاطر بحران غرب آسیا به ویژه سوریه بیشتر هم شد، چرا که اردوغان عزم کرده بود تا دولت قانونی و مردمی سوریه را سرنگون کند.

ترکیه در این راه همراه آمریکا و آل سعود شد، 5 سال دشمنی با سوریه نتوانست این کشور را به ورطه سقوط بکشاند اما ویرانی ها و تلفات زیادی را به سوریه وارد کرده است.

گروه های تکفیری مورد حمایت ترکیه، عربستان و آمریکا نتوانستند هدف آنها را محقق سازند. ارتش و مردم این کشور به پشتیبانی دولت قانونی خود پرداختند و از سقوط آن جلوگیری کردند.

اگر نبود همراهی مردم و ارتش سوریه، این کشور تاکنون به دست گروه های تروریستی افتاده بود.

اما در مقابل، کشوری که خود را مقتدر، قدرتمند و تأثیرگذار در معادلات منطقه ای می داند، همواره بیم آن را دارد که ارتش علیه دولت وقت کودتا کند. سابقه گذشته ترکیه این ادعا را ثابت می کند.

سیاست های ترکیه در منطقه، نه تنها به ضرر مردم این کشور تمام شده است، بلکه باعث شده تا بحران های منطقه افزایش یابد.

همراهی این کشور با آمریکا در دشمنی با سوریه و حتی دشمنی با عراق، تا آنجا پیش رفت که آمریکا می خواست، اما برخی سیاست های آمریکا با مواضع ترکیه به تضاد کشیده سد از این قسمت راه ترکیه و آمریکا در بحران منطقه تغییر کرد چرا که آمریکا پس از 5 سال درگیری در سوریه، ادامه بحران های امنیتی را برای منافع خود خطرناک می بیند و باعث تضعیف جایگاه آمریکا در منطقه و جهان تلقی می کند. ضمن این که تلاش آمریکا برای فدرالیزه کردن و یا تجزیه سوریه است که ترکیه به خاطر منطقه کردنشین خود به شدت نگران و البته مخالف است.

آمریکایی ها شاید در ظاهر نشان دهند که کودتا را محکوم می کنند که باز هم اینگونه نشده است، اما در باطن تمایل به یک کودتا در ترکیه داشتند که باعث سرنگونی دولت اسلامگرای این کشور شود، چرا که ترکیه مدتی است ساز مخالف می زند و در جهت خلاف حرکت آمریکا در منطقه گام برمی دارد.

راه ترکیه با آمریکا اکنون به دو راه متفاوت تبدیل شده است. اگر ترکیه همچنان یک دولت و کشور همپیمان مهم آمریکا در منطقه است، چه دلیلی دارد که یک رهبر مخالف دولت این کشور در پنسیلوانیا تحت حمایت دولت آمریکا قرار داشته باشد؟ فتح الله گولن مظنون شماره یک اجرای کودتا در ترکیه است.

یکی دیگر از احتمالاتی که درباره این کودتا مطرح می شود، این است که امکان یک کودتای آمریکایی در ترکیه می رود.

البته برای اجرای آن نیازمند همکارانی در منطقه است که بهترین گزینه عربستان سعودی است.

آل سعود می تواند در عملیاتی شدن کودتای نافرجام در ترکیه نقش داشته باشد، چرا که رژیم سرسپرده آمریکاست، پول دارد و می تواند از آن برای خریدن افسران ارتش ترکیه بهره ببرد، با فتح الله گولن که از مخالفان دولت اردوغان است ارتباط دارد، و مهمتر این که سیاست ترکیه اندکی با سیاست عربستان در بحران سوریه زاویه پیدا کرده است.

آمریکا هم مدتی است که برای حفظ روابط خود با دولت ترکیه با مشکل روبرو شده به همین خاطر انتقادات تند آمریکا وهمراهی اروپا در این مسیر باعث ایجاد مشکلاتی برای آنکارا شده است.

نوع اخباری که خبرگزاری ها غربی به به ویژه آمریکایی درباره کودتای ترکیه منتشر می کنند، جالب توجه است.

جنس آنها به گونه ای است که نشان می دهد راغب به پیروزی کودتاچیان بودند. به عنوان مثال شبکه وی او ای آمریکا در تیتر نخست سایت خود نوشته است؛«کودتای ارتش ترکیه؛ اردوغان شکست را نپذیرفته است.»

چنین تیتری تنها یک مفهوم دارد و آن این که آمریکا خواهان سرنگونی دولت اردوغان بوده است یا این که قصد داشته تا تلنگری به رئیس جمهوری ترکیه بزند.

به یک خبر دیگر که از سوی خبرگزاری رویترز منتشر شده توجه کنید؛ به نوشته رویترز، در صورت موفقیت آمیز بودن کودتا در ترکیه، یکی از بزرگترین تغییرات قدرت در منطقه در سال های اخیر اتفاق خواهد افتاد.

یکی از مسائل اختلافی آمریکا و ترکیه بر سر بحران سوریه است، اردوغان تا پیش از این اصرار بر سرنگونی دولت قانونی بشار اسد داشت اما این سیاست تغییر کرده است، در حالی که آمریکا و عربستان به یژه رژیم اسرائیل خواهان کناره گیری اسد از قدرت هستند.

آمریکایی ها هم خواهان سرنگونی دولت سوریه هستند و هم می خواهند این کشور یا تجزیه شود و یا به صورت فدرالی اداره شود. ترکیه با موضع دوم اختلاف شدیدی دارد چون بیم آن را دارد که بخش کرد نشین ترکیه هم دچار تجزیه شود.

گرچه سالهاست ترکیه با مخالفان کرد خود درگیر است اما نتوانسته راه حلی برای آن بیابد.

جان کری وزیران امور خارجه آمریکا پس از کودتا در ترکیه با حضور در یک کنفرانس کوتاه مطبوعاتی، به وقایع اخیر ترکیه و احتمال کودتای نظامی اشاره کرد و گفت؛ که امیدوار به برقراری ثبات، صلح و انسجام در ترکیه است.

وی ادامه داد که در حال حاضر با توجه به وقایع اخیر در ترکیه، قادر به ایراد سخنان بیشتری نیست.

 وزیر خارجه عربستان سعودی هم کودتای ترکیه را غیر قابل پیش بینی توصیف کرد.

رژیم آل سعود در بحران منطقه غرب آسیا با ترکیه هماهنگ بود. آنها گوی سبقت را در حمایت از گروه های تروریستی تکفیری ربوده بودند.

اما ترکیه توانست خطر کودتا را از سر بگذراند، در حالی که اکنون زمان مناسبی است تا مقامات این کشور دوست و دشمن را تشخیص دهند.

جمهوری اسلامی ایران علیرغم رفتارهای غیر منطقی دولتمردان ترکیه علیه خود، از نخستین کشورهایی بود که با مقامات آنکارا تماس گرفت و کودتا در این کشور را محکوم کرد.

در هر حال ترکیه آبستن تحولاتی است که اگر درایت و عقلانیت دیده نشود می تواند به یک بحران جدی در منطقه تبدیل گردد که حتی از وضعیتی که اکنون سوریه و عراق به آن دچار هستند، وخیم تر شود.

تحلیل ها و گمانه زنی ها تنها یک دیدگاه است و شاید با واقعیت فاصله داشته باشد و شاید هم درست از آب درآید، اما آنچه نیاز منطقه است، آرامش و ثبات در آن است.

آرامش و ثباتی که کشوری مانند ترکیه یکی از عوامل اصلی بر هم زننده آن به حساب می آید.

سوریه و مردم آن اکنون تاوان دخالت های اردوغان را می پردازند.

مردم ترکیه تنها گوشه کوچکی از جنگ را لمس کردند، اما مردم سوریه بیش از پنج سال است زیر حملات و بمباران های شدید سر می کنند. اگر می خواهند کشورشان به درد سوریه دچار نشود باید دولت خود را وادار سازند دست از دشمنی با دولت و ملت سوریه بردارد. در غیر این صورت خطر برای ترکیه همچنان باقی است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *