"اخترمحمد منصور" رهبری که فقط ۱۰ ماه ریاست طالبان را بر عهده داشت

8:00 - 04 خرداد 1395
کد خبر: ۱۷۶۸۵۶
معاون وزارت دفاع افغانستان در حالی خبر کشته شدن دومین رهبر شبه‌نظامیان طالبان را تأیید کرده که "اخترمحمد منصور" تنها برای مدت 10 ماه رسماً رهبر این گروه بود.
 به گزارش سرویس بین الملل  بر اساس اظهارات عبدالجبار قهرمان معاون وزارت دفاع افغانستان اخترمحمد منصور رهبر بزرگترین شاخه طالبان در نتیجه حملات پهپادهای آمریکایی در پاکستان کشته شده است.
 
منصور پس از "محمد عُمر" دومین رهبر گروه طالبان به شمار می‌رود که پس از مرگ رهبر سابق این گروه، نفر اول طالبان شد.
 
اما پس از اعلام رسمی مرگ رهبر طالبان توسط این گروه، منصور حتی یک ماه نیز نتوانست طالبان را تحت پرچم و رهبر واحد نگهدارد و به همین دلیل بود که شاخه‌های دیگری سر از گریبان طالبان بیرون آوردند.
 
ضعف مدیریتی رهبر طالبان و مداخله خارجی‌ها در امور این گروه سبب شد تا این گروه به 3 دسته مخالف هم تحت رهبری اخترمحمد منصور، محمد رسول و عبیدالله هنر تقسیم شوند.
 
منصور، رهبر بزرگترین این شاخه‌ها بود و با توجه به این مسئله می‌توانست نقش تعیین کننده‌ای در صلح و ثبات افغانستان داشته باشد.
 
خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، با توجه به پیامدهای کشته شدن این رهبر طالبان به این گروه و ثبات افغانستان، زندگی‌نامه‌ اخترمحمد منصور را بررسی کرد.
 
اخترمحمد منصور که به اختر منصور نیز شهرت دارد فرزند محمد جان است که در سال 1347 در روستای بند تیمور فرمانداری «میوند» ولایت «قندهار» چشم به جهان گشود.
 
منصور از قوم «اسحاق‌زی» بوده و آموزش‌های ابتدایی را در حومه شهر قندهار فرا گرفته و با آغاز اشغال نظامی شوروی سابق، این فرمانده طالبان که در آن زمان نوجوان بود به جبهه «ملا حاجی محمد» پیوست.
 
وی در این جبهه با ملا عُمر که رهبری آن تحت نظر «ملا حاجی محمد» بود آشنا شد.
 
سنگ حصار، زنگاوات و فرودگاه مناطق است که اخترمحمد منصور در آن بر علیه نظامیان شوروی تحت رهبری ملا حاجی محمد جنگید، اما پس از آن در جبهه عبیدالله اسحاق‌زی رفت.
 
عبیدالله اسحاق‌زی به دولت کمونیستی آن زمان تسلیم شد و منصور صفوف جهاد را ترک و عازم شهر کویته پاکستان شده و به آموزش‌های دینی در مدارس دینی کویته و پیشاور پاکستان مشغول شد.
 
منصور تا سال 1995 در پاکستان بود، اما در این سال وارد قندهار شده و به صفوف شبه‌نظامیان طالبان در این ولایت پیوست و مسئول شبه‌نظامیان طالبان در فرودگاه قندهار شد.
 
وی پس از گذشت چند ماه مسئول نگهداری هواپیماهای جنگی طالبان شد و در سال 1996 رئیس شرکت هوایی آریانا شد و پس از تصرف پایتخت توسط این گروه، به صندلی ریاست وزارت هوانوردی و فرماندهی نیروهای هوایی طالبان رسید.
 
بر اساس گزارش‌ها، اختر منصور یک بار در سال 1987 در جنگ با نظامیان شوری در فرمانداری پنجوایی قندهار به شدت زخمی شد و بار دیگر در سال 1997 در زمان حاکمیت طالبان در فرودگاه مزار شریف زخمی و اسیر سربازان وابسته به ژنرال ملک شد.
 
منصور در سال 1997 هم بیش از 6 ماه از سوی ژنرال ملک فرمانده پیشین ازبک‌تبار در شمال افغانستان اسیر شده بود و با آمدن عبدالرشید دوستم به مزار شریف و فرار ژنرال ملک، وی و شماری دیگر از افراد گروه طالبان موفق به فرار شدند.
 
منصور با شیوخ کشورهای خلیج فارس رابطه نزدیکی داشت، به طوری که پس از سال 1996 چندین بار به آن کشورها سفر کرد.
 
بر اساس گزارش‌ها، اخترمحمد منصور یک شرکت هوایی را به نام «کارگو» با «حاجی فرید» و برخی تاجران آسیای مرکزی و اوکراین در امارات متحده عربی تأسیس کرد که همچنان فعال است.
 
رهبر گروه طالبان که در بخش شبکه مخابراتی ثریا در امارات متحده عربی نیز فعالیت داشت، گفته می‌شود چندین کارخانه تولید تریاک و هروئین‌سازی در هلمند داشته که سالانه میلیون‌ها دلار را از آنجا به جیب می‌زد.
 
وی پس از شکست طالبان در سال 2001 همراه با سایر فرماندهان و مقامات ارشد دولت طالبان به پاکستان رفت.
 
پس از دستگیری ملا برادر مسئول نظامی و معاون «ملا عُمر» شد و تا 13 آوریل 2013 که مصادف با مرگ نخستین رهبر این گروه بود همچنان بر این مسند باقی ماند.
 
منصور با سایر اعضای شورای کویته طالبان مرگ رهبر خود را مخفی نگهداشتند تا اینکه 10 ماه پیش به صورت رسمی مرگ ملا عُمر فاش شد.
 
این رهبر طالبان متهم به کشتن ملا عُمر و داشتن کارخانه‌های زیاد مواد مخدر است، اما بدون اینکه در هیچ دادگاهی حاضر شود و به این اتهامات پاسخ دهد از سوی نظامیان آمریکایی در خاک پاکستان کشته شد.
 
با اینکه ملا عُمر نخستین رهبر گروه طالبان بود از سال 1995 تا 2013 بود، اما اخترمحمد منصور یک سال هم نتوانست رهبری طالبان را بر عهده داشته باشد.
 
/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *