وزیر نفت به دنبال احیای سوآپ
مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفت: با توجه به انباشت و مازاد فرآورده های نفتی دیگر سوآپ به معنای واقعی انجام نمی شود.
به گزارشاسماعیل حشم فیروز با بیان این که پارسال کمترین فعالیت را در زمینه سوآپ داشتیم، گفت: به دلیل کیفیت، انباشت و مازاد فرآورده های نفتی این بخش کمتر فعال شد.
وی با بیان این که سوآپ فرصت بسیار مناسبی برای کشور به شمار می رود که باید از آن استفاده و بهره لازم را برد، افزود: سوآپ نفت افزون بر این که یکی از منابع درآمد کشور به شمار می رود، ایجاد ارتباط با کشورهای حوزه دریای خزر با هدف امنیت اقتصادی و سیاسی کشور را به همراه دارد.
حشم فیروز تصریح کرد: اگر ایران بتواند در کنار افزایش صادرات نفت خام و گاز طبیعی، سوآپ را احیا کند و آن را توسعه دهد، در کنار مزایای فنی که این موضوع دارد، قدرت چانه زنی کشور نیز در منطقه و حتی جهان به میزان قابل ملاحظهای بالا می رود.
مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، با تاکید بر این که این کار حتی منجر به پشتیبانی عملیات تولید نفت ایران در دریای خزر خواهد شد، گفت: ازسرگیری سوآپ منجر به کاهش قابل توجه هزینه انتقال نفت خام به پالایشگاههای تبریز و تهران از جنوب به شمال کشور می شود، از این رو، قرار است نفت تولیدی و سوآپ برای عرضه به پالایشگاههای شمال کشور همچون تبریز و تهران مورد استفاده قرار گیرد.
حشم فیروز در ادامه به مذاکرات این بخش با سرمایه گذاران خارجی اشاره کرد و گفت: سعی و تلاش بر این است که این بخش دوباره فعال شود؛ اما با توجه به از دست دادن بازار در سالهای اخیر ورود و گرفتن سهم در این بازار به سختی امکانپذیر خواهد شد.
وی، با اعلام این که پارسال با بسیاری از شرکتهای نفتی از جمله روسنفت روسیه مذاکره شده است، گفت: در این مذاکرات پیشنهادهایی ارائه شد، اما هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده است.
حشم فیروز، با اشاره به انجام مذاکرات متعدد با قزاقستان و روسیه به منظور ازسرگیری سوآپ نفت خام، تاکید کرد: هر دو کشور برای ازسرگیری سوآپ نفت اعلام آمادگی کرده اند.
به گفته وی، کشورهای روسیه، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان نیز تمایل خود را برای از سرگیری سوآپ نفت و همچنین گاز از خاک ایران اعلام کردهاند.
مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، گفت: شرائط داخل هنوز برای سوآپ مناسب نیست و ما با مازاد و انباشت فرآورده مواجه هستیم و به دلیل کیفیت فرآورده هایمان صادراتمان به این راحتی امکانپذیر نیست، بنابراین ما ناچاریم با افزایش کیفیت نفت گاز به یورو پنج آنرا آماده سوآپ کنیم.
وی تاکید کرد: پارسال مشکلات عملیاتی نظیر مخازن، نحوه اندازه گیری و هماهنگی بین دستگاههای نظارتی مانند گمرک، مرزبانی و استانداری وجود داشت که تقریبا تا پایان سال برطرف شد و تجربه خوبی به دست آوردیم که امسال عملکرد بهتری داشته باشیم.
حشم فیروز اعلام کرد: مدیریت تامین و توزیع با توجه به حجم مازاد، انباشت و کیفیت فرآورده های نفتی به ما اجازه سوآپ نمی دهد، با وجود این که در همین شرائط نیز ما معتقدیم سوآپ صرفه اقتصادی دارد و باید این امکان هر چه سریعتر فعال شود.
وی، با اعلام این که این استدلال که وقتی انبارهای ما انباشت فرآورده دارد، سوآپ توجیه ندارد، گفت: این استدلال به طور کامل صحیح است، اما باید برای فعال کردن این بخش راهکار مناسب اندیشیده شود.
مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تاکید کرد: باید امکانات صادراتی در جنوب کشور به طور کامل فراهم شود تا از جنوب فرآورده صادر کنیم و از شمال بتوانیم به صورت سوآپ وارد کنیم تا با کاهش هزینه ها، فرآورده های با کیفیت وارد کشور شود.
وی، اظهار امیدواری کرد که با برنامه ها و سیاستهای وزارت نفت این بخش بزودی فعال شود تا این فرصت از ایران گرفته نشود.
حشم فیروز تاکید کرد: اکنون اگرچه مذاکرات برای سوآپ توسط ایران هنوز نهایی نشده، اما دستگاههای ذیربط تلاش میکنند که زیرساختهای لازم را برای این فعالیت آماده کنند.
وی ادامه داد: براساس برنامهریزیهای انجام شده، ایران قصد دارد با فراهم آوردن زیرساختها و حل مشکلات بینالمللی، ظرفیت سوآپ و انتقال نفت خام همسایگان شمالی به مبادی مصرف را به روزانه پنج میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه برساند.
مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: به هر حال قرار بود ایران طی چند سال به هاب انرژی در منطقه بدل شود و تا سال ١٣٨٩ عملیات سوآپ نفت به مدت ١٣ سال با موفقیت در حال انجام بود، اما به یکباره در مرداد سال ٨٩ فعالیت قطع شد که عواقب حقوقی نسبتاً سنگینی نیز برای ایران داشت.
به گفته وی، اکنون وزیر نفت به دنبال از سرگیری سوآپ است و شرکتهای فعال در این بخش نیز برای همکاری با ایران اشتیاق دارند. از اینرو به نظر میرسد که با حفظ شرائط موجود ایران در بلندمدت مرکز پایدار توزیع انرژی در جهان می شود و این موضوع تنها به نفت و فرآوردههای نفتی معطوف نخواهد بود، بلکه تبادل و انتقال برق نیز یکی از طرحهای مطرح برای ایران است.
حشم فیروز افزود: امیدواریم امسال بحث مخازن ذخیره سازی در بندر ماهشهر و لنگرگاه بندرعباس مورد بررسی قرار گیرد و مشکلات موجود به دلیل حجم بالای مازاد فرآورده ها و ترافیک بندرعباس به دلیل حجم صادرات نفت کوره و بانکرینگ و واردات بنزین برطرف شود.
وی اظهار امیدواری کرد که با ساخت لنگرگاههای سیار تا حدودی زیرساختهای لازم ایجاد شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *