اسماعیل امینی:داوری جشنواره شعر فجر سیاسی نیست/قزلی:نزدیک به سه هزار عنوان کتاب مورد بررسی قرار میگیرد
مهدی قزلی در ابتدای این نشست گفت: هفته اول اسفند ماه مراسم اختتامیه جشنواره برگزار می شود امیدوارم امسال سال تثبیت جشنواره برای بهترین کتاب شعر پارسال باشد وانشالله این روند در سال های آینده نیز ادامه پیدا کند که بهترین کتاب شعر فجر را انتخاب کنیم.
وی در ادامه افزود: امسال در دو بخش رقابتی و غیررقابتی این جشنواره برگزار می شود در بخش رقابتی کتاب ها در سه حوزه کتاب شعر کودک و نوجوان و درآمدی بر شعر برگزار شد و در بخش غیررقابتی نیز محافل ادبی را خواهیم داشت.
قزلی تصریح کرد: در
بخش غیررقابتی 15 محفل را برگزار می کنیم که این محافل پراکندگی جغرافیایی دارند و
تمام تلاشمان را کرده ایم که از مرکز دور شویم و به اطراف کشور برویم و همچنین به
دنبال ایجاد محافل درخارج از کشور نیز هستیم یکی از این محافل، محافل ادبی افغانی
ها است زیرا ادبیات مهاجرت به شدت جدی شده است.
وی در خصوص دوره های آموزشی این دوره از جشنواره گفت: امسال همزمان با دوره اختتامیه دوره آموزشی را برگزار خواهیم کرد که به تمام استان ها نامه ای را فرستادیم که استعدادهای شهر خود را به ما معرفی کنند که اساتید حوزه شعر کلاس هایی را برای آنها برگزار کنند و همین که دوستان از اساتید این حوزه استفاده کنند و هم اساتید استعدادهای شعر را از نزدیک ببینند.
وی درخصوص انتخاب
هیات علمی جشنواره گفت: هیات علمی جشنواره را ما انتخاب نمی کنیم بلکه حکم آن از
سوی علی جنتی وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی به ما داده می شود و داورهای جشنواره با
توجه به ورود افراد به حوزه شعر توسط اعضای هیات علمی انتخاب می شوند.
دبیر اجرایی جشنواره گفت: نزدیک به 3 هزار عنوان کتاب در میان تمام کتابها بررسی می شود که این بسیار طبیعی است که تعدادی از این کتابها در مرحله اول ریزش کنند و باقی کتابهای به مراحل بعد برسند.
در ادامه اسماعیل امینی دبیر علمی جشنواره شعر فجر گفت: در سالهای بعد از پیروزی انقلاب جریان شعر فارسی تحولات بسیاری را پیدا کرده است که نه از منظر منی که از دوستداران انقلاب هستم بلکه از منظر اساتید شعر فارسی اوضاع شعر فارسی در سالهای بعد از انقلاب هم از لحاظ وسعت و گستردگی و هم به لحاظ تنوع و گونه های شعری بسیار پیشرفت داشته است زیرا در هر زمان یک قالب شعری غلبه داشته و بقیه در سایه آن بودند اما الان شرایطی است که می توانیم تمام گونه های مختلف شعری را در کنار یکدیگر داشته باشیم.
وی در ادامه افزود: به همین دلیل بعد از انقلاب هم استقبال به شعر زیاد بوده و هم تعداد کتابهایی که منتشر شده بسیار افزایش پیدا کرده است و باید گفت در میان همین کتابهای شعری است که یک کتاب خوب بیرون می آید.
دبیر علمی جشنواره فجر گفت: در هیچ دوره ای از تاریخ ایران مانند این دوره در میان خانم ها شاعر نداشتیم و شعر کودک و نوجوان متعلق به بعد از انقلاب است.
امینی در ادامه افزود: در حوزه جشنواره فجر به این توسعه یافتگی که در شعر ایجاد شده پاسخ گو است اما باید بگویم تنها جایی که درباره شعر داوری می شود جشنواره شعر فجر نیست بلکه جشنواره شعر فجر یکی از آنها است.
دبیر علمی جشنواره فجر در خصوص داوری آثار گفت: امسال ما از شیوه ارسال آثار به کتابهای منتشر شده روی آوردیم که مهمترین دلیلش این است که در شیوه ارسال آثار تمام شاعران کشور با خبر نمی شوند و معمولا شاعران درجه یک کشور ما دلشان نمی خواهد که در معرض داوری قرار بگیرند و دلیل دیگر اینکه انتساب شعر به شاعر دشوار است و در سالهای گذشته در خصوص این قضیه مجادلات بسیاری شد اما وقتی که داوری در خصوص کتاب باشد این مشکلات را نداریم و همه در معرض داوری قرار می گیرند و هیچ کتابی و شاعری از داوری خارج نمی شوند و همه کتابهای چاپ شده مورد داوری قرار می گیرند.
امینی درخصوص فضای سیاسی که در حوزه فرهنگ حاکم شده است گفت: داوران جشنواره شعر فجر بر اساس توانایی ملی و اهمیت هنری انتخاب می شوند و متاسفانه فضای هنری بیشتر بر فضای سیاسی تکیه کرده است به همین خاطر بعضی ها تمایل ندارند که در داوری شرکت کنند و برخی ها کسب و کارشان مخالفت کردن است و برخی شاعران تمام هویتشان این است که من مخالفم.
وی در ادامه افزود: در جشنواره های مختلف دیده شده که برخی داوران بدون توجه به محتوای کتاب به پشت جلد آن و انتشارات کتاب نگاه کرده اند و چون آن انتشارات مخالف سلیقه آنها است کتاب را کنار گذاشته اند.
امینی تصریح کرد: اهمیت ادبیات و علم خیلی بیشتر از سیاست است ما در این جا حتی میان اهالی ادبیات می بینیم که سیاست خیلی مهمتر از ادبیات است من معیار سیاسی ندارم و تمام معیار من ادبیات است.