صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آیا دعوای مطالبه و تحویل ملک به استناد عقد اباحه در انتفاع، پس از یک سال از راه‌اندازی سامانه موضوع ماده یک قانون الزام، مسموع است؟

۰۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۳:۳۱
کد خبر: ۴۷۹۹۸۹۵
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه در پاسخ به اینکه آیا دعوای مطالبه و تحویل ملک به استناد عقد اباحه در انتفاع، پس از یک سال از راه‌اندازی سامانه موضوع ماده یک قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مسموع است، در تاریخ ۱۴۰۳/۰۷/۲۴ صادر شد.

خبرگزاری میزان - نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دعوای مطالبه و تحویل ملک به استناد عقد اباحه منافع در مال غیرمنقول، پس از یک سال از راه‌اندازی سامانه موضوع ماده یک قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مسموع است، در تاریخ ۱۴۰۳/۰۷/۲۴ صادر شد.

طبق نظریه مشورتی صادره، در فرض سؤال دعوای مطالبه و تحویل ملک به استناد عقد اباحه در انتفاع، صرف نظر از قابلیت یا عدم قابلیت استماع این دعوا، از شمول قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول خارج است.

نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۳/۴۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضاییه

استعلام:

آیا دعوای مطالبه و تحویل ملک به استناد عقد اباحه منافع در مال غیرمنقول، پس از یک سال از راه‌اندازی سامانه موضوع ماده یک قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳ مسموع است؟ توضیح آنکه در قانون یاد‌شده در خصوص انتقال عین و منفعت مال غیر منقول تقریر حکم شده است؛ اما در مورد عقود مفید اباحه اموال ذکری به میان نیامده است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

اولاً، قانونگذار در مواد یک و ۱۰ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳ به انتقال منافع و یا مالکیت منافع، انتقال حق انتفاع و مالکیت حق انتفاع تصریح دارد؛ اما در خصوص اباحه در انتفاع و عقود مفید آن مانند عاریه حکمی ندارد.

ثانیاً، اباحه در انتفاع، حق انتفاع و مالکیت بر آن ایجاد نمی‌کند و به همین دلیل است که اذن در انتفاع قابل رجوع و عقود مفید اباحه در انتفاع مانند عاریه جایز است و مباح‌کننده انتفاع می‌تواند از آن عدول کند.

با توجه به مراتب پیش‌گفته و از آنجا که اباحه در انتفاع، حق یا مالکیت بر آن را در پی ندارد تا بتواند موجد دعوا شود؛ در فرض سؤال دعوای مطالبه و تحویل ملک به استناد عقد اباحه در انتفاع، صرف نظر از قابلیت یا عدم قابلیت استماع این دعوا، از شمول قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳ خارج است.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *