حتما از دولت متخاصم عربستان شکایت میکنیم/ آل سعود اجازه ندارد پیکرها را دفن کند/باید به خودروسازان کمک کنیم/از دست دادن ظریف با اوباما بی خبرم
خبرگزاری میزان-سخنگوی دولت گفت: موضع دولت عربستان به هیچ وجه مسئولانه نیست. تا جایی که مقام معظم رهبری این مسایل را یادآور شدند تا مسئولیت پذیر و عذرخواه باشند و با انصاف و عدالت با این فاجعه برخورد کنند.
خبرگزاری میزان -
به گزارش ، سخنگوی دولت در نشست خبری امروز خود، توضیحات مفصلی درباره پیگیری های دولت جمهوری اسلامی ایران در خصوص فاجعه منا ارائه کرد.
محمد باقر نوبخت با اعلام تعزیت نسبت به فاجعه منا برای مسلمان به ویژه هموطنان مان، گزارش کوتاهی درباره عملکرد دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی بیان کرد.
او در ابتدای این گزارش گفت: در جهت افزایش تولید داخلی که با سیاست سرعت بخشی به خروج از رکود همراه با مهار تورم در دستور کار دولت است، در هفته گذشته بخشی از پرداختها به طرحهای عمرانی افزایش یافت. بر اساس آخرین گزارشی که از سوی خزانه داری کل در تاریخ دوم مهرماه اعلام شد، بالغ بر 8243 میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی به صورت نقدی پرداخت شد.
نوبخت افزود: این عدد همچنان سیر صعودی در پرداختهای عمرانی دارد که موجب افزایش اشتغال و فعال سازی عرصه های صنعتی می شود. همچنین 2100 میلیارد تومان پرداخت نقدی برای مهار آبهای مرزی به وزارت نیرو و جهاد کشاورزی پرداخت شد و 849 میلیارد تومان به صورت اسناد خزانه اسلامی جهت پرداخت طرحهای عمرانی صورت گرفت و مجموعا 11192 میلیارد تومان تا تاریخ 2 مهرماه پرداخت عمرانی داشتیم که در مقایسه با عدد 10848 میلیارد تومان در بازه زمانی مشابه در سال گذشته، می توان گفت پرداختیها در طرح های عمرانی بیشتر بوده است. این در شرایطی است که جهت کاهش قیمت نفت، میزان دریافتیهای دولت با محدودیت مواجه است. منتهی این قول را سازمان برنامه ریزی داده بود که با مکانیزم تخصیص، بهینه سازی منابع صورت گیرد.
او ادامه داد: در عرصه صنعت با وزارت صنعت، معدن و تجارت توافقنامه ای امضا شد که سازمان مدیریت و برنامه ریزی در راستای پرداخت منابع تولید عمل کند و با تسهیلاتی که از سوی نظام بانکی مقرر است در اختیار صنعت قرار گیرد بتواند مابه التفاوت سود را بپردازد. یارانه تولید مانند یارانه نقدی نیست که بین تولیدکنندگان توزیع شود. بلکه وزارت صنعت، معدن و تجارت بر اساس ظرفیتها و میزان اشتغال واحدهای تولیدی، با اعطای تسهیلات، منابع را در اختیار این واحدها قرار می دهد. منتهی درصدی که بانکها به عنوان نرخ سود پرداخت می کنند را دولت پرداخت می کند.
سخنگوی دولت گفت: در واقع یارانه تولید منابعی است که صرف پرداخت ما به التفاوت سود می شود. برخی رسانه ها در این باره تشکیک می کنند. البته گاهی اوقات پرداختهای نقدی برای صنعت خاصی است ولی اصل یارانه، در پرداخت ما به التفاوت سود تسهیلات صرف می شود.
او در ارتباط با تخصیص یارانه به صنعت توضیح داد: برای یارانه شیر رایگان 160 میلیارد تومان در تاریخ 27 اردیبهشت 94 پرداخت شده. همچنین بابت افزایش قیمت کمباین 3559 میلیارد تومان در 3 اردیبهشت به جهاد کشاورزی پرداخت شد. به وزارت صنعت، معدن و تجارت بابت صادرات خدمات فنی و مهندسی 50 میلیارد تومان در 3 خرداد 94 داده شد. بابت کارخانه های سیمان مازوت سوز که عمدتا در مناطق کمتر توسعه یافته هستند مانند استان سیستان و بلوچستان 83 میلیارد و 504 میلیون تومان در خردادماه امسال پرداخت شد.
نوبخت گفت: بابت یارانه جابجایی حمل و نقل ریلی و باری و مسافر که به ازای هر تن 23 تومان باید پرداخت شود 1500 میلیارد تومان در خردادماه به وزارت راه و شهرسازی پرداخت شد. به کارخانه قند دزفول 10 میلیارد تومان و برای سبد کالا هم 360 میلیارد پرداخت شد.
نوبخت همچنین درباره انتظارات مردم از تولیدکنندگان خودروی داخلی نیز گفت: دیروز از یک واحد صنعت تولید خودرو بازدید کردم. این صنعت 100 هزار میلیارد تومان دارایی موجود دارد. مردم و مصرف کنندگان انتظار دارند محصولات با کیفیت و قیمت مناسب از این واحدهای تولیدی دریافت کنند. دولت وظیفه دارد پای سخن اینها نیز بنشیند. همانطور که انتظار داریم خواسته های مردم و مصرف کننده محقق شود، باید مشکل آنها را نیز رفع کرد. این 200 میلیارد به بخش صنعت پرداخت می شود نه فقط خودرو. برخی رسانه ها اشتباها می گویند این 200 میلیارد تومان تماما به صنعت خودرو می رود که اینطور نیست. اگر هم انتقاد و انتظاری داریم باید کمک کنیم و اگر قرار است روی تولید داخلی متمرکز شویم، هیچ یک را نباید کنار گذاشت. حذف اینها مساوی با واردات بی رویه خودروهای خارجی است و دولت به شدت با این موضوع مخالف است.
او همچنین گفت: موافقتنامه ای با وزارت جهاد کشاورزی داریم. دیشب هم جلسه طولانی با وزیر راه و شهرسازی داشتیم تا بتوانیم برنامه های مناسب برای تحرک بخشی به مسکن داشته باشیم که منجر به اشتغال سازی و خروج از رکود می شود. سازمان مدیریت و برنامه ریزی مصوبه هیات وزیران برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به زوجهای جوان، اولویت در بازسازی بافتهای فرسوده و حاشیه شهرها با وام 10 درصدی را پیگیری می کند. برای 6 ماهه آینده برای همه این موارد، برنامه های دقیق وجود دارد. برای بعد از تحریم نیز خود را آماده کردیم و برنامه جامعی در این مورد داریم ولی همچنان سیاست اقتصاد مقاومتی در دست دولت است.
بحث حادثه منا و کشتار زائران خانه خدا،بخش عمده ای از سخنان نوبخت را به خود اختصاص داد. او در این باره گفت: حادثه منا بسیار غم انگیز و دردناک است. این از دو جنبه قابل تامل است. یکی اینکه جمع کثیری از زائران در لباس احرام کشته شدند. فاجعه دردناکی است. این قابل تامل است و در هر جایی پیش می آمد، رخداد غم انگیزی بود. نکته ای که تامل را تشدید می کند، موضع و عکس العملی است که خادمین حرمین اظهار می کنند. حداقل باید بپذیرند مسئولیت سلامت این عزیزان، شرعا و عرفا با آنهاست و باید پاسخگو باشند. حتما به خاطر این حادثه، اگر هم عمدی نباشد، باید عذرخواهی از خانواده حجاج و کشورها کنند. به رغم اینها، موضع دولت عربستان به هیچ وجه مسئولانه نیست. تا جایی که مقام معظم رهبری این مسایل را یادآور شدند تا مسئولیت پذیر و عذرخواه باشند و با انصاف و عدالت با این فاجعه برخورد کنند.
وی با اشاره به اینکه عده کشور میزبان برای خدمت رسانی به آسیب دیدگان ناکافی بود گفت: حالا این نیروها در یمن بودند یا چه می کردند، بحث الان نیست. اما در آن صحنه به اندازه کافی، نیروی خدماتی نبود. کشورهایی که شهروندانشان نیاز به کمک دارند، اعلام آمادگی می کنند، اما آنها از دادن ویزا خودداری می کنند. یعنی هیچ نوع همکاری برای خدمت رسانی به حجاج نیازمند را هم بر نمی تابند. اینها قابل تامل است و امروز تأکید داریم که هر چه سریعتر پیکر مطهر جانباختگان به داخل منتقل و به مجروحان رسیدگی شود. هنوز 248 مفقود وجود دارد. این نشان می دهد که حتی احتمال اینکه برخی از این مفقودین بعدها به کاروانها برنگردند هم وجود دارد. دولت باید تلاش کند با فوریت اینها را شناسایی کند. یک هیات از نمایندگی دولت با مسئولیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه وزارت خارجه و هلال احمر قرار بود از روز جمعه بروند. او با خصمانه خواندن موضع عربستان در مقابل ایران گفت: متاسفانه دولت سعودی با اعزام هیات بلندپایه ایرانی موافقت نکرد. ما باید هر چه سریعتر انتقال پیکرهای پاک جانباختگان، شناسایی مفقودان و درمان بیماران را مدیریت کنیم. موظفیم 65 هزار زائر را به داخل منتقل کنیم. همه امکانات کشور بسیج شد تمام زائران زودتر از برنامه قبلی به ایران برگردند. برای این کارها، عدم همکاری از سوی دولت عربستان وجود دارد. سئوال اینجاست آیا حضور آقای رئیس جمهور در ایران می تواند نسبت به این رخداد موثرتر باشد یا در مجمع جهانی که همه سران کشورها حضور دارند و یک تریبون جهانی در اختیار ماست، پیگیری را انجام دهد؟ هیات دولت تاکنون روز جمعه تشکیل جلسه ندادند ولی آقای رئیس جمهور پس از شنیدن خبر فاجعه منا به معاون اول ابلاغ کردند هیات وزیران تشکیل شود که روز جمعه تشکیل شد و ستادی در داخل با مسئولیت وزیر کشور طراحی شد و یک هیات برای اعزام مشخص شد. مرتب هم معاون اول حتی در انتهای جلسه تلفنی به آقای رئیس جمهور گزارش می داد. ضمن اینکه آقای ظریف نیز در هر جلسه ای مطالبات ملت ایران را مطرح می کرد. دولت عربستان مسئولانه برخورد نمی کند و حرفی برای گفتن ندارد. به همین جهت، وزیر خارجه عربستان خود را مخفی کرده، چون باید پاسخ دهد. اگر آقای ظریف و دکتر روحانی که برخی رسانه ها و جریان سیاسی می گفتند باید برمی گشتند، آیا این فرصت نبود که موضوع را آقای ظریف با دیگر کشورها مطرح کند تا فشار به دولت غیرمسئول عربستان وارد شود. رایزنی و سخن گفتن در سازمان ملل موثرتر از داخل است.
نوبخت در ادامه افزود: ضمن اینکه سالی یک بار جمهوری اسلامی ایران این فرصت را دارد که از تریبون جهانی پیام خود را به همه برساند. بعد از اینکه رئیس جمهور این کار را انجام داد با وجودی که قرارهای ملاقات با سران سایر کشورها داشت، به ایران بازگشت. آقای رئیس جمهور امروز برمیگردند و همه حقوق زائران را بدون تردید پیگیری می کنیم. شرافت و حیثیت و ماموریت خود را در این می دانیم که حقوق ملی را در صحنه های بین الملل پیگیری کنیم. افزایش سقف بیمه را دنبال می کنیم. جهت تدفین و تکریم عزیزان فوت شده، پیگیری می کنیم و به مردم گزارش می دهیم.
سخنگوی دولت درباره دفن اجساد زائران کشته شده در عربستان گفت: در این که گفته شد برخی اجساد در عربستان دفن شدند، واقعیت این است آنها نمی توانند بدون رضایت خانواده و طی کردن روال رسمی، این کار را انجام دهند. برخی کشورها این اجازه را داده اند. ولی ما چنین اجازه کلی را نداده ایم. هر مورد تدفین در عربستان انجام شود بدون اجازه شرعی و قانونی مسئولند و ما پیگیری می کنیم.
نوبخت درباره آقای رکن آبادی و مفقودان گفت: او با پاسپورت عادی به عربستان برای حج مشرف شده و دولت عربستان مسئول است همانطور که جان همه حجاج را باید صیانت کند، درباره او نیز باید پاسخگو باشد و این مورد نیز مانند تک تک مفقودان پیگیری می شود.
وی توضیح داد: تردید نکنید از همه اهرم ها و ابزارها چه به صورت علنی و چه غیرعلنی استفاده می کنیم. ما ابزارهای غیررسمی نیز داریم که استفاده می کنیم. دولت برای استیفای حقوق پایمال شده حجاج چه جانباختگان چه مجروحین و چه مفقودین کوتاهی نمی کند.
سخنگوی دولت درباره تکریم جانباختگان حادثه منا گفت: در ستاد پیگیری که بنده نیز عضو هستم، اینطور برنامه ریزی شد که همه مقامات و هیات دولت جهت تکریم و تعظیم نسبت به پیکر مطهر جانباختگان در فرودگاه حاضر شویم و مراسم رسمی استقبال داشته باشیم. با توجه به تعدد آنها و بی تابی خانواده ها در شهرستانها، هر چه سریعتر پیکرهای مطهر به خانواده ها تحویل و بدون فوت وقت اجساد به استانها توزیع می شود و مراسم در استانها به شکلی که مقبول خانواده هاست و با مشارکت استانداری ها، برگزار می شود.
او در واکنش به اظهارات وزیر خارجه عربستان و توهین امروز او به مقامات جمهوری اسلامی ایران گفت: وقتی بپذیریم داریم از کشوری صحبت می کنیم که عناد و خصومت دارد و حتی نسبت به حجاج اینطور برخورد می کند، از اینگونه سخنان سخیف و پوچ می شود انتظار داشت. عربستانی که با همه سرسپردگی اش نسبت به آمریکا حتی خود اوباما می گوید این کشور ضد دموکراسی است. از وزیر خارجه این دولت چه انتظاری می توان داشت؟ حتما شکایت صورت می گیرد و پیگیری های حقوقی بین المللی انجام می شود. جهت استیفای حقوق تضییع شده با انگیزه همه موارد را دنبال می کنیم.
نوبخت در بخش دیگری با اشاره به سخن یکی از نمایندگان در خصوص کسر بودجه 8 میلیارد تومانی دولت گفت: دولت لایحه بودجه 1394 را که آذرماه گذشته که قیمت نفت 70 دلار بود تقدیم مجلس کرد. سال گذشته رسیدگی به لایحه بودجه طولانی تر شد و قیمت نفت باز هم تقلیل یافت. مجلس نیز نظر داشت عدد بودجه بالاست. مجلس نه تنها عدد را پایین نیاورد بلکه به 236 هزار میلیارد تومان افزایش داد! اختیارات قانونی سازمان مدیریت و برنامه ریزی این اجازه را می دهد از مکانیزم تخصص استفاده کند و پرداختها را با دریافتها متناسب کند. از 236 هزار میلیارد تومان هر قدر بودجه کمتر اختصاص یابد، در همان سطح هزینه ها را تقلیل می دهیم. از ابتدای سال که متوجه شدیم ممکن است بودجه محقق نشود در سطح 184 هزار میلیارد تومان که پرداختهای اجتناب ناپذیر بود، برنامه ای را تنظیم کردیم که 147 هزار میلیارد برای جاری و 30 هزار میلیارد تومان برای عمرانی و 7 هزار میلیارد تومان برای خرید اوراق مشارکتی که از سالهای گذشته دست مردم است، گذاشتیم.
او گفت: هیچ سالی نیست پیش بینی مورد نظر محقق شود. هر قدر هم دولت سقف بودجه را بالاتر ببرد، مجلس باز هم به سقف بودجه می افزاید.
نوبخت درباره حضور خود در شرکت ایران خودرو نیز توضیح داد و گفت: درباره حضور بنده و آقای وزیر صنعت و معدن در یکی از واحدهای تولید خودرو، استدلال بنده را قضاوت کنید. مردم از صنعت خودروسازی داخلی انتظار دارند اولا محصولات داخلی با کیفیت بیشتری در مقایسه با خودروهای خارجی باشد و دوم اینکه قیمت پایین باشد. به هر دلیلی این صنعت تاکنون نتوانسته این انتظارات را پاسخ دهد. آیا دولت نباید برود و مطالبه مردم را یادآوری کند و حرف این صنعت را بشنود؟ باید پرسید چه مشکلی دارید که کیفیت محصولات پایین است؟ بنده به عنوان مسئول برنامه ریزی کشور باید بروم و ببینم مشکلات آنها چیست. ضمن اینکه قبول کنید این صنعت، بسیار بزرگ است و اگر دنبال رشد اقتصادی و خروج از رکود هستید، اگر این صنایع حرکت کنند، کل اقتصاد می تواند حرکت کند. برای کاهش قیمت یا باید دستور بدهیم و یا باید یارانه به آنها پرداخت کنیم. آیا در راستای اقتصاد مقاومتی باید به این صنعت کمک شود یا نه؟ ما که مشکلات و مطالبات مردم را می دانیم. اقدام دیگر ما این است که در چهارچوب اقتصاد مقاومتی، به یک صنعت داخلی کمک کنیم تا مشکلات حل شود. این حضور ما کجا پیام منفی دارد؟ در همان جلسه تعداد زیادی از قطعه سازان خودرو اعلام کردند اگر همچنان با سفارش بیشتر صنایع خودروسازی مواجه نشویم، استمرار فعالیت این همه نیروی انسانی برای ما دشوار است. آیا کمک به اشتغال، اشکالی دارد؟ هر کاری جهت کمک به اقتصاد کشور است را باید مدیریت کرد.
او توضیح داد: اتفاقا یکی از بخشهایی که در بازدید مورد بحث قرار گرفت، تست ها بود که اولا به وقت، خودرو طبق قرارداد تحویل شود و مبلغ جریمه ای که واحد تولید خودرو به خاطر این قانون پرداخت کرده، مشخص است. در ارتباط با دفاع از حقوق مصرف کننده و جهت کمک به تولید کننده این اقدام را انجام دادیم.
نوبخت درباره اجرای برجام گفت: برجام طبق ماموریتی که به شورای عالی امنیت ملی داده شده که پرونده هسته ای را رسیدگی و مدیریت کند، این شورا موضوع را در دست بررسی داشت. مجلس با انگیزه کمک به دولت ورود کرد. مجلس آمریکا صراحتا می گوید رقیب دولت آمریکاست و به همین دلیل برای مخالفت با برجام وارد می شود. مجلس ما گفته نفس برجام را قبول دارد و برای کمک به دولت رسیدگی می کند. قبل از رسیدگی، قانونی وضع کرد که تشخیص دهنده موارد را شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد. شورا نیز رسیدگی کرد. دبیر شورا اعلام می کند ما از هیچ خط قرمزی عبور نکردیم. نهایتا نیز نظر مقام معظم رهبری بود که مجلس نیز از رسیدگی برجام کنار گذاشته نشود. اگر به بیان مقام معظم رهبری التفات داشته باشیم ایشان به طرف مقابل می گویند برای لغو تحریمها ما گفتگو کردیم. لذا باید تحریمها هر چه سریعتر لغو شود. محاسبات نشان می دهد هر روزی که رفع تحریمها به تعویق بیفتد، هزینه هایی را خواهیم پرداخت. کما اینکه با وجود فشارها، از آرمانهای خود دست برنمی داریم. رشد منفی 6.8 درصد به رشد مثبت تبدیل شده و تورم بالای 40 درصد را به زیر 13.6 درصد رساندیم. ما هیچ کار خلاف قانون و اختیارات دولت انجام نمی دهیم.
او گفت: عده ای منتظر شرایط بهتر آینده هستند و طبیعی است انتظار روانی برای بهبود شرایط وجود دارد ولی باید همه فعالیتها را در همین مرحله نیز انجام دهیم. به همین جهت توصیه به سرمایه گذاران برای ادامه کار می کنیم.
سخنگوی دولت درباره فروش نفت و قیمت دلار در بودجه سال 95 گفت: ما آنچه در بودجه می آوریم سقفی است که برای درآمدهای نفتی که عنوان واگذاری دارایی های سرمایه ای است، قائل می شویم. این عدد به صورت گلوبال 22 میلیارد دلار است. ما بودجه سال آینده را بر اساس 22 میلیارد دلار تنظیم کردیم و متناسب با این سیاست و یکسان سازی نرخ ارز که حدود 3000 تومان است، باید تلاش کرد عدد با ثباتی را داشته باشیم. شرایط بعد از تحریم و آزاد شدن منابع به ما کمک می کند نرخ مناسبی که کمتر از نرخ موجود بازار آزاد است برای ارز انتخاب شود. آرزو می کنیم هر چه کمتر باشد تا تاثیر اندکی روی قیمتها داشته باشد.
او در پاسخ به سئوال تلویزیون الجزیره گفت: در ارتباط با میزبانی امیر قطر و گفتگوی ایران با کشورهای عربی، ما همواره علاقمند به توسعه مناسبات و روابط منطقه ای هستیم. بنابراین از هر گونه بهبود روابط با کشورهای همسایه استقبال می کنیم.
نوبخت درباره اعلام نتایج آزمون استخدامی گفت: نتایج باید حتما اعلام شود ولی حضور ذهن ندارم چه تاریخی باید اعلام می شد که به تاخیر افتاده. خواهش می کنم مسئولان برنامه ریزی با آقای صفدری و آقای جمالی قمی هماهنگ کنند و سریعا امروز پیگیری می کنیم.
وی با اشاره به اینکه واگذاری پروژه های عمرانی به بخش خصوصی ادامه دارد گفت: هر گاه مشتری پیدا شد این کار را انجام می دهیم. برای واگذاری قانون این اجازه را داده که بانکها موظف شدند تا سقف 10 هزار میلیارد تومان به ازای پولی که می خواهند برای افزایش سرمایه ها بدهند، این پروژه ها را تملک کنند. بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار و آیین نامه اجرایی واگذاری طرحهای عمرانی که روز یکشنبه به تصویب هیئت دولت رسید، مقرر شد در سطح کشور 10 روز وقت برای اعلام طرح دستگاه ها داریم و ظرف 10 روز نیز در سایتها این فرصتها و طرحها اعلان عمومی شود. چگونگی واگذاری، احیانا تخفیف و اولویت مورد بحث قرار گرفته است.
او درباره استیضاح وزرا از جمله آقای آخوندی که اعلام وصول شد نیز واکنش نشان داد و گفت: استیضاح فرصت مغتنمی برای ارائه کارنامه درخشان ایشان است. این استیضاح 13 امضا دارد که نشان می دهد مسئله در مجلس فراگیر نیست ولی ما در هر زمینه ای پاسخگو هستیم.
نوبخت در پاسخ به سئوالی در خصوص واکنش دولت به نامه بابک زنجانی گفت: نامه بابک زنجانی به رئیس جمهور را ندیده ام. تردیدی نیست آقای زنجانی تحت تعقیب است و قوه قضاییه با دقت مسایل را پیگیری می کند. مگر 2 میلیارد و 700 میلیون دلار پول کمی است و با هر ادعایی از کنار آن می شود گذشت؟ قطعا قوه قضاییه مستندات و پرونده های متعددی در این رابطه دارد و عمل می کند.
او در پایان گفت: در ارتباط با زندانیان ایرانی در زندانهای آمریکا که بر اساس ملاحظات سیاسی آنجا هستند، از حقوق آنها دفاع می کنیم و برای آزادی آنها تلاش می کنیم. منتهی مذاکرات دوجانبه و تهاتری در این رابطه، وجود ندارد.
محمد باقر نوبخت با اعلام تعزیت نسبت به فاجعه منا برای مسلمان به ویژه هموطنان مان، گزارش کوتاهی درباره عملکرد دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی بیان کرد.
او در ابتدای این گزارش گفت: در جهت افزایش تولید داخلی که با سیاست سرعت بخشی به خروج از رکود همراه با مهار تورم در دستور کار دولت است، در هفته گذشته بخشی از پرداختها به طرحهای عمرانی افزایش یافت. بر اساس آخرین گزارشی که از سوی خزانه داری کل در تاریخ دوم مهرماه اعلام شد، بالغ بر 8243 میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی به صورت نقدی پرداخت شد.
نوبخت افزود: این عدد همچنان سیر صعودی در پرداختهای عمرانی دارد که موجب افزایش اشتغال و فعال سازی عرصه های صنعتی می شود. همچنین 2100 میلیارد تومان پرداخت نقدی برای مهار آبهای مرزی به وزارت نیرو و جهاد کشاورزی پرداخت شد و 849 میلیارد تومان به صورت اسناد خزانه اسلامی جهت پرداخت طرحهای عمرانی صورت گرفت و مجموعا 11192 میلیارد تومان تا تاریخ 2 مهرماه پرداخت عمرانی داشتیم که در مقایسه با عدد 10848 میلیارد تومان در بازه زمانی مشابه در سال گذشته، می توان گفت پرداختیها در طرح های عمرانی بیشتر بوده است. این در شرایطی است که جهت کاهش قیمت نفت، میزان دریافتیهای دولت با محدودیت مواجه است. منتهی این قول را سازمان برنامه ریزی داده بود که با مکانیزم تخصیص، بهینه سازی منابع صورت گیرد.
او ادامه داد: در عرصه صنعت با وزارت صنعت، معدن و تجارت توافقنامه ای امضا شد که سازمان مدیریت و برنامه ریزی در راستای پرداخت منابع تولید عمل کند و با تسهیلاتی که از سوی نظام بانکی مقرر است در اختیار صنعت قرار گیرد بتواند مابه التفاوت سود را بپردازد. یارانه تولید مانند یارانه نقدی نیست که بین تولیدکنندگان توزیع شود. بلکه وزارت صنعت، معدن و تجارت بر اساس ظرفیتها و میزان اشتغال واحدهای تولیدی، با اعطای تسهیلات، منابع را در اختیار این واحدها قرار می دهد. منتهی درصدی که بانکها به عنوان نرخ سود پرداخت می کنند را دولت پرداخت می کند.
سخنگوی دولت گفت: در واقع یارانه تولید منابعی است که صرف پرداخت ما به التفاوت سود می شود. برخی رسانه ها در این باره تشکیک می کنند. البته گاهی اوقات پرداختهای نقدی برای صنعت خاصی است ولی اصل یارانه، در پرداخت ما به التفاوت سود تسهیلات صرف می شود.
او در ارتباط با تخصیص یارانه به صنعت توضیح داد: برای یارانه شیر رایگان 160 میلیارد تومان در تاریخ 27 اردیبهشت 94 پرداخت شده. همچنین بابت افزایش قیمت کمباین 3559 میلیارد تومان در 3 اردیبهشت به جهاد کشاورزی پرداخت شد. به وزارت صنعت، معدن و تجارت بابت صادرات خدمات فنی و مهندسی 50 میلیارد تومان در 3 خرداد 94 داده شد. بابت کارخانه های سیمان مازوت سوز که عمدتا در مناطق کمتر توسعه یافته هستند مانند استان سیستان و بلوچستان 83 میلیارد و 504 میلیون تومان در خردادماه امسال پرداخت شد.
نوبخت گفت: بابت یارانه جابجایی حمل و نقل ریلی و باری و مسافر که به ازای هر تن 23 تومان باید پرداخت شود 1500 میلیارد تومان در خردادماه به وزارت راه و شهرسازی پرداخت شد. به کارخانه قند دزفول 10 میلیارد تومان و برای سبد کالا هم 360 میلیارد پرداخت شد.
نوبخت همچنین درباره انتظارات مردم از تولیدکنندگان خودروی داخلی نیز گفت: دیروز از یک واحد صنعت تولید خودرو بازدید کردم. این صنعت 100 هزار میلیارد تومان دارایی موجود دارد. مردم و مصرف کنندگان انتظار دارند محصولات با کیفیت و قیمت مناسب از این واحدهای تولیدی دریافت کنند. دولت وظیفه دارد پای سخن اینها نیز بنشیند. همانطور که انتظار داریم خواسته های مردم و مصرف کننده محقق شود، باید مشکل آنها را نیز رفع کرد. این 200 میلیارد به بخش صنعت پرداخت می شود نه فقط خودرو. برخی رسانه ها اشتباها می گویند این 200 میلیارد تومان تماما به صنعت خودرو می رود که اینطور نیست. اگر هم انتقاد و انتظاری داریم باید کمک کنیم و اگر قرار است روی تولید داخلی متمرکز شویم، هیچ یک را نباید کنار گذاشت. حذف اینها مساوی با واردات بی رویه خودروهای خارجی است و دولت به شدت با این موضوع مخالف است.
او همچنین گفت: موافقتنامه ای با وزارت جهاد کشاورزی داریم. دیشب هم جلسه طولانی با وزیر راه و شهرسازی داشتیم تا بتوانیم برنامه های مناسب برای تحرک بخشی به مسکن داشته باشیم که منجر به اشتغال سازی و خروج از رکود می شود. سازمان مدیریت و برنامه ریزی مصوبه هیات وزیران برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به زوجهای جوان، اولویت در بازسازی بافتهای فرسوده و حاشیه شهرها با وام 10 درصدی را پیگیری می کند. برای 6 ماهه آینده برای همه این موارد، برنامه های دقیق وجود دارد. برای بعد از تحریم نیز خود را آماده کردیم و برنامه جامعی در این مورد داریم ولی همچنان سیاست اقتصاد مقاومتی در دست دولت است.
بحث حادثه منا و کشتار زائران خانه خدا،بخش عمده ای از سخنان نوبخت را به خود اختصاص داد. او در این باره گفت: حادثه منا بسیار غم انگیز و دردناک است. این از دو جنبه قابل تامل است. یکی اینکه جمع کثیری از زائران در لباس احرام کشته شدند. فاجعه دردناکی است. این قابل تامل است و در هر جایی پیش می آمد، رخداد غم انگیزی بود. نکته ای که تامل را تشدید می کند، موضع و عکس العملی است که خادمین حرمین اظهار می کنند. حداقل باید بپذیرند مسئولیت سلامت این عزیزان، شرعا و عرفا با آنهاست و باید پاسخگو باشند. حتما به خاطر این حادثه، اگر هم عمدی نباشد، باید عذرخواهی از خانواده حجاج و کشورها کنند. به رغم اینها، موضع دولت عربستان به هیچ وجه مسئولانه نیست. تا جایی که مقام معظم رهبری این مسایل را یادآور شدند تا مسئولیت پذیر و عذرخواه باشند و با انصاف و عدالت با این فاجعه برخورد کنند.
وی با اشاره به اینکه عده کشور میزبان برای خدمت رسانی به آسیب دیدگان ناکافی بود گفت: حالا این نیروها در یمن بودند یا چه می کردند، بحث الان نیست. اما در آن صحنه به اندازه کافی، نیروی خدماتی نبود. کشورهایی که شهروندانشان نیاز به کمک دارند، اعلام آمادگی می کنند، اما آنها از دادن ویزا خودداری می کنند. یعنی هیچ نوع همکاری برای خدمت رسانی به حجاج نیازمند را هم بر نمی تابند. اینها قابل تامل است و امروز تأکید داریم که هر چه سریعتر پیکر مطهر جانباختگان به داخل منتقل و به مجروحان رسیدگی شود. هنوز 248 مفقود وجود دارد. این نشان می دهد که حتی احتمال اینکه برخی از این مفقودین بعدها به کاروانها برنگردند هم وجود دارد. دولت باید تلاش کند با فوریت اینها را شناسایی کند. یک هیات از نمایندگی دولت با مسئولیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه وزارت خارجه و هلال احمر قرار بود از روز جمعه بروند. او با خصمانه خواندن موضع عربستان در مقابل ایران گفت: متاسفانه دولت سعودی با اعزام هیات بلندپایه ایرانی موافقت نکرد. ما باید هر چه سریعتر انتقال پیکرهای پاک جانباختگان، شناسایی مفقودان و درمان بیماران را مدیریت کنیم. موظفیم 65 هزار زائر را به داخل منتقل کنیم. همه امکانات کشور بسیج شد تمام زائران زودتر از برنامه قبلی به ایران برگردند. برای این کارها، عدم همکاری از سوی دولت عربستان وجود دارد. سئوال اینجاست آیا حضور آقای رئیس جمهور در ایران می تواند نسبت به این رخداد موثرتر باشد یا در مجمع جهانی که همه سران کشورها حضور دارند و یک تریبون جهانی در اختیار ماست، پیگیری را انجام دهد؟ هیات دولت تاکنون روز جمعه تشکیل جلسه ندادند ولی آقای رئیس جمهور پس از شنیدن خبر فاجعه منا به معاون اول ابلاغ کردند هیات وزیران تشکیل شود که روز جمعه تشکیل شد و ستادی در داخل با مسئولیت وزیر کشور طراحی شد و یک هیات برای اعزام مشخص شد. مرتب هم معاون اول حتی در انتهای جلسه تلفنی به آقای رئیس جمهور گزارش می داد. ضمن اینکه آقای ظریف نیز در هر جلسه ای مطالبات ملت ایران را مطرح می کرد. دولت عربستان مسئولانه برخورد نمی کند و حرفی برای گفتن ندارد. به همین جهت، وزیر خارجه عربستان خود را مخفی کرده، چون باید پاسخ دهد. اگر آقای ظریف و دکتر روحانی که برخی رسانه ها و جریان سیاسی می گفتند باید برمی گشتند، آیا این فرصت نبود که موضوع را آقای ظریف با دیگر کشورها مطرح کند تا فشار به دولت غیرمسئول عربستان وارد شود. رایزنی و سخن گفتن در سازمان ملل موثرتر از داخل است.
نوبخت در ادامه افزود: ضمن اینکه سالی یک بار جمهوری اسلامی ایران این فرصت را دارد که از تریبون جهانی پیام خود را به همه برساند. بعد از اینکه رئیس جمهور این کار را انجام داد با وجودی که قرارهای ملاقات با سران سایر کشورها داشت، به ایران بازگشت. آقای رئیس جمهور امروز برمیگردند و همه حقوق زائران را بدون تردید پیگیری می کنیم. شرافت و حیثیت و ماموریت خود را در این می دانیم که حقوق ملی را در صحنه های بین الملل پیگیری کنیم. افزایش سقف بیمه را دنبال می کنیم. جهت تدفین و تکریم عزیزان فوت شده، پیگیری می کنیم و به مردم گزارش می دهیم.
سخنگوی دولت درباره دفن اجساد زائران کشته شده در عربستان گفت: در این که گفته شد برخی اجساد در عربستان دفن شدند، واقعیت این است آنها نمی توانند بدون رضایت خانواده و طی کردن روال رسمی، این کار را انجام دهند. برخی کشورها این اجازه را داده اند. ولی ما چنین اجازه کلی را نداده ایم. هر مورد تدفین در عربستان انجام شود بدون اجازه شرعی و قانونی مسئولند و ما پیگیری می کنیم.
نوبخت درباره آقای رکن آبادی و مفقودان گفت: او با پاسپورت عادی به عربستان برای حج مشرف شده و دولت عربستان مسئول است همانطور که جان همه حجاج را باید صیانت کند، درباره او نیز باید پاسخگو باشد و این مورد نیز مانند تک تک مفقودان پیگیری می شود.
وی توضیح داد: تردید نکنید از همه اهرم ها و ابزارها چه به صورت علنی و چه غیرعلنی استفاده می کنیم. ما ابزارهای غیررسمی نیز داریم که استفاده می کنیم. دولت برای استیفای حقوق پایمال شده حجاج چه جانباختگان چه مجروحین و چه مفقودین کوتاهی نمی کند.
سخنگوی دولت درباره تکریم جانباختگان حادثه منا گفت: در ستاد پیگیری که بنده نیز عضو هستم، اینطور برنامه ریزی شد که همه مقامات و هیات دولت جهت تکریم و تعظیم نسبت به پیکر مطهر جانباختگان در فرودگاه حاضر شویم و مراسم رسمی استقبال داشته باشیم. با توجه به تعدد آنها و بی تابی خانواده ها در شهرستانها، هر چه سریعتر پیکرهای مطهر به خانواده ها تحویل و بدون فوت وقت اجساد به استانها توزیع می شود و مراسم در استانها به شکلی که مقبول خانواده هاست و با مشارکت استانداری ها، برگزار می شود.
او در واکنش به اظهارات وزیر خارجه عربستان و توهین امروز او به مقامات جمهوری اسلامی ایران گفت: وقتی بپذیریم داریم از کشوری صحبت می کنیم که عناد و خصومت دارد و حتی نسبت به حجاج اینطور برخورد می کند، از اینگونه سخنان سخیف و پوچ می شود انتظار داشت. عربستانی که با همه سرسپردگی اش نسبت به آمریکا حتی خود اوباما می گوید این کشور ضد دموکراسی است. از وزیر خارجه این دولت چه انتظاری می توان داشت؟ حتما شکایت صورت می گیرد و پیگیری های حقوقی بین المللی انجام می شود. جهت استیفای حقوق تضییع شده با انگیزه همه موارد را دنبال می کنیم.
نوبخت در بخش دیگری با اشاره به سخن یکی از نمایندگان در خصوص کسر بودجه 8 میلیارد تومانی دولت گفت: دولت لایحه بودجه 1394 را که آذرماه گذشته که قیمت نفت 70 دلار بود تقدیم مجلس کرد. سال گذشته رسیدگی به لایحه بودجه طولانی تر شد و قیمت نفت باز هم تقلیل یافت. مجلس نیز نظر داشت عدد بودجه بالاست. مجلس نه تنها عدد را پایین نیاورد بلکه به 236 هزار میلیارد تومان افزایش داد! اختیارات قانونی سازمان مدیریت و برنامه ریزی این اجازه را می دهد از مکانیزم تخصص استفاده کند و پرداختها را با دریافتها متناسب کند. از 236 هزار میلیارد تومان هر قدر بودجه کمتر اختصاص یابد، در همان سطح هزینه ها را تقلیل می دهیم. از ابتدای سال که متوجه شدیم ممکن است بودجه محقق نشود در سطح 184 هزار میلیارد تومان که پرداختهای اجتناب ناپذیر بود، برنامه ای را تنظیم کردیم که 147 هزار میلیارد برای جاری و 30 هزار میلیارد تومان برای عمرانی و 7 هزار میلیارد تومان برای خرید اوراق مشارکتی که از سالهای گذشته دست مردم است، گذاشتیم.
او گفت: هیچ سالی نیست پیش بینی مورد نظر محقق شود. هر قدر هم دولت سقف بودجه را بالاتر ببرد، مجلس باز هم به سقف بودجه می افزاید.
نوبخت درباره حضور خود در شرکت ایران خودرو نیز توضیح داد و گفت: درباره حضور بنده و آقای وزیر صنعت و معدن در یکی از واحدهای تولید خودرو، استدلال بنده را قضاوت کنید. مردم از صنعت خودروسازی داخلی انتظار دارند اولا محصولات داخلی با کیفیت بیشتری در مقایسه با خودروهای خارجی باشد و دوم اینکه قیمت پایین باشد. به هر دلیلی این صنعت تاکنون نتوانسته این انتظارات را پاسخ دهد. آیا دولت نباید برود و مطالبه مردم را یادآوری کند و حرف این صنعت را بشنود؟ باید پرسید چه مشکلی دارید که کیفیت محصولات پایین است؟ بنده به عنوان مسئول برنامه ریزی کشور باید بروم و ببینم مشکلات آنها چیست. ضمن اینکه قبول کنید این صنعت، بسیار بزرگ است و اگر دنبال رشد اقتصادی و خروج از رکود هستید، اگر این صنایع حرکت کنند، کل اقتصاد می تواند حرکت کند. برای کاهش قیمت یا باید دستور بدهیم و یا باید یارانه به آنها پرداخت کنیم. آیا در راستای اقتصاد مقاومتی باید به این صنعت کمک شود یا نه؟ ما که مشکلات و مطالبات مردم را می دانیم. اقدام دیگر ما این است که در چهارچوب اقتصاد مقاومتی، به یک صنعت داخلی کمک کنیم تا مشکلات حل شود. این حضور ما کجا پیام منفی دارد؟ در همان جلسه تعداد زیادی از قطعه سازان خودرو اعلام کردند اگر همچنان با سفارش بیشتر صنایع خودروسازی مواجه نشویم، استمرار فعالیت این همه نیروی انسانی برای ما دشوار است. آیا کمک به اشتغال، اشکالی دارد؟ هر کاری جهت کمک به اقتصاد کشور است را باید مدیریت کرد.
او توضیح داد: اتفاقا یکی از بخشهایی که در بازدید مورد بحث قرار گرفت، تست ها بود که اولا به وقت، خودرو طبق قرارداد تحویل شود و مبلغ جریمه ای که واحد تولید خودرو به خاطر این قانون پرداخت کرده، مشخص است. در ارتباط با دفاع از حقوق مصرف کننده و جهت کمک به تولید کننده این اقدام را انجام دادیم.
نوبخت درباره اجرای برجام گفت: برجام طبق ماموریتی که به شورای عالی امنیت ملی داده شده که پرونده هسته ای را رسیدگی و مدیریت کند، این شورا موضوع را در دست بررسی داشت. مجلس با انگیزه کمک به دولت ورود کرد. مجلس آمریکا صراحتا می گوید رقیب دولت آمریکاست و به همین دلیل برای مخالفت با برجام وارد می شود. مجلس ما گفته نفس برجام را قبول دارد و برای کمک به دولت رسیدگی می کند. قبل از رسیدگی، قانونی وضع کرد که تشخیص دهنده موارد را شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد. شورا نیز رسیدگی کرد. دبیر شورا اعلام می کند ما از هیچ خط قرمزی عبور نکردیم. نهایتا نیز نظر مقام معظم رهبری بود که مجلس نیز از رسیدگی برجام کنار گذاشته نشود. اگر به بیان مقام معظم رهبری التفات داشته باشیم ایشان به طرف مقابل می گویند برای لغو تحریمها ما گفتگو کردیم. لذا باید تحریمها هر چه سریعتر لغو شود. محاسبات نشان می دهد هر روزی که رفع تحریمها به تعویق بیفتد، هزینه هایی را خواهیم پرداخت. کما اینکه با وجود فشارها، از آرمانهای خود دست برنمی داریم. رشد منفی 6.8 درصد به رشد مثبت تبدیل شده و تورم بالای 40 درصد را به زیر 13.6 درصد رساندیم. ما هیچ کار خلاف قانون و اختیارات دولت انجام نمی دهیم.
او گفت: عده ای منتظر شرایط بهتر آینده هستند و طبیعی است انتظار روانی برای بهبود شرایط وجود دارد ولی باید همه فعالیتها را در همین مرحله نیز انجام دهیم. به همین جهت توصیه به سرمایه گذاران برای ادامه کار می کنیم.
سخنگوی دولت درباره فروش نفت و قیمت دلار در بودجه سال 95 گفت: ما آنچه در بودجه می آوریم سقفی است که برای درآمدهای نفتی که عنوان واگذاری دارایی های سرمایه ای است، قائل می شویم. این عدد به صورت گلوبال 22 میلیارد دلار است. ما بودجه سال آینده را بر اساس 22 میلیارد دلار تنظیم کردیم و متناسب با این سیاست و یکسان سازی نرخ ارز که حدود 3000 تومان است، باید تلاش کرد عدد با ثباتی را داشته باشیم. شرایط بعد از تحریم و آزاد شدن منابع به ما کمک می کند نرخ مناسبی که کمتر از نرخ موجود بازار آزاد است برای ارز انتخاب شود. آرزو می کنیم هر چه کمتر باشد تا تاثیر اندکی روی قیمتها داشته باشد.
او در پاسخ به سئوال تلویزیون الجزیره گفت: در ارتباط با میزبانی امیر قطر و گفتگوی ایران با کشورهای عربی، ما همواره علاقمند به توسعه مناسبات و روابط منطقه ای هستیم. بنابراین از هر گونه بهبود روابط با کشورهای همسایه استقبال می کنیم.
نوبخت درباره اعلام نتایج آزمون استخدامی گفت: نتایج باید حتما اعلام شود ولی حضور ذهن ندارم چه تاریخی باید اعلام می شد که به تاخیر افتاده. خواهش می کنم مسئولان برنامه ریزی با آقای صفدری و آقای جمالی قمی هماهنگ کنند و سریعا امروز پیگیری می کنیم.
وی با اشاره به اینکه واگذاری پروژه های عمرانی به بخش خصوصی ادامه دارد گفت: هر گاه مشتری پیدا شد این کار را انجام می دهیم. برای واگذاری قانون این اجازه را داده که بانکها موظف شدند تا سقف 10 هزار میلیارد تومان به ازای پولی که می خواهند برای افزایش سرمایه ها بدهند، این پروژه ها را تملک کنند. بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار و آیین نامه اجرایی واگذاری طرحهای عمرانی که روز یکشنبه به تصویب هیئت دولت رسید، مقرر شد در سطح کشور 10 روز وقت برای اعلام طرح دستگاه ها داریم و ظرف 10 روز نیز در سایتها این فرصتها و طرحها اعلان عمومی شود. چگونگی واگذاری، احیانا تخفیف و اولویت مورد بحث قرار گرفته است.
او درباره استیضاح وزرا از جمله آقای آخوندی که اعلام وصول شد نیز واکنش نشان داد و گفت: استیضاح فرصت مغتنمی برای ارائه کارنامه درخشان ایشان است. این استیضاح 13 امضا دارد که نشان می دهد مسئله در مجلس فراگیر نیست ولی ما در هر زمینه ای پاسخگو هستیم.
نوبخت در پاسخ به سئوالی در خصوص واکنش دولت به نامه بابک زنجانی گفت: نامه بابک زنجانی به رئیس جمهور را ندیده ام. تردیدی نیست آقای زنجانی تحت تعقیب است و قوه قضاییه با دقت مسایل را پیگیری می کند. مگر 2 میلیارد و 700 میلیون دلار پول کمی است و با هر ادعایی از کنار آن می شود گذشت؟ قطعا قوه قضاییه مستندات و پرونده های متعددی در این رابطه دارد و عمل می کند.
او در پایان گفت: در ارتباط با زندانیان ایرانی در زندانهای آمریکا که بر اساس ملاحظات سیاسی آنجا هستند، از حقوق آنها دفاع می کنیم و برای آزادی آنها تلاش می کنیم. منتهی مذاکرات دوجانبه و تهاتری در این رابطه، وجود ندارد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *