هندوانه با طعم خون مرغ
مردم این روستاها معتقدند که این واحد صنعتی که فعالیتش تولید و بستهبندی مرغ تازه و منجمد و سایر فرآوردههای گوشتی است، عامل ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی در منطقه است و این آلودگیها گریبان اراضی کشاورزی منطقه و اهالی روستاهای اطراف را گرفته است.
اهالی روستاهای اطراف این شرکت میگویند که مراتب اعتراض خود را در خصوص ورود پساب و خونآبههای حاصل از فعالیت این شرکت به زمینهای کشاورزی اطراف بارها و بارها به مراجع ذیصلاح اعلام کردهاند، اما با رد آلایندگی این اقدامات از سوی مسئولان، اعتراض آنها تاکنون به جایی نرسیده است.
روستاییان میگویند علاوه بر ورود این خونآبهها به مناطق اطراف، بوی نامطبوع متصاعد شده از این واحد زندگی را برای آنها سخت کرده و سکونت در منطقه را تحتالشعاع خود قرار داده است.
محمدرضا نصراللهی دهیار روستای البرز با اشاره به اینکه این روستا در فاصله 30 کیلومتری از اراک و هشت کیلومتری از شازند قرار دارد، به ایسنا گفت: وجود این شرکت در کنار روستا مهمترین و بزرگترین مشکل روستا به شمار میرود.
وی با تاکید براینکه آب و هوای روستای البرز بسیار خوب است، اما فعالیت این شرکت که البته کشتارگاه مرغ است، شرایط سختی را ایجاد کرده است، گفت: در زمانی که هوا رو به سردی میرود، بوی ناشی از فعالیت شرکت به قدری شدید است که واقعا نفس کشیدن را با مشکل مواجه میکند.
نصراللهی با بیان اینکه اکوسیستم منطقه به واسطه عملکرد این شرکت در حال تخریب است، افزود: خونآبه ناشی از کشتار مرغ به راحتی وارد اراضی اطراف کارخانه که اغلب مزارع کشت هندوانه است، میشود و این امر علاوه بر آلوده کردن زمینهای کشاورزی و محصولات، مسلما خطراتی را برای سلامتی مردم به همراه خواهد داشت.
دهیار روستای البرز اضافه کرد: با وجود آنکه این مسائل به محیط زیست شازند ارجاع داده شد، اما هیچ اقدام جدی در رابطه با ساماندهی این وضعیت صورت نگرفته است. با توجه به اینکه زمستان در راه است و ادامه این روند شرایط سختی را به اهالی روستا تحمیل خواهد کرد، با جدیت به دنبال رسیدگی به این شرایط هستیم.
به گزارش میزان، علاوه بر این روستا روستاهای دیگری نیز هستند که از این شرایط اعلام نارضایتی میکنند.
سبزی دهیار روستای حسنآباد نیز ورود خونآبههای حاصل از کشتار طیور در این شرکت به اراضی پاییندست را تایید کرد و گفت: این خونآبهها به راحتی وارد زمینهای کشاورزی و رود جاری در نزدیکی روستا میشود و مسلما آلودگی شدید به بار خواهد آورد.
وی بوی ناشی از کشتار مرغ را یکی از مشکلات جدی روستاهای اطراف این شرکت عنوان کرد و گفت: گاهی این بو به قدری شدید میشود که عملا امکان سکونت از بین میرود، اما با وجود اعتراضات بسیار صدای ما به گوش کسی نرسیده و رسیدگی در این مورد صورت نگرفته است.
به منظور پیگیری اعتراضات مردم روستاهای اطراف این کشتارگاه روند کاری این شرکت را از رضا همتی مدیرعامل این شرکت جویا شدیم.
برای رعایت الزامات زیستمحیطی هزینه بسیاری شده است
وی با اشاره به اینکه عملکرد شرکت به گونهای است که تاکنون مشکل خاصی محیط زیستی ایجاد نشده است، گفت: از نظر من به عنوان مدیرعامل روند کاری مطلوب است، چراکه هزینه بسیاری برای رعایت الزامات زیست محیطی در شرکت صورت گرفته است.
همتی تصریح کرد: تصفیهخانه این شرکت یکی از مجهزترین تصفیهخانههاست و حتی سطح آن از استان نیز بالاتر است و علاوه بر آن بوگیر قوی در فضای کشتارگاه نصب شده و مسلما مشکلی از نظر پخش بوی بد در منطقه وجود نخواهد داشت.
مدیرعامل این شرکت با تاکید بر اینکه صرفا نمیتوان به شنیدهها اکتفا کرد، افزود: بیان این موضوعات از واقعیت به دور است، چراکه تجهیزات لازم در شرکت نصب شده و عملکرد زیست محیطی شرکت از نظر کیفیت در حد استانداردهای لازم است.
عملکرد این شرکت مطابق با استانداردهای دامپزشکی است
دکتر حسین میرزایی مدیر دامپزشکی شهرستان شازند نیز در خصوص وضعیت این کشتارگاه گفت: مسئول فنی و دکتر دامپزشکی به صورت مستمر بر کشتار مرغ نظارت دارند و علاوه بر آن کاردارها نیز بر مباحث بهداشتی فضای شرکت نظارت میکنند.
وی با اشاره به وجود تصفیهخانه بزرگ و مجهز در این شرکت گفت: این شرکت به دلیل اینکه مصرف آب بسیار زیادی دارد، تصفیهخانه مجهزی نیز در اختیار داشته و از این نظر عملکرد آن قابل قبول است. در برخی موارد در صورت نیاز تذکرات لازم داده شده است، اما موضوع به شرایط حاد نرسیده است که به اخطار یا برخوردهای قضایی نیاز باشد.
میرزایی به استانداردهای لازم برای فعالیت این شرکتها اشاره کرد و گفت: پروانه فعالیت این شرکتها عموما یک ساله تا دوساله داده میشود و در طول سال نیز به صورت مستمر مورد بازرسی قرار میگیرند تا در صورت بروز مشکل، موضوع به سرعت رسیدگی شود.
مدیر دامپزشکی شهرستان شازند با اشاره به اینکه برخی استانداردها نیز استانداردهای زیستمحیطی است که باید مورد رسیدگی قرار گیرد، گفت: عملکرد این شرکت با استانداردهای دامپزشکی هماهنگ است و تاکنون مشکل حادی نداشته است.
خروجی پساب این شرکت استاندارد است
مهاجرانی معاون منابع انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز درخصوص وضعیت زیستمحیطی اطراف این شرکت گفت: پساب این کارخانه به صورت مکرر توسط آزمایشگاه اداره، همچنین آزمایشگاه معتمد بررسی میشود و تاکنون نتایج این بررسیها نشان از استاندارد بودن خروجی پساب شرکت دارد.
وی در خصوص بوی ناشی از عملکرد این شرکت در منطقه گفت: استانداردی در خصوص بو وجود ندارد و از این طریق نمیتوان به اعتراض مردم نسبت به بوی ناشی از کشتار رسیدگی کرد، اما بررسی عملکرد شرکتهای این چنینی در این خصوص به صورت مستمر و در طول سال چهار بار انجام میگیرد.
به گزارش میزان، علیرغم نظر مسئولان در خصوص در حد استاندارد بودن بوی ناشی از فعالیت این شرکت و خونآبهای که از آن دفع میشود، مردم روستا همچنان نگران مسائل بهداشتی در این حوزه بوده و نسبت به شرایط موجود ابراز نارضایتی میکنند.
به نظر میرسد در این مورد هم جانمایی واحدهای صنعتی یکی از مواردی است که شاید مورد بیتوجهی قرار گرفته و همسایگی صنعت با روستا در این مورد نیز به عنوان یکی از مشکلات خودنمایی میکند و عامل اصلی ایجاد مزاحمت صنعت برای مردمان روستاهای یاد شده است.
اینکه با وجود شهرکهای صنعتی متعدد در استان مرکزی هنوز هم پراکندگی صنایع در روستاها و شهرهای استان یکی از معضلات و چالشهای زندگی شهری و روستایی در استان مرکزی است، جای تامل است.