حاجرضایی: کنار گذاشتن اسکوچیچ در شرایط فعلی صلاح نیست/ مسائل غیرفوتبالی انتخاب حریف تدارکاتی را سخت کرده
امیر حاجرضایی در گفتوگو با میزان، در ارزیابیاش از روند آمادهسازی تیم ملی فوتبال ایران برای حضوری شایسته در جام جهانی ۲۰۲۲ اظهار داشت: قبل از آغاز جام جهانی سرمربیان تیمهای حاضر در این رویداد برنامه مدون و دقیق خود را به فدراسیون کشورهای خود تحویل میدهند و یکی از مهمترین موضوعات در برنامه ارائه شده انتخاب رقبای تدارکاتی مناسب است. در واقع با مشخص شدن گروهبندی، تیمهای مختلف در تلاشند تا رقبای تدارکاتی انتخاب کنند که از نظر شکل و نوع بازی، شرایط مشابهی با همگروهیهایش داشته باشد.
وی ادامه داد: در مورد تیم ملی فوتبال ایران متاسفانه شرایط متفاوت است چرا که اصلاً نمیدانیم آیا برنامهای از سوی کادر فنی تدوین شده یا خیر؟ حتی بر فرضِ تدوین چنین برنامهای برای تیم ملی، نمیدانیم که آیا این برنامه در زمان مناسب به فدراسیون تحویل داده شده یا خیر. نکته مهم هم درخصوص چنین برنامههایی برای تیم ملی آنست که باید دید آیا فدراسیون فوتبال توانایی اجرای خواستههای کادر فنی و برنامههای ارائه شدهاش را دارد یا خیر؟
حاجرضایی در مورد رقبایی که تیم ملی میتواند در راستای آمادهسازی خود با آنها روبرو شود، گفت: طبیعتا همه تیمهای برای انتخاب رقیب تدارکاتی به تیمهای هم گروه خود نگاه میکنند و بر اساس آن اردوهای خود را تدارک میبینند. در واقع هدف از برگزاری بازیهای دوستانه پیش از حضور در جام جهانی آنست که اولاً در رویدادی مانند جام جهانی فرصتی برای اشتباه کردن نیست و دوما آنکه تیمها با انتخاب حریفان مشابه به هم گروهیهای خود در صدد شبیهسازی شرایط بازی در جام جهانی و به نوعی مرور تاکتیکهای خود هستند.
*فکر نمیکنم بتوانیم با تیمهای مطرح اروپایی دیدار تدارکاتی برگزار کنیم
کارشناس فوتبال ایران در ادامه صحبتهایش افزود: به عنوان کارشناس از این مسائل اجرایی و مدیریتی به صورت دقیق اطلاع ندارم و تنها بر اساس اخبار، شنیدهها و عملکردی که میبینم، صحبتی انجام میدهم. در حال حاضر برنامه تمام تیمهای اروپایی راه یافته به جام جهانی مشخص است و با یک برنامه و تقویم پر و پیمان وارد جام جهانی خواهند شد. با توجه به اینکه اکثر تیمهای اروپایی صاحب نام برنامه خود را بستهاند فکر نمیکنم بتوانیم با تیمهای مطرح اروپایی دیداری تدارکاتی برگزار کنیم. همچنین متاسفانه برخی مسائل غیرفوتبالی باعث شده که شرایط برای برای کشوری مانند ایران برای برگزاری دیدارهای تدارکاتی با کشورهای صاحب نام جهان سختتر شود.
حاجرضایی در خصوص رویارویی با تیم قدرتمند و پرستاره انگیس، خاطرنشان کرد: تیم ملی انگلیس با نتایج و عملکردی که در سالهای اخیر و به خصوص یورو داشت، نشان داده یکی از مدعیان اصلی کسب جام به شمار میرود و حتی گرت ساوتگیت هم اخیراً اعلام کرده بود که مدعی قهرمانی در جام جهانی هستند. جتی از نظر مهرهای هم انگلیسیها واقعاً فوقالعاده هستند و در تک تک پستها بازیکنانی دارند که جزو بهترینهای جهان به حساب میآیند. این تیم ملی انگلیس بسیار سریع بازی میکند و اساس فوتبالشان بر پایه پرسینگ بسیار فشرده و از بالاست. برای رویارویی با تیمی مانند انگلیس باید در تمام دقایق بازی پرسینگ تمام زمین انجام دهیم.
*بحث تغییر سرمربی تیم ملی کهنه شده
وی تاکید کرد: برای پیدا کردن رقیب مشابه انگلیس بهتر است با تیمهای بریتانیایی دیدار تدارکاتی برگزار کرد، اما به نظرم تیمهای خوبی مانند ولز و اسکاتلند که هنوز شانس صعود به جام جهانی را دارد، احتمالاً نخواهند با ایران بازی کنند. ایرلند هم فوتبالی تقلیدی از انگلیس انجام میدهد، اما باید دید برنامه فدراسیون فوتبال برای آمادهسازی تیم ملی چیست. خوشبختانه با خبر شدیم که یک کمیته فنی برای آمادهسازی تیم ملی تشکیل شده که همه جزو چهرههای شاخص در فوتبال ایران به شمار میروند و سابقه بازی ملی دارند. قطعاً حضور این افراد در کمیته فنی میتواند در انتخاب رقبای مناسب تدارکاتی تاثیر مثبت داشته باشد.
این پیشکسوت فوتبال در واکنش به سوالی در مورد تغییر سرمربی تیم ملی در آستانه جام جهانی، تصریح کرد: به نظرم بحث تغییر سرمربی تیم ملی در فاصله ۷ ماه تا آغاز جام جهانی، کهنه شده است. به نظرم تغییر دراگان اسکوچیچ و انتخاب یک سرمربی جدید برای نشستن روی نیمکت تیم ملی اصلاً به صلاح نیست. پیش از صحبت از تغییر سرمربی بهتر است کمی به عقب و زمان حضور ویلموتس نگاه کنیم. با انتخاب ویلموتس در آن مقطع زمان یک فاجعه ملی رخ داد چرا که هم از نظر نوع قرارداد تنظیم شده و هم از نظر نتایج کسب شده یک فاجعه ملی رخ داد. آن نفراتی که قرارداد ننگین را با ویلموتس امضا کردند، اکنون کجا هستند و نمیدانیم که چه برخوردی با این افراد خاطی صورت گرفت. با شکست تیم ملی مقابل بحرین و عراق، فوتبال ایران در آستانه حذفی بینظیر از جام جهانی در تاریخ خود قرار گرفت، چرا که فکر نکنم سابقه داشته باشد که تیم ملی ایران نتواند از زیر گروه جام جهانی بالا بیاید.
*هر گاه حرفی از اسکوچیچ میشود مدام او را تحقیر میکنند
حاجرضایی درحمایت از اسکوچیچ در فاصله ۷ ماه مانده تا آغاز جام جهانی، اظهار کرد: زمانی که ویلموتس و فدراسیون فوتبال به پایان کار خود رسیدند، فدراسیون رئیس نداشت و به همین دلیل در آن مقطع زمانی تصمیم بر این شد که اسکوچیچ هدایت تیم ملی را برعهده بگیرد. اسکوچیچ دستمزد بالایی ندارد و تا آن جا که اطلاع دارم حتی دستمزدش را هم به صورت ریالی دریافت میکند. یکی دیگر از نکات مثبت اسکوچیچ آن بود که با توجه به شناخت خوبش از ایران، همیشه در دسترس است. با حضور اسکوچیچ، تیم ملی فوتبال ایران موفق شد عراق را شکست دهد و برای اولین بار تیم بحرین را در خاک خودش از پیش رو بردارد. در نهایت هم که تیم ملی ایران با سرگروهی و بالاتر از کرهجنوبی به جام جهانی رسید.
وی با انتقاد از برخی نقدهای غیرمنصفانه از اسکوچیچ، خاطرنشان کرد: نقدی که از تیم ملی انجام میشود باید توسط فردی باشد که در آن حوزه متخصص است و در عین حال از روی صداقت باشد تا به آن نقد منصفانه گفت و در غیر اینصورت چنین نقدی در جهت تخریب و برای منافع خاصی استفاده میشود. در این بین عدهای از منتقدان در تلاش برای تغییر سرمربی هستند و حتی برای اثبات ادعای خود دلایلی هم دارند. اولاً آنکه معتقدند لژیونرها و بازیکنان خوبی که داریم باعث صعود به جام جهانی شدند و کادر فنی در این صعود دخلی نداشت. دوماً آنکه گروهی پا را از دایره اخلاق فراتر گذاشتهاند و هر گاه حرفی از اسکوچیچ میشود مدام او را تحقیر میکنند که وی پیش از این سرمربی خونه به خونه بوده و رزومه خاصی ندارد.
*کارنامه یک مربی جدول مسابقات است
کارشناس فوتبال ایران ادامه داد: در این ۲ سال که اسکوچیچ روی نیمکت تیم ملی نشسته خوشبختانه حاشیه و اتفاقی در اردوی تیم ملی ایجاد نشده است. حتی پس از بیرون گذاشتن طارمی و بیرانوند همه منتظر بروز حواشی بودند، اما دیدیم که اسکوچیچ چگونه شرایط را به کنترل خود درآورد و این دو بازیکن را به تیم برگرداند. تغییر اسکوچیچ به صلاح نیست، زیرا جدا از مسائل فنی وی بسیار بیحاشیه است و رفتنش در این شرایط به تیم ملی لطمه خواهد زد.
حاجرضایی در پایان با اشاره به نتایج درخشان اسکوچیچ در تیم ملی، گفت: پس از باخت به کرهجنوبی نقدهایی در واکنش به عملکرد اسکوچیچ را خواندم که واقعاً تعجب کردم. عملکرد یک مربی را نباید با یک بازی سنجید، چرا که نتایج اسکوچیچ در ۱۵-۱۶ بازی نشان از عملکرد وی دارد. نباید به خاطر یک باخت به کره همه موفقیتها را زیر سوال برد؛ مگر یادتان رفته که کره هم مغلوب امارات شد یا ژاپن مقابل ویتنام به تساوی رسید. آلمانیها یک جمله معروف دارند و آن اینکه " کارنامه یک مربی جدول مسابقات است". بهتر است قبل از هر نقدی کارنامه اسکوچیچ را سنجید و سپس در مورد تغییر مربی حرف زد.