مهمانی ماه خدا در ضیافت استانی
- طبق اعلام روابط عمومی معاونت امور استانهای سازمان صدا و سیما، با آغاز ماه مبارک رمضان، کنداکتور پخش سیمای مراکز با تغییراتی همراه خواهد بود؛ بخشی از این تغییرات مربوط به آیتمهای برنامههای روتین صبحگاهی، خانواده، جوان و نوجوان و شبانگاهی مراکز است که متناسب با این ماه روی آنتن میروند و بخشی دیگر، ویژه برنامههای ماه رمضان است که در قالبهای نمایشی، ترکیبی، گزارشی و آموزشی پخش میشوند.
رویکردهای محتوایی اساسی در تولید برنامههای ماه رمضان مراکز شامل ایجاد فضای شاد و امیدآفرین، ایجاد گفتمان مقاومت در مقابل مصائب و شدائد، تاکید بر اسفتاده از فرصت ماه رمضان برای ترویج دورهمیهای خانوادگی زمان افطار و سحر و قرائت قرآن خانوادگی، تاکید بر افطاری ساده و نمایش زندگی خیرین فعال بومی در عرصههای مختلف است.
به این ترتیب در مرکز آبادان ۱۳ برنامه، در آذربایجان شرقی ۱۸ عنوان، در آذربایجان غربی ۱۱ برنامه، در البرز ۱۵ برنامه، در اردبیل ۱۴ عنوان، در اصفهان ۱۰ برنامه، در ایلام ۱۶ عنوان برنامه، در بوشهر و چهارمحال و بختیاری به ترتیب ۱۶ و ۱۴ برنامه، در خراسان رضوی، شمالی و جنوبی به ترتیب ۲۱، ۲۳ و ۸ عنوان، در خلیج فارس ۸ و در خوزستان ۱۷ برنامه برای ایام ماه رمضان و لیالی قدر پیشبینی شده است.
مرکز زنجان نیز ۱۷ برنامه را برای ماه رمضان امسال در نظر گرفته و مراکز سمنان، سیستان و بلوچستان و فارس هم به ترتیب ۱۳، ۷ و ۱۶ عنوان برنامه را تولید و پخش میکنند.
۱۲ عنوان برنامه نیز در مرکز قزوین برای ماه رمضان امسال تدارک دیده شده و صدا و سیمای قم هم با ۱۷ عنوان برنامه به استقبال ماه خدا میرود.
مخاطبان رسانه استانی در کردستان بیننده ۱۵ عنوان ویژه برنامه ماه رمضان خواهند بود و در کرمان هم ۱۴ برنامه برای این ماه تدارک دیده شده است.
صدا و سیمای مراکز کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و کیش هم به ترتیب ۱۷ و ۹ عنوان برنامه برای ماه رمضان امسال تولید و پخش میکنند. در استان گلستان هم ۱۶ عنوان برنامه رمضانی تدارک دیده شده و گیلان و لرستان هم هر کدام ۱۷ و ۱۴ ویژه برنامه برای این ماه روی آنتن میبرند.
سیمای مرکز مازندران برای رمضان امسال ۱۷ برنامه را آماده پخش میکند و در استان مرکزی هم مخاطبان رسانه استانی بیننده ۱۱ برنامه ویژه این ماه خواهند بود. مرکز مهاباد ۲۱، همدان ۱۶ و یزد هم ۱۱ عنوان برنامه را در ماه رمضان امسال روی آنتن میبرند.
همچنین ۳۳ مرکز استانی رسانه ملی ۳۳ ویژه برنامه را برای پخش مراسم جزءخوانی قرآن در ماه رمضان تدارک دیدهاند که برخی از آنها به صورت زنده خواهد بود.
این برنامهها یا به صورت پخش آیین جزءخوانی از امکان مقدسه است یا شامل برنامههای خواهد بود که در ساختار ترکیبی و همراه با اجرای مجریان برتر استانی و بیان احکام توسط کارشناسان مذهبی تولید میشوند.
نکته اساسی در این بین، استفاده از بقاع متبرکه و مساجد تاریخی به عنوان اولویت برای لوکیشن برنامههای افطار و سحر است.
پویشهای متنوعی هم در ساختارهای گوناگون توسط مراکز استانی در طول ماه رمضان امسال دنبال میشوند که از آن جمله میتوان به «بهار مهربانی» با هدف ترویج فرهنگ دستگیری از نیازمندان و محرومان، آزادسازی زندانیان جرایم غیر عمد و حمایت از خانوادههای بی سرپرست یا خانواده زندانیان نیازمند، برگزاری مسابقههای قرآنی در ویژه برنامههای رادیویی و تلویزیونی و فضای مجازی و پویشی دیگر با هدف ترویج صله رحم و افطاریهای ساده و رایج در ماه رمضان اشاره کرد.
نمایش آداب و رسوم مختلف مردم چهارگوشه ایران در ماه رمضان از شروع آن یعنی رصد هلال ماه رمضان تا آیینهای مذهبی سالروز میلاد امام حسن مجتبی (ع)، شهادت حضرت علی (ع) و لیالی قدر، یکی دیگر از محورهای محتوایی برنامههای ماه رمضان مراکز خواهد بود.
در صدای مراکز هم تولید قطعات کوتاه پادکست با رویکرد عفو و بخشش و صبر در برابر مشکلات، تولید و پخش برنامههای مشترک بین صدای مراکز همجوار و استفاده از قالب روایت، قصه، داستانک و نمایش کوتاه برای بیان روایتهای تاریخی از صدر اسلام، نکات اخلاقی و خاطرات، در دستور کار قرار دارد.
واحدهای شعر و موسیقی مراکز هم در ماه رمضان امسال برنامههای متنوعی را برای پخش از رادیو و تلویزیون آماده کردهاند که شامل ۶ عنوان موسیقی تیتراژ برنامههای سحرگاهی، افطاریه و جنگهای شبانه تلویزیون، ۴۰ قطعه موسیقی، سرود و کلیپ جدید و حضور خوانندگان اقوام مختلف با گویش و پویشهای متنوع و گروههای سرود و تواشیح در ویژه برنامهها و جشنهای ماه رمضان صدا و سیمای مراکز است.
همچنین با توجه به دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب در نیمه ماه رمضان، دعوت از شاعران برگزیده و برجسته استان که در سنوات قبل توفیق حضور در این جلسات صمیمانه را داشتهند برای اجرای سرودههای جدید در برنامههای رادیویی و تلویزیونی مراکز در دستور کار قرار دارد.
در مجموع صدا و سیمای مراکز ۲ هزار و ۷۹۴ برنامه با موضوعات مربوط به ماه مباک رمضان را تولید کردهاند یا به صورت زنده روی آنتن میبرند که ۵۳۰۰ دقیقه از آنها برنامههای رادیویی و ۲ هزار و ۸۵۹ دقیقه برنامه تلویزیونی خواهد بود.