تنشزدایی و عادیسازی روابط با همسایگان از اقدامات مثبت دولت سیزدهم است
مهدی خورسند در گفتوگو با میزان، با اشاره به تلاشهای دولت سیزدهم در راستای بهبود روابط ایران با دیگر کشورهای جهان بیان کرد: در زمان آغاز بکار دولت سیزدهم شاهد بروز بحران در قفقاز جنوبی بودیم که جمهوری آذربایجان بعد از جنگ قره باغ ۲۰۲۰ که با بازیگری فعال ترکیه و روسیه صورت گرفت، سرمست از پیروزیهای بعد از جنگ رو به گردنکشی علیه ایران آورده بود که ایران با تدابیر و دیپلماسی فعال توانست این فضا را به نفع خود تغییر دهد.
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات مهم دستگاه دیپلماسی کمک به ارمنستان برای ایجاد مسیرهای بدیل ترانزیتی بود، افزود: دولت سیزدهم به ارمنستان برای ایجاد مسیرهای ترانزیتی جدید کمک کرد تا جلوی بازیگری سازمان کشورهای ترک و ایجاد مسیر ترانزیتی زنگزوری که باکو و آنکارا مدنظر شان بود و ارتباط ایران با قفقاز شمالی و جنوبی را قطع میکرد، مدیریت کرد.
خورسند با اشاره به سفر رئیس جمهور به ترکمنستان و تاجیکستان گفت: شاید رئیس جمهور برای حضور در کنفرانسهای منطقهای به این کشورها سفر کرد اما به ارتقای روابط تهران با عشق آباد و دوشنبه نیز کمک کرد.
کارشناس مسائل اوراسیا افزود: روابط ایران با ترکمنستان و تاجیکستان تحت تاثیر یکسری نظامات معنایی منفی در دهه ۹۰ به شدت روند نزولی گرفته بود و حتی بازار ترکمنستانی که همسایه نزدیک ماست را از دست داده بودیم و سطح مبادلات با این کشور از سال ۹۵ تا ۹۹ به یک چهارم رسیده بود.
وی گفت: دولت سیزدهم از زمان آغاز بکار خود فورا وارد مذاکره با تاجیکستان شد، زیرا این کشور مخالف عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای بود. لذا با تدابیر ویژه و با کمک روسیه توانستیم نظر این کشور را جلب کرده و در این سازمان عضو شویم.
خورسند با اشاره به اینکه برنامه همکاری ۲۵ ساله با سفر امیرعبداللهیان به چین نیز وارد فاز اجرایی شد، گفت: در ماههای گذشته شاهد توسعه روابط و بازگرداندن شرایط دولت به شرایط عادی بودهایم.
وی در پایان تصریح کرد: از آنجاکه همسایگان، محیط اول امنیتی کشور محسوب میشوند همواره باید در تنش زدایی و عادیسازی روابط با آنها بکوشیم و دولت سیزدهم نیز این اقدام را انجام داده است و ضمن حضور در مذاکرات وین با همسایگان نیز رابطه خوبی برقرار کرده است.