بهترین روش و اصول نگهداری پیاز برای مدت بیشتر
_ نمناک نوشت: پیاز یکی از واجبترین مواد غذایی در آشپزخانه است که در اکثر غذاها استفاده میشود. بسیاری از خانمهای خانه دار برای اینکه مجبور به خرید روزانه پیاز نباشند و به دلیل استفاده زیادشان، معمولاً تمایل دارند که به مقدار زیادی پیاز بخرند، اما متأسفانه گاهی پیازهای خریداری شده قبل از استفاده جوانه زده و نرم میشوند.
برای جلوگیری از اسراف و کاهش هزینهها شما باید طریقه صحیح نگهداری پیاز را بدانید و با اصول ذخیره و نگهداری پیاز آشنا باشید. در ادامه این بخش به معرفی اصول و نکات ذخیره و نگهداری پیاز میپردازیم.
اصول انتخاب پیازها برای ذخیره و نگهداری
قبل از اینکه نکات نگهداری پیاز را به شما بگوییم باید با نکات مهم خرید پیاز آشنا شوید تا بهترین پیاز را برای نگهداری انتخاب کنید.
پیازهای صورتی و قرمز برای نگهداری مناسب ترند، زیرا رطوبت کم و عطر و طعم بالایی دارند.
در هنگام خرید پیاز به ظاهر پیاز و پوسته آن توجه نمایید، زیرا پیازها در اثر برداشت بد و حمل و نقل نامناسب، مستعد آلودگی و فساد میشوند.
پیاز خریداری شده باید پوسته سالم، یکنواخت داشته باشد.
بافت پیاز باید سالم، محکم و آب دار بوده و نباید شل و وارفته یا ترشیده باشد.
از یخ نزده بودن پیاز مطمئن شوید. بافت پیازهای یخ زده بعد از برش لزج بوده و شفافیت لازم را ندارد.
پیازهای برداشت شده در پاییز را برای ذخیره و نگهداری مناسبند و پیازهایی که در بهار و تابستان برداشت میشوند به اندازه کافی برای ذخیره و نگهداری، بادوام و مناسب نیستند.
پیازهای تند ترکیبات سولفوری بیشتری نسبت به پیازهای با طعم و رایحه ملایم دارند و ماندگاری بیشتری نیز دارند.
پیاز باید نسبت به اندازه خود سنگین باشد.
پیازهای جوانه زده را انتخاب نکنید، زیرا آنها تازه نیستند و به سرعت چروک میشوند.
آماده سازی پیاز برای نگهداری
قبل از نگهداری پیاز باید آن را برای ذخیره سازی و نگهداری برای مدت طولانی آماده کنید، اما چگونه؟
برگهای پیاز (قسمتی که بالای قسمت گرد پیاز قرار دارد) را جدا نکنید.
پیازها را در یک فضا با تهویه مناسب قرار دهید تا پوستشان کاملاً خشک شود.
پیاز زمانی آماده ذخیره سازی و نگهداری برای مدت طولانی خواهد بود که ساقه آن دیگر سبز نباشد و پوست آن کاملاً خشک و سخت شده باشد.
با یک قیچی و یا چاقوی تیز ریشههای پیاز را از آن جدا کنید. پیازهایی که ساقه آنها هنوز سبز هستند، هنوز برای این مرحله آماده نیستند.
در فاصله حداقل ۲ ٫ ۵ سانتی متری برگها را از بدنه گرد پیاز جدا کنید و یا بدون کوتاه کردن آنها را به هم ببافید.
نکات قابل توجه برای نگهداری پیاز
برای نگهداری پیاز برای مدت طولانی به نکات زیر توجه نمایید.
پیازها را در جای خنک نگه دارید:
دمای مناسب برای نگهداری پیاز ۳۲ تا ۴۰ درجه فارنهایت است. پیازها را در مکان خنک مانند انبار، زیرزمین و گاراژ نگهداری کنید تا احتمال جوانه زدن و فاسد شدن پیاز کاهش یابد، زیرا گرما سبب خراب شدن پیاز میشود.
پیازها را در محیط خشک نگه دارید:
بهتر است پیازها را در محیط خشک که دارای تهویه مناسبی است، نگه دارید. پیازها را روی پارچهای پهن کنید و در این شرایط نگه دارید تا پوستشان کاملاً خشک شود.
پیازها را در محفظه دربسته نگه ندارید:
هرگز پیازها را در محفظه و ظرفهای پلاستیکی و کیسههای پلاستیکی نگه ندارید، چون به علت نبود هوای کافی به سرعت فاسد میشوند. بهتر است پیازهای خشک را در کیسه توری مانند یا سبد سیمی نگهداری کنید، زیرا باید میزان اکسیژن کافی به پیاز برسد تا از ایجاد قارچ و فاسدشدن پیشگیری شودعدم گردش مناسب هوا باعث ایجاد رطوبت و در نتیجه جوانه زدن پیاز یا پوسیدگی آن میشود.
پیازها را دور از سایر میوهها نگه دارید:
میوههای رسیده گاز اتیلن تولید میکنند واحتمال جوانه زدن را بالا میبرند پس پیازها را از سایر میوهها و سبزیجات دور نگهداری کنید.
پیازها را در جای تاریک قرار دهید:
محیط نگهداری پیاز باید دور از تابش آفتاب باشد، زیرا تابش آفتاب باعث تلختر شدن طعم پیاز میشود. نگهداری پیاز زیر نورخورشید و در گرما باعث فاسد شدن پیاز میشود. پس محیط نگهداری پیاز باید دمای خنک و متعادل داشته و دور از نور آفتاب باشد.
پیاز را در محیط مرطوب نگه ندارید:
نگهداری پیاز در محیط مرطوب بسیار اشتباه است، زیرا اگر دما و رطوبت بالا باشند، پیاز به راحتی رطوبت را جذب میکند و پیاز فاسد شده و جوانه میزند.
پیاز را در فریزر نگه ندارید:
اگر شما پیاز سالم را در فریزر قرار دهید، ماندگاری آن را کاهش داده اید. پیاز کامل رطوبت را به سادگی جذب میکند، خمیری مانند یا نرم میشود و سریعتر فاسد میشود.
پیازهای خراب را جدا کنید:
برای اینکه ماندگاری پیازهای شما بالا برود، پیازهای خراب و نرم شده را از سایر پیازها جدا کنید، زیرا این پیازها سبب خراب شدن پیازهای سالم میشوند.
نکاتی درباره پیازهای جوانه زده
پیاز بعد از جوانه زدن کمی نرم میشود، اما سمی نمیشود و میتوان آن را مصرف کرد.
قبل از مصرف پیاز جوانه زده، جوانههای پیاز را جدا کنید و پیاز را دو نیم کنید و بقایای جوانه و ریشه را جدا کنید و بررسی کنید که پیاز فاسد نشده باشد.
پیاز کپک زده یا پوسیده شده را مصرف نکنید.
میتوانید جوانههای داخل لایههای پیاز را جدا کنید و آنها را بکارید تا پیاز جدیدی رشد کند.