دعوت از استانداران و شهرداران برای توسعه سالنها و زیرساخت سینمای ملی
- طبق اعلام موزه سینمای ایران، در ابتدا کامران ملکی که اجرای این مراسم را برعهده داشت، گفت: در دو سال اخیر که سراسر دنیا درگیر کرونا بود اکثر فعالیتها تعطیل شدند و معدود مشاغلی توانستند کارهایشان را استمرار دهند که یکی از آنها سینماهای کشور بود و در این موضوع بحث زیرساختها و توسعه سینماها خودنمایی میکرد. خوشبختانه در این سالها اتفاقات خوبی افتاد و امروز به خاطر قدردانی از فعالیتهایی که در این دو سال انجام شد گرد آمدهایم.
بعد از آن کلیپی از مجید مسچی که توسط موزه سینمای ایران تهیه شده بود نمایش داده شد که به روند نوسازی سالنهای سینما در سالهای بعد از انقلاب پرداخت.
پس از آن از حبیب ایلبیگی، محمد حمیدیمقدم، یزدان عشیری، لادن طاهری، هاشم میرزاخانی، مهران عباسی و حبیب اسماعیلی روی سن آمدند تا از «مجید مسچی» تقدیر کنند.
مدیران مجید مسچی را الگوی خود قرار دهند
در ادامه حبیب اسماعیلی تهیه کننده و پخش کننده پیشکسوت سینما گفت: عملکرد مجید مسچی بر کسی پوشیده نیست و در سینماسازی الگویی برای بقیه مدیران سینمایی است. او تنها یک مدیر دولتی نبود، گویا مدیری از بخش خصوصی بود که به نفع مجموعه کار میکرد. زمانی که در بنیاد سینمایی فارابی بود برای پشتیبانی و اکران سنگ تمام میگذاشت و برای بچههای سینما قابل لمس است. ایشان یا مسئلهای را قبول نمیکرد یا اگر قبول میکرد آن کار ظرف ۲۴ ساعت انجام میشد. به نظرم با وجود این فرد، مسئولیت هاشم میرزاخانی سنگینتر میشود. وی ادامه داد: چندی پیش تقاضا کردیم برای مهندس مجید مسچی مراسم تجلیل برگزار کنیم که ایشان قبول نکردند و خوشحالم امروز توسط موسسه سینماشهر این اتفاق افتاد. مجید مسچی هیچ وقت در سمت یک مدیر، شو اجرا نمیکرد امیدوارم کسانی که راه ایشان را ادامه میدهند او را الگو قرار دهند.
پس از آن هدیه و لوح تقدیری توسط افرادی که روی سن بودند به مجید مسچی اهدا شد و حاضران در سالن به صورت ایستاده او را تشویق کردند.
تلاش بخش خصوصی در ارتقای سالنهای سینما قابل تقدیر است
مجید مسچی در مراسم بزرگداشت خود در موزه سینما گفت: من در ۱۶ سالی که در موسسه سینماشهر مشغول بودم مجموعه منسجمی داشتیم. به خاطر دارم که در بحث سینماسازی و سینماداری در بخش دولتی اتفاقات خوبی نمیافتاد و حضور دوستان در بخش خصوصی بود که باعث رونق این موضوع شد. دوستان در بخش خصوصی سرمایه و وقت خود را در عرصه ساخت و تجهیز سینما گذاشتند و این موضوع قابل تقدیر است. به نظرم این حوزه محدودهای است که میشود به آن کمک کرد، زیرا انگیزه و ایده جدید برای ساخت سینما داد. با توجه به جمعیتی که در کشور داریم موجودی فعلی سالنهای سینما کافی نیست و ما به سینماهای جدیدتری احتیاج داریم. دوستان، اهالی سینما و وزارت ارشاد باید در این زمینه فعالیتهای خود را افزایش دهند و از این فرصت برای افزایش سینماها استفاده کنند.
در سال ۱۴۰۰ مجموعا هفت میلیون نفر به سینما آمدهاند
در بخش دیگری از این مراسم، هاشم میرزاخانی مدیر موسسه سینماشهر به ارائه گزارشی از وضعیت استقبال از سینماهای کشور و ظرفیت سینماها پرداخت و گفت: مدت زیادی در تدارک مراسم تجلیل از خدمات مهندس مجید مسچی که در عرصه سینما بسیار خدمت کرد، بودیم. همچنین محمد خزائی رئیس سازمان سینمایی تأکید داشت که حتما در این مراسم حضور داشته باشد و به همین دلیل این مراسم به تاخیر افتاد، اما ایشان امروز به علت بیماری نتوانست حضور داشته باشد.
وی با بیان اینکه تحویل گرفتن سمت مجید مسچی کار آسانی نیست، افزود: مقدرات این گونه رقم خورد که ما توفیق پیدا کردیم در این سمت قرار بگیریم و در این راه آقای مسچی باید ما را یاری دهند. مدیرعامل موسسه سینماشهر با بیان اینکه خانواده سینمای ایران بر فعالیتهای مجموعه سینماشهر در ایران واقف هستند، ادامه داد: در بخش تولید و خدمات سینمایی، سازمان سینمایی و موسسه سینماشهر دو نقش دو بال را ایفا میکنند و خدمات ارزندهای ارائه کردهاند. سینما، کاری جمعی است و از ابتدا تا انتهای یک پروژه سینمایی، ۱۰۰ عنوان شغلی فعالیت میکنند تا کاری را روی پرده ببینیم. حتما مجموعه وسیعی در کشور باید نسبت به اکران آثار کمک کند و آن سینماها هستند.
وی در ادامه همراه با نمایش آمار سینماها به تفکیک استانها و میزان استقبال از سینما با توجه به ظرفیت سالنهای سینماهای کشور افزود: در حوزه اکران با وجود کرونا که تمام مشاغل را تحتالشعاع قرار داد آماری در دست داریم و با این مدل فعالیت که جامعه تولیدکننده و پخشکنندگان و سینماداران در این مدت در سینمای ایران داشتند و سینما را زنده نگه داشتند ما باید از ایشان تقدیر کنیم. در سال ۱۴۰۰ مجموع فروش سینماها ۱۵۸ میلیارد بود و مجموعا حدود هفت میلیون نفر به سینما آمدهاند. با فرض اینکه این جمعیت دست کم ۲۰ فیلم را دیده اند رقم ضعیفی بوده است که احتمالا اکثر این افراد آمده اند دیدند. رقم ضعیفی داشته و تعداد سینماهای فعال ۳۱۱ عدد با ۶۲۳ پرده بوده است و تعداد صندلیها نیز ۱۴۵ هزار بوده است.
میرزاخانی افزود: استان تهران با ۷۷ میلیارد بیننده، ۴۸ درصد بیننده کل سینمای ایران را به خود اختصاص داده است. ۲۲۸ پرده در تهران در سال ۱۴۰۰ فعالیت کرده و توانسته به این رقم دست پیدا کند و بعد از آن خراسان رضوی با ۲۰ میلیارد، اصفهان با ۱۶ میلیارد و ۴۸ پرده از جمله استانهایی بودهاند که بیشترین تعداد علاقمندان به سینما را تشکیل دادهاند. همچنین در این دسته بندی بعد از تهران و خراسان رضوی و اصفهان، فارس و البرز جزو پنج استان سینمای برتر کشور بودهاند. استانهای آذربایجان شرقی، مازندران، خوزستان، کرمانشاه و کردستان پنج استان دوم را تشکیل میدهند. اینها استانهای کمبرخورداری نیستند، ولی از نظر نمایش و تعداد مخاطب قابل تأمل است که همه ما را وادار میکند به این فکر کنیم که چه کنیم سینما در این شهرها جایگاه بهتری پیدا کند. همچنین استانهای همدان، گلستان، یزد، آذربایجان غربی و زنجان دستهبندی سوم را تشکیل میدهند. با این وسعت فرهیختگانی که در این استانها هستند نمیتوان گفت در سینما نرفتن قصور کردهاند و به هر حال باید درباره آن فکری کرد.
میرزاخانی با بیان اینکه امکان توسعه سینمای ایران به واسطه مدیران بومی میسر میشود، یادآور شد: باید برای استانهای مختلف کشور براساس موقعیت جغرافیایی و آب و هوا برنامههای مختلفی در نظر بگیریم. یکی از اولین برنامهها بحث توسعه سالن در شهرهای فاقد سینماست. امکان حضور مردم در سالن سینما مهیاست، ولی آنقدر در این مسئله کمتوجهی شده که ما شاهد چنین گزارشی هستیم. به نظرم در این خصوص باید عزم جدی در بخش خصوصی، دولتی و شهرداریها انجام شود و استانها پای کار بیایند. من این طرح را به وزارت خانه ارائه دادم و امیدوارم با تعاملی که با دستاندرکاران انجام شده شاهد توسعه و شکوفایی در سال بعد باشیم. همچنین ما در کشور تعداد زیادی تک سالن داریم که زیر مجموعه ارگانهای مختلف هستند و باید آنها را تجمع کنیم، باید آثار سینمایی را نمایش داد و حداقلها را فراهم کرد. امروز چندین سینما از این قبیل مورد حمایت قرار گرفتند و چندین بار اکران آزمایشی شدهاند و توانستند مجوز کمیسیون ماده هشت را بگیرند و به ناوگان سینماهای کشور اضافه شوند.
وی با بیان اینکه برای تجهیز این سینماها چیزی حدود ۹ میلیاد تومان هزینه شده است، بیان داشت: قطعا هزینه ساخت سالنها بیش از این ارقام است که غیر از ساخت و ساز عمرانی در ارتقای سالنهای سینمایی و تجهیزات فنی فعال بودهایم. همچنین از فیلمهای روی اکران حمایت جزئی داریم و برای آن هم برنامه داریم. محمد خزائی معتقد است موسسه سینماشهر باید طوری برنامهریزی کند که از فروش تا اکران از آثار حمایت کند و ما از این موضوع استقبال میکنیم و امیدواریم سال آینده وضعیت سینماهای کشور از این حالت خارج شده باشد.
بعد از آن کلیپی از برخی سالنهای سینمایی در کشور نمایش داده شد و غلامرضا موسوی، سیدضیاهاشمی، رییس جامعه صنفی تهیه کنندگلن و عضور شورای پروانه ساخت، مرتضی شایسته، رییس شورای صنفی نمایش، وحید موساییان، نماینده کانون کارگردانان سینمای ایران، مجید مسچی، یاسر شاه پیری، مدیر کل حوزه ریاست و مشاور اجرایی سازمان سینمایی روی سن آمدند و از مدیران سینماهای کشور و سالن داران از جمله سید مصطفی حسینیخالدی مدیر عامل موسسه بهمن سبز، ناصر طیریان رویینتن، مدیر پردیس سینمایی مشهد، سیدجمال ساداتیان، بهرهبردار پردیس سینمایی هدیش مال، فرشاد محمد شفیعی مالک سینما آفتاب بهبهان، علی سرتیپی، بهرهبردار پردیس سینمایی لوتوس مال، محمدرضا صابری، بهرهبردار پردیس سینمایی لوتوس مال، محمد عباسزادگان از پردیس پارت بازار مشهد، تقدیر شد.
در ادامه سیدجمال ساداتیان بهره بردارهدیش مال تهران نیز گفت: باید برای توسعه سینماها فکری جدی شود و وزارت ارشاد نیز باید در صدور پروانه نمایش سهولت قائل شود، زیرا اگر مردم فیلم را بپسندند از فیلم استقبال میکنند. اگر دست به دست هم دهیم میتوانیم مردم را تشویق کنیم که به سینما بیایند، حتی اگر مردم سالی یک بار به سینما بیایند اقتصاد سینما در سال به ۳ الی ۴ میلیارد تومان میرسد.
همچنین علی سرتیپی بهره بردار پردیس سینمایی لوتوس مال تهران نیز
گفت: خاطرهای که از آقای مسچی دارم این بود که برای نوسازی سینمای جهاننمای چالوس رفته بودیم که وقتی بعد از تجهیز، درهای آن باز شد، چنان ذوقی در چشمان مجید مسچی بود که توصیف کردنی نبود. او به این موضوع حس خوبی داشت و این نهضت تاکنون ادامه داشته است. البته در این قضیه آقای محمدرضاصابری هم جزء مهرههای مهم بودند.
در انتهای این مراسم سینماداران و مدیران سینمایی با هم عکس یادگاری گرفتند.
در این مراسم افرادی همچون سیدضیاهاشمی، رییس جامعه صنفی تهیه کنندگلن و عضو شورای پروانه ساخت، مرتضی شایسته رییس شورای صنفی نمایش، مجید مسچی، حبیب ایل بیگی معاون نظارت و ارشیابی، یاسر شاه پیری مدیر کل حوزه ریاست و مشاور اجرایی سازمان سینمایی، یزدان عشیری مشاور رئیس سازمان سینمایی و مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی، هاشم میرزاخانی مدیرعامل موسسه سینماشهر، محمد حمیدی مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مهران عباسی مدیرعامل موزه سینمای ایرات، لادن طاهری رئیس فیلمخانه ملی ایران، غلامرضا موسوی رییس اتحادیه تهیهکنندگان، حسین فرحبخش، سیدجمال ساداتیان، حبیب اسماعیلی، علی سرتیپی، مرتضی شایسته، حبیب ایلبیگی، محمدرضا صابری، وحید موساییان نماینده کانون کارگردانان سینمای ایران و ... حضور داشتند.