عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی چالشی جدی برای سلامت دانش‌آموزان

13:58 - 03 اسفند 1400
کد خبر: ۷۹۸۱۶۷
بررسی‌ها نشان می‌دهد رعایت نشدن فاصله‌گذاری، نبود تهویه مناسب و استفاده نکردن دانش‌آموزان از ماسک بیشترین موارد شکایت از مدارس متخلف است.

_ روزنامه همشهری نوشت: سویه اومیکرون یک ویژگی متفاوت از سایر سویه‌های کرونا داشت؛ افزایش ابتلای کودکان به کرونا. بسیاری از متخصصان افزایش ابتلا به کرونا در این گروه سنی را ناشی از ۲ علت می‌دانند؛ انجام نشدن واکسیناسیون و بازگشت آن‌ها به جامعه با بازگشایی مدارس. افزایش روند ابتلای کودکان در پیک ششم، یعنی اومیکرون حدود ۳۵ درصد عنوان می‌شود.

این عدد در پیک اول و دوم حدود ۲ درصد و در پیک سوم و چهارم حدود ۱۰ درصد بود. در پیک ششم با سویه دلتا هم ۲۵ درصد بیماران را کودکان تشکیل می‌دادند. با وجود چندین برابر شدن افزایش موارد ابتلا در کودکان، حالا انتقادات زیادی از بازگشایی مدارس مطرح می‌شود. حتی کمیته علمی مقابله با کرونای وزارت بهداشت هم با تأخیر در بازگشایی مدارس موافق است، اما براساس جدیدترین مصوبه اعلام شده از سوی ستاد ملی کرونا تعطیلی سراسری مدارس ممنوع است، اما مهم‌ترین چالش در برقراری مدارس رعایت نشدن پروتکل‌های بهداشتی است.

براساس گزارش دانشگاه‌های علوم‌پزشکی به‌ترتیب، رعایت نشدن فاصله‌گذاری با ۶۱ درصد، نبود تهویه مناسب با ۱۸ درصد، استفاده نکردن از ماسک از سوی دانش‌آموزان با ۱۴ درصد و استفاده نکردن از ماسک از سوی پرسنل با ۱۲ درصد، در صدر شکایت از مدارس قرار دارد و به عنوان چالشی جدی برای سلامت دانش‌آموزان و حتی پرسنل مدارس مطرح است.

مهرداد حق‌ازلی، عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا درباره موضوع تفویض اختیار به ستاد‌های استانی برای تصمیم‌گیری پیرامون حضوری یا غیرحضوری شدن مدارس با وجود افزایش چشمگیر شهر‌های قرمز کرونایی، توضیح می‌دهد و می‌گوید: «نظر ما این بود که فعلا بازگشایی مدارس به تأخیر افتد و پیشنهاد خود را به ستاد کشوری اعلام کردیم. با توجه به اینکه جهش اومیکرون در کودکان بهتر است از تجمع کودکان در اماکن سربسته جلوگیری شود؛ چراکه در هر صورت تعداد قابل‌توجهی از مدارس شرایط استاندارد ندارند و زیرساخت‌های آن‌ها مناسب نیست.»

تأخیر در تزریق واکسن به کودکان

گروهی از متخصصان بیماری‌های عفونی کودکان چند ماه پیش به ستاد ملی مقابله با کرونا پیشنهاد دادند که زودتر واکسیناسیون کودکان را شروع کنند. این نکته‌ای است که عبدالله کریمی، فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: «همزمان با شروع پیک ششم به‌دلیل حضور بیشتر کودکان در محیط‌های جمعی و اجتماعی به‌طور طبیعی میزان ابتلای کودکان به کرونا در این دوره بیشتر شده است.»‌

رضا شروین‌بدو، رئیس مرکز طبی کودکان هم درباره اینکه آیا اگر واکسیناسیون این گروه سنی پیش‌تر انجام می‌شد، در سویه جدید با درگیری کمتری مواجه می‌شدند؟ می‌گوید: «در دنیا این سویه جدید، شیوع شدیدی دارد که به‌دلیل قدرت سرایت آن، کودکان هم مصون نمانده‌اند. از سویی در تمام کشورها، واکسیناسیون این گروه‌های سنی هنوز تکمیل یا انجام نشده است. این را هم می‌دانیم که واکسیناسیون الزاما مانع ابتلا نیست، اما می‌تواند شدت بیماری را کاهش دهد. اگر مجموع این‌ها را با هم درنظر بگیریم می‌توان نتیجه گرفت که زودتر آغاز نشدن واکسیناسیون کودکان هم یکی از عوامل ابتلای بالای آن‌ها در پیک جدید است.»

با اینکه پروتکل تزریق واکسن به گروه سنی زیر ۱۲ سال از سوی وزارت بهداشت اعلام شده، اما به‌نظر می‌رسد خانواده‌ها تمایلی به تزریق واکسن به کودکانشان ندارند و استقبال چندانی از واکسیناسیون علیه کرونا در گروه‌های سنی زیر ۱۲ سال وجود ندارد.

رئیس مرکز طبی کودکان در این‌باره هم می‌گوید: «درباره واکسیناسیون بهترین کار اطلاع‌رسانی درست است. نکته مهم اینجاست که واکسن‌های مجاز کنونی برای کودکان جزو واکسن‌هایی است که مشابه آن را در سال‌های گذشته زده اند. واکسن سینوفارم، ویروس غیرفعال است و واکسن پاستوکووک با استفاده از توکسید کزاز تولید شده که تمام کودکان، واکسن دیفتری کزاز را تزریق کرده‌اند. با توجه به مطالعات انجام شده بی‌خطر بودن این واکسن‌ها ثابت شده؛ بنابراین این نگرانی از سوی خانواده‌ها توجیه چندانی ندارد.»

شروین‌بدو درباره میزان بستری‌ها و افزایش مراجعه به مراکز درمانی هم می‌گوید: «در پیک اومیکرون تعداد بستری‌های کودکان بیشتر شده، اما در روز‌های اخیر روند بستری‌ها ثبات دارد و افزایش چندانی نداشته‌ایم. البته میزان مراجعات سرپایی قابل توجه است و حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ کودک دارای علائم مراجعه می‌کنند که اغلب آن‌ها به‌صورت سرپایی معاینه می‌شوند و نیازی به بستری ندارند. حدود ۷۰ کودک بیمار بستری هم داریم که ۲۰ نفر از آن‌ها در بخش ICU هستند.»

او همچنین درباره چالش‌های دایر بودن مدارس با وجود خفیف بودن علائم در کودکان و گردش قوی‌تر بیماری در مراکز آموزشی هم می‌گوید: «شاید بهترین کار در این‌باره برگزاری کمیته‌های مشترک بین صاحب‌نظران فعال در سلامت کودکان و اعضای علمی ستاد کرونا و همکاران آموزش و پرورش باشد. لازم است با درنظر گرفتن شرایط مدارس که ممکن است در مناطق مختلف شرایط و توزیع بیماری متفاوت باشد، نسبت به این مسئله تصمیم‌گیری شود، اما رعایت اصول بهداشتی و نظارت بر اجرای آن بهترین اتفاقی است که می‌تواند در مدارس رخ دهد. از سویی خانواده‌ها هم بهتر است به محض بروز کوچک‌ترین علائم از حضور فرزندانشان در مدارس جلوگیری کنند.»

  •  


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *