فروش ملک از طریق جعل سند چه مجازاتی دارد؟
- مجازات جعل در اسناد و نوشتهها در موارد ۵۳۲ تا ۵۳۶ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۵۷ بیان شده است.
با توجه به اینکه جعل در اسناد رسمی اهمیت بیشتری دارد مجازات آن نیز از مجازات جعل در نوشته و سند غیر رسمی بیشتر است.
طبق قانون مدنی سند رسمی سندی است که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا نزد سایر مامورین رسمی، در حدود صلاحیت آنها و طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد؛ بنابراین برای اینکه سندی رسمی باشد بایستی دارای شرایط پیش بینی شده در قانون باشد یعنی نزد مقامات نام برده و در حدود صلاحیت آن اشخاص تنظیم شده باشد.
این امکان وجود دارد که استفاده کننده از سند مجعول، شخصی غیر از جاعل سند باشد. برای مثال شخصی سندی جعل کند و دیگری از آن سند مجعول با علم و اطلاع به جعلیت آن استفاده کند. همچنین ممکن است جاعل و استفاده کننده از سند مجعول یک نفر باشد. در هر حال دو عمل کیفری مختلف واقع شده (۱- جعل سند ۲- استفاده از سند مجعول) و دو مجازات وجود دارد.
مطابق ماده ۵۳۶ بخش تعزیزات قانون مجازات اسلامی هر کس در اسناد و نوشتههای غیر رسمی جعل کند و یا از سند مجعول استفاده کند، علاوه بر جبران خسارت به حبس از۶ ماه تا ۲ سال یا پرداخت ۳ تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.
جزای نقدی مندرج در این ماده به موجب مصوبه مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۵ هیات وزیران به بیست و پنج (۲۵.۰۰۰.۰۰۰) تا صد (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال تعدیل شد.
مرجع صالح رسیدگی به جرم جعل
زمانی که جرم جعل رخ می دهد فرد شاکی باید در دادگاه کیفری طرح دعوا کند. مرجع صالح برای رسیدگی به جرم جعل دادسرا است و فرد شاکی می تواند ابتدا به کلانتری یا دادسرا مراجعه کند و شکایت خود را به صورت کتبی ارائه دهد.