انواع پیاز و کاربردهای آن در آشپزی
_ نمناک نوشت: پیاز انواع مختلفی دارد، از انواع زرد و قرمز گرفته تا پیازچه و تره فرنگی که بسیار فراوان نیز هستند و تقریبا در همه جا رشد میکنند. این بدان معناست که وجود پیاز در هر سبک آشپزی لازم است. پیاز را میتوان با روشهای مختلف مثل سرخ کردن، گریل، آب پز یا به صورت خام در سالاد، ساندویچ، دیپ سس یا به عنوان تزئین برای سالاد و ... سرو کرد. به همین دلیل در میان همه کارهترین مواد اولیه در هنر آشپزی قرار دارد.
پیاز بخشی از خانواده آلیوم است که با سیر، پیازچه، موسیر و تره فرنگی مرتبط است. سوخ و ریشه پیاز خوراکی است. پیاز خرد شده بخاراتی مبتنی بر گوگرد آزاد میکند که چشم را میسوزاند.
همانطور که گفتیم پیاز انواع مختلفی دارد که وجود آن در آشپزی ضروری بوده و هر یک کاربرد متفاوتی خواهند داشت. پیاز یکی از مواد اولیه ضروری در آشپزی است که طعم تند، تیز و شیرین خاص خودش را دارد و غذا را خوش طعم و لذیذ میکند. در این قسمت به معرفی انواع پیاز و کاربردشان در آشپزی پرداخته ایم.
پیاز زرد
پیاز زرد برای هر استفادهای مناسب است. این پیاز با پوست طلایی زیبایی که دارد و با طعم تند و تیزش شناخته میشود. لایههای داخلی این پیاز سفید است و مناسب پخت و پز میباشد و به دلیل داشتن رنگ گوگردی، اشک آور است.
از پیاز زرد عموما در طبخ گوشت، سوپ و خورشت استفاده میشود، زیرا عطر و طعم فوق العادهای دارد. این پیاز از ماندگاری طولانی برخوردار است؛ به شرط آنکه در جای خنک و تاریک نگهداری شود.
پیاز شیرین (ویدالیا)
پیاز شیرین از پیاز زرد بزرگتر و پهنتر است، پوستی کم رنگ و مات دارد. مزه این پیاز شیرین بوده و ترد و آبدار است. این پیاز برای تهیه پیاز کاراملی، حلقهای و غذاهایی که باید در آن مزه پیاز حس شود، مورد استفاده قرار میگیرد.
پیاز سفید
پیاز سفید پوستی کاغذی و سفید رنگ دارد و طعم آن ملایمتر و شیرینتر از پیاز زرد است، به همین دلیل جایگزین خوبی برای آن محسوب میشود. به طور کلی پیاز سفید و قرمز بخاطر قند بیشتری که دارند، نسبت به پیاز زرد عمر کمتری خواهند داشت. این پیاز را میتوان به صورت خام در سوپ، سالسا و تاس کباب استفاده کرد. این پیاز همچنین تحت عنوان پیاز آبپز نیز شناخته میشود.
پیاز قرمز
پوست و بافت داخلی این نوع پیاز به رنگ قرمز مایل به بنفش است و عطر و طعم ملایمی دارد که میتوان آن را به صورت خام مصرف کرد. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فلاونوئید و فیبر بیشتری دارد. رنگ زیبا و مزه ملایم این پیاز باعث شده است تا برای تزئین غذا و استفاده در انواع ساندویچ، همبرگر، سالاد و سس سالسا مناسب باشد. این نوع پیاز در تمام فصول سال در بازار موجود است و به مدت ۳-۴ ماه میتوان آن را در درمای منزل نگهداری کرد و سالم خواهند ماند.
شلوت
شلوتها پیازهای کوچکی هستند که پوستی قهوهای و بافتی بنفش دارند و از دو یا چند حبه جداگانه تشکیل شده است. شلوت طعمی تند و قوی همانند سیر دارد، لایههای آن نازک بوده و به همین دلیل برای خرد کردن خیلی ریز مناسب است. از این پیاز برای سالاد، سس، تنوری کردن و ته دیگ استفاده میشود. شلوت برای پخت و پز هم مورد استفاده قرار میگیرد، اما هرگز نباید آن را سرخ کرد، زیرا تلخ میشود.
این پیاز طعم خوشمزه و تندی دارد، اما بعد از خوردنش دهان بوی بدی به خود میگیرد. شما میتوانید این پیاز را ریز خرد کرده و در سرکه بریزید تا مثل ترشی رسیده شود.
پیاز سبز
پیاز سبز یا نارس، پیازی است که هنوز تشکیل نشده است یا فقط قسمت جزئی آن رشد کرده است. از کل قسمتهای این پیاز اعم از شاخههای سبز بلند آن استفاده میشود و تزئینی فوق العاده برای سوپ، املت و... است. این پیاز تحت عنوان پیاز کوهی، پیازچه، پیاز سالاد و حتی شلوت شناخته میشود.
تره فرنگی
تره فرنگی یک نوع سبزی فوق العاده شگفت انگیز است، اما افراد به آن توجه کمتری دارند. تره فرنگی به شکل پیازچههای بزرگ رشد میکند و در سوپ، سالاد و خورشت مورد استفاده قرار میگیرد.