گفتوگو با عربستان در دستور کار است/ هیچ مانعی برای تردد ایرانیان خارج از کشور وجود ندارد
- «سعید خطیبزاده» امروز در یک نشست خبری با بیان اینکه دور آتی گفتوگوها با عربستان به میزبانی عراق در دستور کار است، گفت: علیرغم اختلافات موجود برای برقراری یک روابط پایدار میان دو کشور تلاش کردهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه امروز آقای امیرعبداللهیان تهران را به کشور عمان ترک کردند اظهار داشت: سفر وزیر امور خارجه به عمان یک روزه و ممکن است سفر به یکی دیگر از کشورهای حاشیه خلیجفارس به برنامه وی افزوده شود. تا عصر در این زمینه اطلاعرسانی میشود و سفرهای دیگری در روزهای آتی پیش رو قرار دارد.
وی در پاسخ به اینکه آیا معتقد هستید اراده در اروپا به وجود آمده است، گفت: آنچه در وین اتفاق میافتد حاصل تلاش همه طرفین برای دستیابی به توافق است. پس از روزهایی که طرف اروپایی کمپین ضداطلاعاتی به راه انداخته بود و دانست با این اقدامات بهجایی نمیرسد، آنچه امروز اتفاق میافتد تمرکز بر هر ۴ حوزه تحریم، هستهای، تضمین و راستیآزمایی است که در برخی پیشرفتهایی حاصلشده است.
وی اضافه کرد: تمامی کشورها از جمله عربستان سعودی بر اساس خواست دوجانبه و ملی به وین سفر میکنند. این ملاقاتها و مذاکرات دوجانبه از زمان برجام نیز بصورت حضوری یا تلفنی وجود داشته است.
خطیبزاده همچنین در مورد مشکلات حقآبه میان ایران و افغانستان هم گفت: در دیدار روز گذشته دراینباره گفتوگوهای مؤثری داشتیم و کمیسرهای عالی آب در مورد گفتوگو خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد یکسری مباحث مطرحشده در زمینه پذیرش توافق موقت، گفت: ما به دنبال یک توافق پایدار و قائل اتکا هستیم. همه باید تلاش کنیم که مطمئن شویم بازگشت آمریکا به برجام باید همراه با اخذ تضمین، رفع تحریمها و راستی آزمایی باشد که اینها با هیچ توافق موقتی انجام نمیشود.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا طالبان چراغ سبزی برای تشکیل دولت فراگیر نشان داده است، گفت: وضعیت امروز مردم افغانستان دغدغه بسیار بزرگ جمهوری اسلامی ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه بابیان اینکه ٨٠درصد مردم افغانستان زیر خط فقر هستند، عنوان کرد: سفر هیئت افغانستانی در چهارچوب این دغدغه بزرگ بوده است. گفتگوهای بسیار خوبی در این سفر صورت گرفت و تلاش شد با تأکید بر اقتصاد مردم محور و تجارت و تأمین مایحتاج مردم و تعاملات در حوزه انرژی و مناطق آزاد مرزی مشکلات مردم کاهش پیدا کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: معتقد هستیم که توافقات به نقطه اجرایی شدن نزدیک شده است. در این ملاقات ازآنچه مقامات هیئت حاکمه در خصوص تلاش برای تشکیل دولت فراگیر انجام میدهند استقبال شد و موضوعاتی است که باید به هیئت حاکمه وقت دهیم تا در آن مسیر گام بردارد. ما اساساً در نقطه به رسمیت شناختن دولت افغانستان قرار نداریم و شرایط این شناسایی در این مذاکرات مطرح شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: گفتوگوهای بسیار خوبی صورت گرفت و تلاش شد در مورد همکاریهای مالی پولی، بانکی و تعاملات و همچنین تجارت در حوزه انرژی و سوخت، توافقات در حوزه اجرایی شدن نزدیک شود که این سفر هم بسیار موفق بود و از تلاش برای ایجاد دولت فراگیر استقبال شد.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به اینکه ائتلاف عربی ادعاهایی را در خصوص حضور کشتیهای ایرانی در نزیکی بنادر یمن مطرح کرده است، گفت: ما هرچند در خصوص قطعنامه ۲۲۱۶ نظراتمان را اعلام کردیم، اما به رغم این نگاه یکطرفه، جمهوری اسلامی ایران همواره به این قطعنامه پایبند بوده است. با این حال کشورهای متجاوز که در خصوص سالها محاصره مردم یمن و در محاصره شکست خوردهاند، به بهانههای دیگری روی آوردهاند. ما پیشنهاد میکنیم به خواست و اراده مردم یمن احترام بگذارند تا این بحران در اسرع وقت حل شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفر معاون وزیر خارجه کره جنوبی به وین گفت: سفر معاون وزیر خارجه کره، به ابتکار خود آنها بوده است و بدهیهای کره جنوبی ربطی به گفتوگوهای وین ندارد و کره باید موظف به پرداخت بدهیهای خود به ایران هست.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره مذاکرات وین گفت: گفتوگوهای وین صرفا حول اطمینان از بازگشت مسئولانه کامل و قابل راستیآزمایی ایالات متحده به برجام است ما هیچ موضوع دیگری را فراتر از برجام در هیچ کدام از گفتگوهای خود در وین نه مطرح کردیم و نه میپذیریم که مطرح شود و درباره آن صحبت شود.
خطیبزاده در خصوص صحتوسقم دیدار امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان با احمد مسعود و اسماعیلخان در تهران گفت: نگاه ایران به وضعیت مردم افغانستان شمولگرا و فارغ از منطقه و قومیت بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که با توجه به سخنان چاووش اغلو وزیر امور خارجه ترکیه مبنی بر شکلگیری همکاری کریدوری میان سه کشور ترکیه، امارات و ایران؛ آیا با تهران در این خصوص رایزنی شده است، گفت: آنچه در این منطقه در حال شکلگیری است دینامیسم حرفهای است. این منطقه از رقابتهای ناسالم و جنگ خسته است و ما هم از مذاکرات دوجانبه و چه سه جانبه استقبال کردهایم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: نگاه ما به ایرانیان خارج از کشور نگاه هموطنی است. قانون جامع حمایت از ایرانیان خارج از کشور ربطی به بحث تردد ایرانیان خارج از کشور ندارد.
خطیب زاده در پاسخ به سؤال دیگری درباره ادعاهای فاکس نیوز در خصوص تیم ملی کشتی ایران گفت: فاکس نیوز شاید جزو آخرین رسانههایی باشد که میشود به گزارشهای آن اطمینان کرد و سمتوسوی این رسانه روشن هست.
وی افزود: تیم ملی کشتی جمهوری اسلامی ایران به دعوت فدراسیون کشتی ایالاتمتحده از چندی قبل با دعوتها و درخواستهای مکرر در چارچوب مراودات ورزشی عادی که قبلاً هم بوده، این سفر را در دستور کار داشته است. اساساً رفتن و سیاسی کردن موضوعاتی که ذات و روح ورزشی دارد در تناقض با این موضوع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بابیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش کرده فاصله بگیرد از اینکه رویدادهای ورزشی را سیاسی کنند، گفت: شاید در داخل آمریکا عدهای دنبال این موضوع باشند لذا باید در بستر صرف ورزشی این مراودات را دید و پیگیری کرد.
وی در مورد سفر وزیر خارجه به چین گفت: امیر عبداللهیان به دعوت همتای چینی آخر هفته عازم چین است و موضوعات مختلفی در دستور کار داریم. نقشه راه ۲۵ ساله یکی از این موضوعات است.
خطیبزاده درباره اهداف سفر رئیسجمهور به روسیه نیز گفت: این سفر در چارچوب همکاریهای فیمابین ایران و روسیه تعریف میشود و هم ابعاد تجاری و هم رایزنیهای منطقهای دارد و گفتوگوها در سطوح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی تنظیمشده است.
وی افزود: روابط ایران و روسیه براساس حسن همسایگی شکلگرفته و همگرا و نزدیک است و این همگراییها در اقدامات و دیدگاههای مختلف ترجمه شده است آنچه در وین و در آستانه میبینیم. این مراودات باید در سطوح مختلف انجام شود و سفر دکتر رئیسی بهعنوان سفر کاری از مدتها قبل در دستور کار بوده و انشاءالله بهزودی انجام میشود.
خطیبزاده در پاسخ به این سؤال که برخی طرفها به دنبال تحمیل جدول زمانی در مذاکرات وین هستند، موضع ایران در این خصوص چیست، گفت: ما هیچ تاریخ ساختگی را قبول نداریم و از سرعت پیشرفت مذاکرات راضی نیستیم. طرف مقابل در دور هفتم وقتکشی زیادی کرد و بعد پذیرفت درباره ابتکارات ایران مذاکره کند.
خطیبزاده درباره مذاکرات بین ایران، مصر، عربستان و ترکیه گفت: در خصوص موضوع مذاکره با این چهار کشور نمیتوانم جوابی بدهم چراکه اولین بار است میشنوم. درباره گفتوگوهای منطقهای مذاکراتی نیویورک و سایر کشورها انجامشده است، اما هنوز نقطه مشخصی درباره اجرایی کردن آن ابتکارات وجود ندارد.
وی تأکید کرد: در وین، هم موانع موضوعی داریم و هم موقعیتی. در موضوع هستهای پیشرفتهای خوبی داشتیم و میتوانیم توافقات خوبی داشته باشیم.
خطیب زاده تصریح کرد: ما نه بدبینانه مذاکره میکنیم نه خوشبینانه. ما بر اساس واقعیت مذاکره میکنیم. درباره خوشبینی در مذاکرات باید من وزیر امور خارجه و یا آقای باقری صحبت کرده باشد و اگر کسی درباره خوشبینی ایرانیان مطلبی شنیده، اعلام کند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: انتظار ما از سه کشور اروپایی این است که خودشان را بهعنوان عضو برجام بدانند و نه نماینده طرف خاصی و براساس این واقعیت بهعنوان یکی از اعضای مانده در برجام تلاش کنند. لازم است همه طرفها این اطمینان را پیدا کنند که آمریکا بهصورت راستیآزمایی و مؤثر و همچنین با ارائه تضمینها به برجام برگردد.
وی افزود: تصور ما این است سه کشور اروپایی باید به هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام اجازه دهند گفتوگوها را در مسیر سازنده ادامه دهد و اگر این مسیر را ببینیم به توافق پایدار خواهیم رسید.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد در دستور کار قرار داشتن برخی سفرها به تهران گفت: تهران محلی برای گفتوگوها دیپلماتیک است. هیئتهایی از ایران عازم کشورهای مختلف بودند و هم میزبان هیئتهای مختلفی بوده و سفر رئیسجمهور ترکمنستان در دستورکار است. سفر مقدماتی هیئت آنها انجام شده و بهزودی انجام میشود. سفر نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا نیز در دستور کار است و بهزودی تاریخ آن را اعلام خواهم کرد.