جشنواره فیلم فجر رنگ و بوی امید و انقلاب به خود گرفت/خداحافظی با آثار تلخ اجتماعی در فهرست فیلمهای جشنواره
- سرانجام بعد از ماهها انتظار فهرست ۲۲ فیلم حاضر در چهلمین جشنواره فیلم فجر اعلام شد تا اهالی سینما و دوست داران هنر هفتم در نهایت برای تماشای آثار کارگردانان مورد علاقه خود برنامه ریزی کنند.
سینمای کشور که دو سال کرونایی را پشت سر گذاشته حال با تداوم واکسیناسیون عمومی، استقبال بهتر و بیشتر مخاطبان و همین طور صد در صدی شدن ظرفیت سالنها امیدوار به برگزاری جشنوارهای کاملا باشکوه است، جشنوارهای که شاید بعد از دو سال سخت بتواند نفس تازهای به سینمای قرن چهاردهم شمسی ببخشد.
فهرست آثار حاضر در جشنواره فیلم فجر در دوره چهلم در نوع خود جذابیتهای زیادی دارد، فهرستی که نشان دهنده حضور و بروز نسلی نو در سینمای کشور است، امسال بیش از هر وقتی حضور جوانان در جشنواره فیلم فجر احساس میشود، اما جالب آنجاست که باتجربهها امسال به عنوان تهیه کننده در کنار این کارگردانان جوان قرار گرفته اند تا فجر چهلم تلفیقی جذاب از شور جوانی و پختگی باشد.
شاید در نگاه اول غیبت برخی کارگردانان در فهرست اعلام شده احساس شود، اما با توجه به آخرین اخبار منتشر شده در قبال تولیدات سینمایی، اکثریت آثار این کارگردانان به جشنواره نرسیده است، امسال سعید روستایی فیلم «برادران لیلا» را در دست تولید داشت، اما به دلیل طولانی شدن فیلمبرداری به جشنواره نرسید.
دیگر کارگردانی که او هم به دلیل مشکلات فنی نتوانست فیلمش را به جشنواره فیلم فجر برساند مانی حقیقی بود که مدت هاست درگیر ساخت فیلم سینمایی «تفریق» است، اما شاید تنوع در اسامی اعلام شده بتواند ما را امیدوار به برگزاری جشنوارهای با حس و حال تازه کند.
در این میان نباید فراموش کرد که بسیاری از کارگردان موفق در سالهای گذشته همچون ابراهیم حاتمی کیا یا هومن سیدی که در مقام کارگردان غایب جشنواره هستند، امسال به عنوان تهیه کننده در چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور دارند.
نکته مهم در فهرست آثار حاضر در جشنواره فیلم فجر حضور پررنگ آثاری با مضمون انقلاب اسلامی، مقاومت و دفاع مقدس است، از ابتدای امسال و به مناسبت چهلمین دوره از جشنواره فیلم فجر بسیاری از کارشناسان به لزوم حضور چنین آثاری در چهل سالگی مهمترین رویداد سینمایی کشور اشاره کرده بودند، اتفاقی که قویا توسط مسئولین برگزاری این دوره از جشنواره احساس شده و ما شاهد اکران آثاری هم قواره با نام رویدادی بزرگ به نام دهه مبارک فجر هستیم.
طی سالیان گذشته یکی از دغدغههای مهم مسئولین فرهنگی و بسیاری از منتقدین آن بوده که چرا در جشنوارهای که مزین به نام دهه فجر انقلاب اسلامی شده اهمیت چندانی به آثاری با همین مضمون داده نمیشود، جشنواره فیلم فجر در دوره چهلم، اما بعد از سالها مسیر درست را پیدا کرده و حال میتوانیم شاهد جشنوارهای باشیم که در کنار ابعاد هنری و سینمایی به مسائل مهمی همچون فرهنگ سازی انقلابی اهمیت میدهد.
خوشبختانه اکران آثاری همچون «دسته دختران» ساخته منیر قیدی، «صورت فلکی» ساخته حسین دارابی، موقعیت مهدی (باکری) به کارگردانی هادی حجازیفر، ۲۸۸۸ به کارگردانی کیوان علیمحمدی و علیاکبر حیدری و «ضد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی از جمله آثاری هستند که مستقیما به موضوعاتی همچون انقلاب اسلامی و دفاع مقدس میپردازند.
البته اکثریت آثار اعلام شده در جشنواره فیلم فجر در سکوت خبری ساخته شده اند و در قبال بسیاری از آنها اطلاعات دقیقی منتشر نشده است، حال باید دید پس از اعلام این فهرست کدامیک از این آثار میتواند نفسی تازه بر بدنه سینمای کشور وارد کند.
به طور کلی فهرست جشنواره فیلم فجر در دوره چهلم فهرستی امیدوار کننده است، فهرستی که میتواند روند جایزه گرفتن آثار تلخ اجتماعی را دگرگون کرده و شاید موج تازهای در جریان فیلمسازی دوران پساکرونا ایجاد کند، حال باید در انتظار نشست تا مهمترین رویداد سینمایی کشور در دوره چهلم خود میزبان مخاطبان باشد. جشنواره که محصولات و موفقیت آن میتواند تضمین کننده یک سال موفق سینمایی در کشور باشد.