ساختار فردی یا خانوادگی؛ چه عواملی سد راه ازدواج ۱۳ میلیون جوان شده است؟
_ روزنامه ایران نوشت: محمدرضا ایمانی، مشاور خانواده و رفتارشناس، با اشاره به اینکه وجود شمار بالای افراد مجرد در کشور ناشی از دو مشکل بزرگ است، میگوید: ساختار فردی و ساختار خانوادگی دو مقولهای هستند که باید به آنها پرداخته شود. پیمایشهایی که کمابیش از این خصوص صورت گرفته است نشان میدهد که در حال حاضر متأسفانه تعداد جوانانی که تمایل دارند مجرد باقی بمانند بیشتر شده و سؤال اینجاست که چه مسألهای پیش آمده که نمیتوانیم از زیست مشترک لذت ببریم؟ قطعاً زیست مشترک باید به افراد احساس بهتری نسبت به تنها بودن بدهد.
بهگفته او، همه میدانیم که ازدواج با کیفیت زندگی، ارتباط مستقیمی دارد، اگر آگاهانه به سمت ازدواج پیش برویم، کیفیت زندگیمان بالا میرود و شادابتر خواهیم بود، حتی در زندگی مشترک، ضریب شکست عاطفی هم کاهش پیدا میکند، مشکل تمایل نداشتن به ازدواج، ریشه در الگوهای تربیتی دارد. ما فرزندان خود را برای فردا بهعنوان همسر تربیت نمیکنیم، بلکه بهعنوان پدر و مادر تربیت میکنیم، این در حالی است که در قدم اول باید تکالیف زناشویی توأم با تعهد و صمیمیت را به آنها آموزش دهیم. خیلی از مشکلات عادی و ساده هستند و براحتی قابل حل، باید الگوهای نظام تربیتی درست شود و مسئولیتپذیری افراد افزایش پیدا کند.
لزوم بهرهگیری از مشاورههای قبل از ازدواج
ایمانی در ادامه با بیان اینکه باید بهدنبال کشف مشکلات و اصلاح آنها باشیم، میافزاید: گویی در یک بازی دو نفر ناشناس و ناشناخته وارد میشوند، هر چقدر آگاهیهای آنها بالاتر رود، موفقتر بوده و دوام زندگی بیشتر میشود، در مشاورههای قبل از ازدواج، تستهای روان شناسی و رفتارشناسی گرفته و تحلیل میشوند و افراد با موضوعات مختلف در زندگی آشنا میشوند و راهکار میگیرند. در عین حال، در قضیه ازدواج، رویکردهای خانواده و فرزندان نیز باید اصلاح شوند، تا این اتفاق نیفتد، نتیجه درستی نمیگیریم. احساس عدم امنیت و احساس مسئولیت دو مقوله مهمی هستند که باید از سنین کودکی به فرزندان آموزش داده شوند، این اصول باید فرهنگسازی و نهادینه شوند.
این مشاور خانواده توضیح میدهد: با وجود تمام مشکلاتی که به آنها اشاره شد، باید بپذیریم که فشارهای اقتصادی، بیکاری و مسئولیتهای وسیع دولت در این حوزهها قابل اغماض نیستند، اما لزوم ارائه مهارتهای لازم به جوانان نیز از جمله مواردی هستند که میتوانند در افزایش میل ازدواج در جوانان مفید باشند. قطعاً الگوهای غلطی مانند مهریه، جهیزیه و امثال آنها هم باید تغییر کرده و اصلاح شوند، در نهایت هم جوان، خانواده، دولت و جامعه چهارضلعی هستند که باید روز به روز آگاهتر شوند تا فرایند تشکیل خانواده بدرستی پیش برود.
ایمانی با اشاره به لزوم افزایش سواد عاطفی بیان میدارد: لازم است که سواد زناشویی و فرزندپروری هم در افراد افزایش پیدا کند و نگاه منفعت طلبی و خودخواهی نیز تغییر کند، آن احساسی که باید افزایش داشته باشد، صمیمت، دوست داشته شدن و دوست داشتن است، در کنار تمامی این موارد هم بهرهمندی و استفاده از مشاوران خانواده و مشاورههای پیش از ازدواج و بکارگیری راهکارهای حمایتی میتواند در افزایش آمار ازدواج و حفظ و بقای خانوادهها کمک کننده و مؤثر باشد.