آموزش خشک کردن نعناع به روشهای مختلف
_ نمناک نوشت: یکی از سبزیهایی که معطر، پر خاصیت و دارای مزه دلپذیر است نعنا نام دارد. هنگام فرا رسیدن تابستان کدبانوهای ایرانی این سبزی را خریداری کرده و آن را خشک کرده و در غذاهایی که طبخ میشود، از آن استفاده میکنند. شاید به گوش شما هم رسیده باشد که عدهای میگویند نعنا زمانی که خشک شود تغییر رنگ میدهد و سیاه میشود. ما به شما اطمینان خاطر میدهیم زمانی که شما روشهای درست را انجام بدهید دچار این مشکل نمیشوید.
روش صحیح برای سیاه نشدن نعناها این است که آنها را در سایه خشک کنید نه در معرض تابش خورشید و بهتر است در جای خنک که هوا جریان دارد خشک شود. خشک کردن این سبزی لذیذ روشهای گوناگونی دارد که ما در این بخش به شما خواهیم گفت پس با ما همراه باشید.
روش اول؛ خشک کردن معمولی نعناع
نعنا را از زمینهای کشاورزی خریداری کنید، زمانی که شروع به پاک کردن آن کردید حواس جمع باشید تا گل و برگهای سیاه، خراب و کپک زده را جدا کنید و دور بیاندازید زمانی که پاک کردن نعناها تمام شد میتوانید آنها را در آب سرد قرار دهید و در صورت دلخواه کمی مایع ظرفشویی بیافزایید این کار موجب میشود خاک، گرد و غبار، باکتری یا اجسام خارجی از سبزی خارج شود، پس از اینکه اطمینانتان جلب شد آن را در صافی یا آبکش ریخته تا آبهای اضافی خارج شود. اکنون نوبت این است که نعناعها را روی دستمال یا حوله یا کیسه تمیزی که خاصیت جذب آب را داشته باشد، قرار دهید تا آب اضافه خارج زمان و به مرور زمان خشک بشود.
روش دوم؛ روش خشک کردن نعناع با مایکروفر
برای این کار مثل روشهای دیگر، ابتدا نعناعها را خوب شسته و اجازه دهید آب آن کامل داخل آبکش برود و سپس به مدت یک ساعت نعناعها را روی یک حوله کاغذی پهن کرده و بذارید در هوای آزاد خشک شود.
حالا دو لایه دستمال کاغذی ضخیم روی سینی مایکروفر پهن کرده و لایهی نازک از نعناعها را روی آن گذاشته و سپس با دو لایه دیگر دستمال کاغذی روی سبزی را بپوشانید.
بخش اصلی مرحلهی خشک کردن نعناع با مایکروفر از اینجا به بعد آغاز میشود. مایکروفر را دو دقیقه روی حرات بالا قرار داده و از طرفی مراقب باشید تا اشتعالی رخ ندهد. هرگز سبزیها را حین خشک کردن، داخل ماکروفر رها نکنید به دلیل اینکه در اثر گرمای زیاد مشتعل و باعث آتش سوزی میشوند.
پس از گذشت ۲ الی ۳ دقیقه وضعیت خشک شدن سبزیها را چک کنید. چنانچه همه چیز خوب پیش رفته باشد، نعناعها بین دو انگشت خرد میشود در غیر اینصورت، سبزیها را جابه جا کرده و ۳۰ ثانیه دیگر حرارت دهید. بعد از گذشت این مدت نعناعها را از مایکروفر خارج کرده و اجازه دهید روی سطحی مثل روی اپن خنک شود تا برای ریختن داخل ظرف مناسب آماده شود.
روش سوم؛ خشک کردن نعنا به روش آویز
این روش بسیار قدیمی است که اکثر خانوادهها از آن استفاده میکنند آویز کردن نعناع است. به صورتی که شما ریشه را جدا میکنید و پس از پاک کردن نعناعها با ساقه آن را درون آب سرد قرار میدهید و تمامی گلهای آن شسته میشود و اکنون ساقهها را با کش و یا نخ ببندید سپس آنها را در یک مکانی که گرد و غبار ندارد آویزان کنید. اصلا نگذارید غبار به خودش بگیرد اگر زمانی حس کردید غبار دار شده است نعناها را داخل کیسههای کاغذی قرار بدهید و روی آن چند سوراخ ایجاد کنید تا هوا به داخل آن نفوذ کند.
روش چهارم؛ خشک کردن نعناع در فر
یکی از روشهای بسیار سریع برای خشک شدن و ثابت ماندن رنگ نعناع، استفاده از فر یا ماکرویو است. بر روی سینی نعناعها را پهن کرده و فر را در درجهی ۱۸۰ سانتی گراد قرار داده و هر ۵-۱۰ دقیقه، نعناها را زیر و رو کنید تا کاملا خشک شوند زمانی که حس کردید کامل خشک شده اند فورا آنها را بردارید تا رنگشان تغییر نکند.
روش پنجم؛ خشک کردن نعناع با پنکه
برای این روش شما باید ساقه نعناعها را جدا نکنید، زیرا باد پنکه باعث میشود نعناعها به گوشههای اتاق پرت شوند. ابتدا ریشه و ساقههای خراب نعنا را جدا کنید پس از اینکه کامل پاک کردید، آنها را در آب سرد قرار بدهید تا خاک و گرد و غبار آن بیرون بیاید و پس از مدتی از آب به بیرون دربیاورید و در یک پارچه با جنس کتان قرار دهید و نعناعها را پهن کنید. حواستان باشد نعناعها روی هم قرار نگیرند، زیرا باد پنکه آنها را جا به جا نمیکند و سبزیهای زیر مانده خراب میشوند. پنکه را در حالت چرخش قرار بدهید نعناها را زیر و رو کنید تا همهی آنها به یک اندازه خشک شوند.
روش ششم؛ خشک کردن نعناع در سایه
برای اینکه سبزی را خشک کنید قرار دادن آن در سایه بسیار روش خوب و کم هزینهای است، همان طور که میدانید آفتاب باعث زرد شدن سبزیها میشود پس از سایه استفاده کنید. ابتدا برگهای خوب نعناع را جدا کنید و آنها را داخل آب سرد بریزید و اجازه دهید گل و لای نعنا جدا شود و در آب ته نشین شوند سپس آنها را آبکشی کنید و در یک پارچه با جنس کتان در سایه پهن کنید، مراقب رفت و آمدهای فرزندتان باشید، زیرا باعث پخش شدن نعناع روی زمین میشود و حتی امکان افتادن مو و یا چیزهای دیگر به داخل نعناها میشود.
روش هفتم؛ خشک کردن نعناع با دستگاه خشک کن
برگهای نعناع را پس از اینکه پاک کردید داخل آب سرد قرار بدهید برگها را روی توریهای دستگاه خشک کن پهن کنید و درجهی آن را روی خشک کردن سبزیجات یعنی کمترین درجهی ممکن قرار دهید و اجازه دهید تا کاملا خشک شوند.
روش هشتم؛ خشک کردن نعناع با دستگاه خنک کنندههای گازی
زمانی که شما نعناعها را از ساقه هایشان جدا کردید و آنها را شستید، زمانی که دیگر برگ خراب یا کپک زدهای باقی نمانده است، آن را در یک ساک پارچهای و یا یک دستمال پارچهای قرار دهید و در پشت کولر گازی بگذارید، زیرا گرمای پشت دستگاه موثر میباشد.
نکاتی راجع به خشک کردن نعناع
فراموش نکنید که بهترین فضا برای نگهداری سبزیهای خشک شده، جایی تاریک و خنک است.
در صورت امکان، سبزیها را تا قبل از استفاده خرد نکنید چراکه عطر آنها کم میشود.
برای جلوگیری از تغییر طعم سبزی، بیش از زمان لازم نعناعها را حرارت ندهید.
از هر یک کیلوگرم سبزی نعناع حدودا ۵۰ گرم سبزی پاک شده به دست میآید.
برای گرفتن آب اضافی نعناع شسته شده، میتوانید آنها را در کیسه پارچهای ریخته و از خشک کن ماشین لباسشویی کمک بگیرید.
اگر نعناع را در معرض هوا یا نور خورشید نگهداری کنید، عطر آن کم میشود.
توصیه میشود سبزیهای معطر خشک را در ظرفهای کوچک نگهداری کنید.