افزایش ظرفیت پزشکی یا توزیع عادلانه با بومی گزینی

8:44 - 12 آذر 1400
کد خبر: ۷۷۸۶۸۶
یکی از مسائلی که عمدتا از سوی صاحبنظران مطرح می‌شود، این موضوع است که جدا از تمرکز بر افزایش ظرفیت پزشکی باید نوع توزیع نیز عادلانه باشد و با بومی گزینی شرایطی فراهم شود که تمامی استان‌های کشور به تناسب از پزشکان عمومی و متخصص بهره‌مند شوند.
-بحث افزایش ظرفیت پزشکی، برنامه‌ای بلند مدت با سابقه‌ای طولانی در نظام آموزش پزشکی و شورای عالی انقلاب فرهنگی است. علاوه بر آن در یک سال گذشته این موضوع بار‌ها طرح شده است و همیشه نیز موافقان و مخالفانی دارد، موافقان و موافقان در هر طیف با دلایلی و استناداتی معتقدند که افزایش ظرفیت پزشکی فارغ از مثبت با منفی بودن آن نیاز به زیر ساخت‌های کوتاه مدت و بلند مدتی دارد.

یکی از مسائلی که عمدتا از سوی صاحبنظران مطرح می‌شود، این موضوع است که جدا از تمرکز بر افزایش ظرفیت پزشکی باید نوع توزیع نیز عادلانه باشد و با بومی گزینی شرایطی فراهم شود که تمامی استان‌های کشور به تناسب از پزشکان عمومی و متخصص بهره‌مند شوند.

عدم توزیع مناسب پزشک در کشور موجب شده است که استان‌های محروم و مرزی کشور به احاظ دسترسی به خدمات سلامت با بحران مواجه شوند.

جلیل میر محمدی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با میزان در مورد افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی از سال‌های آتی گفت:آن چیزی که در حال حاضر بیشترین توجه را نیاز دارد توزان و تعادل مناسب در توزیع پزشک در کشور است، در واقع اگر تعداد پزشکان نیز کم هست توزیع هم مناسب نیست.


وی ادامه داد:در مناطق محروم و کم برخوردار ما با کمبود پزشکان متخصص و حتی پزشکان عمومی مواجه هستیم.

نماینده مردم میبد گفت:پزشکان موجود در کشور به خوبی توزیع نشده اند و مشوق و انگیزه مناسبی نیز برای پایداری نیرو‌های انسانی در مناطق محروم نیز ایجاد نشده است از این رو برای ارائه خدمت به مردم این مناطق و آرامش خیال آن‌ها جهت دسترسی به خدمات پزشکی با معضل رو برو هستند.

میر محمدی گفت:در سال ۹۲ قانونی تحت عنوان عدالت آموزشی داشتیم که طبق آن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است سی درصد (۳۰%) ورودی‌های رشته‌های پزشکی عمومی، دستیاری تخصصی پزشکی و سایر رشته‌های گروه پزشکی را از طریق جذب دانـشجوی بومی با اولویت مناطق محروم و متناسب با نیاز استان‌ها و در چارچوب نظام سطح بندی پذیرش نماید.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد:با توجه به این قانون از این پس شاهد فارغ التحصیلانی هستیم که پس از این قانون جذب می‌شوند و در سال‌های آتی پلکانی شاهد آثار مثبت این قانون در کشور خواهیم بود.

افزایش ظرفیت عادی راه گشا نیست

میر محمدی گفت:قوانینی این چنین و هوشمندانه با هدف توزیع مناسب می‌تواند به کار آید و صرفا افزایش ظرفیت پزشکی به شکلی عادی نمی‌تواند مشکلی را حل کند، باید در هر افزایشی به طور دقیق در پی تحقق اهداف باشیم و به شکلی فکر شده به توزیع پزشکان در کشور بپردازیم. از این رو اولا که زمانی قانونی گذاشته می‌شود باید نهایت استفاده را از آن ظرفیت ببریم، در ثانی با جذب این افراد در مناطق محروم مشوق‌ها را برای ماندن آن‌ها ایجاد کنیم و با بومی گزینی و توزیع نیروی انسانی یک توازن و تعادل در سطح کشور ایجاد کنیم تا با اعمال چنین قوانینی شاهد حضور پزشکان و متخصصان در این مناطق باشیم.

به آمایش صحیح در توزیع پزشکان نیاز داریم

احمد حسین فلاحی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتگو با میزان در مورد افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در کشور از سال‌های آتی، گفت:با توجه به کمبود پزشک درکشور و همچنین، دسترسی محدود به آن در همه مناطق کشور به مصوبات افزایش ظرفیت پزشکی خوشبین هستیم. متأسفانه اکثر پزشکان متخصص و فوق‌تخصص در تهران و کلان شهر‌ها متمرکز شده اند که این موضوع خلاف قانون آمایش صحیح است و دسترسی همگانی به خدمات آن‌ها را با مشکل و محدودیت مواجه کرده است. افزایش ظرفیت پزشکی با هدف توزیع متوازن پزشک در کشور باید حاصل شود.

فلاحی گفت:با توجه به اینکه ما در مناطق محروم و مرزی با کمبود و حتی فقدان پزشک مواجه هستیم، از این رو با افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی و تربیت و آموزش با کیفیت باید این محرومیت نسب به جمعیت کشور جبران شود.

وی ادامه داد:اگرچه موانع و مخالفت‌های زیادی در این خصوص وجود دارد، اما با مدیریت صحیح می‌توانیم مشکلات پیش رو را حل نماییم.


نماینده مردم همدان در مورد علت مخالفت با این موضوع از سوی برخی از صاحبنظران؛ گفت:انحصار و مافیا در این موضوعات به ضرر کشور است، با توجه به نیاز‌های کشور باید پزشکان مورد نیازمان نیز تامین شود و آمایش صحیحی در این خصوص صورت گیرد.

فلاحی در پاسخ به این سوال که آیا با افزایش ظرفیت پزشکی این امکان که کیفیت آموزش مورد غفلت قرار گیرد وجود دارد، گفت: انحصار به وجود آمده را تایید نمی‌کنیم و ضمن موافقت با افزایش ظرفیت‌ها معتقدیم که می‌توان با بالا بردن کیفیت آموزش و نظارت صحیح بر آن ایرادات وارده در این خصوص را با به کار گیری امکانات صحیح نیز مرتفع نمود.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *