– رایزنیها و گمانه زنیها درمورد مذاکرات وین پیرامون
برجام در سطوح مختلف منطقهای و بین المللی تشدید شده است.
به گزارش «رویترز»، «انور قرقاش»، مشاور سیاسی رئیس دولت امارات، میگوید که کشورش هیئتی را برای گفت و گو در مورد روابط ایران و امارات به تهران اعزام میکند.
وی دلیل این اقدام امارات را آن چه «نگرانی امارات از سیاستهای منطقهای ایران» خواند، اعلام و ادعا کرد «حتی اگر مذاکرات وین به نتایج مثبتی منجر شود، همه نگرانیها در مورد سیاستهای ایران برطرف نخواهد شد.»
«قرقاش»، گفت که امارات به زودی هیئتی را در چارچوب بهبود روابط دو طرف و به روزرسانی متحدانش در خلیج فارس به ایران اعزام میکند؛ ما قدردان ایران برای بازسازی پلهای ارتباطی با منطقه خلیج فارس هستیم و با دیدگاه مثبت با این موضوع برخورد میکنیم.
به ادعای وی، گفت و گو و همکاری اقتصادی بخشی از اقدامهای اعتمادسازی با ایران است که امری زمان بر است.
این مقام اماراتی همچنین در پاسخ به زمان اعزام هیئت اماراتی به تهران، افزود «هرچه زودتر، بهتر.»
مذاکرات وین در حالی در جریان است که دیپلماتهای اروپایی حاضر در این مذاکرات، در گفتوگو با رویترز مدعی شدهاند «تاکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد متن توافق مذاکرات تهیه شده است.»
این دیپلماتهای ارشد اروپایی ضمن تاکید بر لزوم دستیابی به نتیجه بر اثر انجام مذاکرات، گفتند که نمیخواهند «ضرب الاجلهای مصنوعی» برای مذاکرات تعیین کنند.
منابع دیپلماتیک مذکور ادعا کردند که سانتریفیوژهای ایران یکی از اختلافهای مطرح در مذاکرات وین است و طی روزهای آینده، جدیت هیئت مذاکرهکننده ایرانی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
آنها همچنین مدعی شدند «اگر هیئت مذاکره کننده ایرانی، جدیت خود در مذاکرات را نشان ندهد، به مشکل بر میخوریم و از این نظر، ۴۸ ساعت آینده بسیار مهم خواهد بود.»
دیپلماتهای ارشد اروپایی، در اظهاراتی ادعایی گفتند که تا پایان هفته تصویر روشنتری به دست میآید و در صورت عدم پیشرفت، احتمال شکست مذاکرات وجود دارد.
به ادعای دیپلماتهای ارشد اروپایی، آن موقع، زمان تجدیدنظر در رویکرد دیپلماتیک فرا میرسد.
مذاکرات وین در حالی برگزار میشود که پایگاه «واشنگتن فری بیکن»، از اعتراض سناتورهای جمهوریخواه به دولت آمریکا به دلیل مخفی کردن اطلاعات در مورد مذاکرات با ایران خبر داد.
سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی در نامهای به دولت آمریکا با اشاره به ارسال ۱۲ نامه از سوی اعضای کمیته مطالعات جمهوریخواه برای دریافت اطلاعات در مورد اجرای تحریمهای ایران به دولت «جو بایدن»، دولت وی را متهم به پنهان کاری برنامههای مربوط به اجرای تحریمهای ایران کردند که تضعیف و کاهش این تحریمها را در پی داشته است.
در همین حال «لیندا توماس گرینفیلد»، سفیر آمریکا در سازمان ملل، مدعی شد که نمیتوان تاثیر منطقهای ایران و آن چه را وی «جاه طلبی هستهای و نفرت ایران از اسرائیل» خواند، نادیده گرفت.
از سوی دیگر «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، از دیدار «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه این کشور با «ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه، «هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان و «الیزابت تراس»، وزیر خارجه انگلیس خبر داد.
به ادعای «پرایس»، «بلینکن» و وزرای خارجه سه کشور اروپایی در خصوص نگرانیهایشان درباره برنامه هستهای ایران و تلاش برای دستیابی به بازگشت متقابل به برجام همزمان با ادامه مذاکرات وین رایزنی کردند.
«جنیفر ساکی»، سخنگوی کاخ سفید نیز در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد ارزیابی مثبت دیپلماتهای اروپایی از مثبت و جدی بودن مذاکرات وین، ارزیابی کاخ سفید در این مورد را «دشوار» دانست.
وی در ادامه مدعی شد که «تمرکز ما همچنان بازگشت متقابل به برجام است که بهترین گزینه در دسترس ما است؛ ما متعهد به مسیر دیپلماتیک هستیم.»
«مایکل کاول»، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا و چند نفر دیگر از نمایندگان این مجلس، طرحی ضد ایرانی را ارائه کردند که براساس آن مدعی در برگرفته شدن عرضه، فروش یا انتقال پهپاد در چارچوب قانون تحریمی «کاتسا» شدند.
گفتوگوی وزرای خارجه تروئیکای اروپایی و آمریکا درباره ایران
۱۴۰۰/۰۹/۱۰ - ۱۴:۰۸
«لیز تراس»، وزیر خارجه انگلیس از رایزنی با وزرای خارجه آمریکا، آلمان و فرانسه پیرامون ایران خبر داد.
وزیر خارجه انگلیس گفت که در دیدار با همتایان آلمانی، فرانسوی و آمریکایی خود درباره آن چه «توقف دستیابی ایران به سلاح هستهای خواند»، گفتوگو کرده است.
دیدار باقری کنی با وزیر خارجه اتریش
۱۴۰۰/۰۹/۱۰ - ۱۳:۴۴
وزارت خارجه اتریش با انتشار پیامی در توییتر خود گزارش داد که «علی باقری»، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان، با «مایکل لینهارت»، وزیر خارجه این کشور دیدار کرده است.
در این دیدار درباره روابط دوجانبه میان ایران و اتریش رایزنی شده است؛ وزیر خارجه اتریش در این دیدار تاکید کرد «اتریش تمام تلاش خود را برای حمایت از طرفین برای حصول توافق در مورد بازگشت به اجرای کامل برجام ادامه خواهد داد.»
تصاویر خبرنگار رویترز از وین
۱۴۰۰/۰۹/۱۰ - ۱۳:۰۷
خبرنگار رویترز با انتشار تصاویری از محل برگزاری مذاکرات وین و محل استقرار خبرنگاران، گزارش داد که دور سوم از مذاکرات امروز چهارشنبه برگزار می شود.
نیویورک تایمز: تصمیم ترامپ برای خروج از برجام احمقانه بود
۱۴۰۰/۰۹/۱۰ - ۱۰:۱۶
«نیویورک تایمز»، در مطلبی نوشت «تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از توافق هستهای، برجام در سال ۲۰۱۸، تصمیمی که مایک پمپئو، وزیر خارجه او و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بر آن تاکید کردند، یکی از احمقانه ترین، ضعیف ترین و غیرمولدترین تصمیمهای امنیت ملی آمریکا از دوران پس از جنگ سرد بود.»
نگارنده مینویسد «موشه یعلون در زمان امضای توافق هستهای، مسئول نظامی اسرائیل بود و به شدت با این توافق مخالفت کرد.»
به نوشته وی، «اما در کنفرانسی در هفته گذشته، یعلون گفت که به همان اندازه که آن توافق بد بود، تصمیم ترامپ برای خروج از آن با تشویق نتانیاهو حتی بدتر بود.»
دومین روز مذاکرات وین با تمرکز بر رفع تحریم های ایران برگزار شد
۱۴۰۰/۰۹/۱۰ - ۰۹:۰۲
به گزارش «اکسیوس»، دومین روز از مذاکرات وین با تمرکز بر رفع تحریم های نظر ایران شامل جلسات جداگانه تیم مذاکرهکننده ایران با هیئت های مختلف اروپایی و گفت و گوهای غیرمستقیم با هیئت آمریکایی بود.
خبرنگار رویترز از نبودن نام ایران در مذاکرات «مکرون» و «لاپید» خبر داد
۱۴۰۰/۰۹/۱۰ - ۰۸:۵۰
«جان آیریش»، خبرنگار «رویترز»، در حساب کاربری خود در توییتر نوشت «در بررسی نشست مکرون و لاپید نامی از ایران دیده نمی شود و این عجیب است؛ زیرا دیدار مذکور بر وضعیت منطقه خاورمیانه به ویژه جنبه های امنیتی متمرکز بود.»