چرا کودکان دندان قروچه می‌کنند؟

3:50 - 10 آذر 1400
کد خبر: ۷۷۸۲۷۷
دندان قروچه یا فشار دادن و ساییدن دندان‌ها به هم در کودکان می‌تواند به دلایل فیزیکی یا روانشناختی رخ دهد. این اتفاق زمانی که شدید باشد ممکن است موجب خراب شدن دندان‌ها شود.

_ آسان طب نوشت: دندان قروچه یا فشار دادن و ساییدن دندان‌ها به هم در کودکان می‌تواند به دلایل فیزیکی یا روانشناختی رخ دهد و زمانی که شدید باشد ممکن است موجب خراب شدن دندان‌ها شود. نام علمی دندان قروچه براکسیزم بوده و اغلب در طول شب رخ می‌دهد. دندان قروچه در کودکان امری رایج بوده و حدود ۱۰ درصد از آن‌ها به این وضعیت دچار هستند. بهتر است بدانید که بسیاری از کودکان به هنگام خواب متوجه این وضعیت نمی‌شوند، اما باید دید علت دندان قروچه کودکان چیست که در این مقاله به پاسخ این سوال دست خواهیم یافت.

علت دندان قروچه کودکان

کودکان ۴ تا ۶ ساله بیشتر مستعد ابتلا به این وضعیت هستند و اکثرا به هنگام رویش دندان‌های شیری یا دائمی دندان قروچه می‌کنند، البته در بیشتر موارد، این عادت در کودکان پس از رویش کامل دندان‌ها از بین خواهد رفت. به طور کلی دلایل مختلفی وجود دارند که می‌توانند منجر به بروز دندان قروچه در کودکان شوند؛ به عنوان مثال قرار گرفتن نامنظم دندان‌های بالا و پایین بر روی یکدیگر می‌تواند یکی از علت‌های دندان قروچه در کودکان باشد که برخی از آن‌ها این کار را به منظور کاهش درد انجام می‌دهند. در زیر به معرفی سایر علل مرتبط با دندان قروچه در کودکان خواهیم پرداخت:

استرس و تنش عصبی

خشم و عصبانیت

فشار‌های روحی

نگرانی

بی‌خوابی

مشکلات مرتبط با دندان

انگل‌های روده‌ای

آلرژی

درگیری ذهنی

مصرف نامناسب دارو‌هایی مانند آمفتامین

در آوردن دندان

برخی از مشکلات پزشکی مانند فلج مغزی

جالب است بدانید که طبق تحقیقات به عمل آمده این وضعیت در کودکان پسر بیشتر از کودکان دختر رخ می‌دهد.

خطرات مرتبط با دندان قروچه در کودکان

خطرات دندان قروچه در کودکان کمتر از بزرگسالان بوده و به ندرت منجر به مشکلات و اختلالات جدی می‌گردد، اما در صورت بروز علائمی مانند درد دندان، درد فک و مفاصل، ساییدگی و حساسیت دندان‌ها باید به دندانپزشک مراجعه شود. برای جلوگیری از این وضعیت باید استرس و اضطراب را از کودک خود دور کنید و در رژیم غذایی او آب فراوان بگنجانید. توجه داشته باشید که مصرف غذا‌ها و نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند شکلات و قهوه نیز منجر به تشدید این وضعیت در کودکان می‌شوند.

معرفی برخی از راهکار‌ها جهت برطرف کردن دندان قروچه

برخی از راهکار‌ها می‌توانند به کودک شما کمک کنند تا دندان قروچه رخ ندهد، در زیر به معرفی این راهکار‌ها خواهیم پرداخت:

کاهش دادن استرس در کودکان به خصوص قبل از خواب

انجام تمرینات و ورزش‌های کششی جهت آرام کردن عضلات

نوشیدن آب به مقدار کافی، زیرا کم آبی بدن می‌تواند علت دندان قروچه کودکان باشد

خودداری از جویدن آدامس

خودداری از جویدن مداد

حمام بردن کودکان قبل از خواب (حمام آب گرم)

کتاب خواندن قبل از خواب

گوش دادن به یک موسیقی آرام و ملایم

محبت کردن به کودکان و کاهش استرس در آن‌ها

مراجعه به پزشک در صورت تداوم

استفاده از روکش موقتی دندان یا محافظ دهان به هنگام شب در کودکان بزرگتر به تجویز پزشک

کاربران محترم، چنانچه شما هم راهکار‌هایی جهت برطرف نمودن دندان قروچه داشته و از نتیجه بخش بودن آن اطمینان دارید، لطفا به انتهای مقاله رفته و نظر خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

تشخیص براکسیزم در کودکان

تشخیص این وضعیت در کودکان معمولا دشوار است، زیرا اکثر کودکان متوجه دندان قروچه کردن خود در خواب نمی‌شوند. اما کسانی که در اطراف کودک می‌خوابند، معمولا متوجه این موضوع خواهند شد. والدین می‌توانند با بررسی کردن صدا‌های احتمالی ناشی از دندان قروچه یا بروز احساس درد در دندان یا فک کودک خود به هنگام جویدن غذا، متوجه این موضوع شوند. برخی از نشانه‌هایی که می‌توانند در تشخیص دندان قروچه موثر باشند و به والدین کمک کنند، عبارتند از:

سر و صدای ناشی از سایش دندان‌ها به هنگام خواب کودکان

دردناک بودن فک یا صورت کودک پس از بیدار شدن از خواب

احساس درد به هنگام جویدن غذا

در صورتی که به وجود براکسیزم در کودک خود مشکوک هستید، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید، زیرا دندانپزشک با بررسی دقیق دندان‌ها و علائمی مانند ساییدگی، فرسودگی و لب پریدگی مینا متوجه وجود یا عدم وجود دندان قروچه خواهد شد، همچنین ممکن است به منظور تشخیص دقیق‌تر به دندان‌ها آب و هوا اسپری کند تا در صورت حساسیت دندانی آن را تشخیص دهد. توجه داشته باشید که پرسیدن برخی سوالات نیز از کودک می‌تواند در روند تشخیص و علت دندان قروچه کودکان کمک کننده باشد.

درمان دندان قروچه کودکان

علت دندان قروچه کودکان

دندان قروچه معمولا با گذشت زمان و رویش کامل دندان‌ها و همچنین برطرف شدن مشکلاتی مانند استرس و اضطراب از بین خواهد رفت، اما ترکیبی از مراقبت‌های دندانپزشکی و والدین می‌توانند در کنترل این مشکل موثر واقع شوند. دندانپزشک ممکن است برای برخی از کودکان بزرگتر، یک وسیله محافظتی مخصوص به نام نایت گارد را در طول شب برای کودک توصیه کند. این وسیله حفاظتی بر اساس اندازه دندان و دهان کودک قالب گیری شده و به هنگام خواب در دهان کودک گذاشته می‌شود. عادت کردن به این وسیله در اوایل استفاده ممکن است کمی سخت به نظر برسد، اما به مرور برای کودک عادت شده و اثرات مثبت آن قطعا قابل مشاهده خواهد بود. در صورتی که علت دندان قروچه کودکان از استرس و فشار‌های روحی نشات بگیرد، والدین باید با کاهش استرس و محبت کردن به کودکان مانع تداوم این وضعیت در آن‌ها شوند. مراجعه به یک مشاور نیز ممکن است برای درمان این شرایط کمک کننده باشد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *