جزئیات بازگشت ۴۴۵ نخل از قطر/ گواهی بهداشت گیاهی نخلها دستکاری شده است
- مهدی قائمیان امروز در یک نشست خبری در خصوص «بازگشت محموله نخل از کشور قطر» گفت: گواهی بهداشت گیاهی، گواهیای است که کشورها برای محمولههای کشاورزی صادر میکنند و براساس آن ضمانت میکنند که همراه این محموله کشاورزی آفت قرنطینهای که برای کشور مقصد است، جابجا نمیشود.
وی افزود: هر کشوری لیست آفات قرنطینه خاص خود را دارد و آفاتی در کشور ما وجود دارد که ممکن است در کشور همسایه وجود نداشته باشد حتی در داخل هر کشور مناطقی است که ممکن است یک سری آفات داشته و مناطق دیگر این آفات را نداشته باشند.
قائمیان تاکید کرد: اگر قرار است محموله کشاورزی جابجا شود، سازمان حفظ نبابات کشور مبدا از کشور مقصد باید شرایط ورود محموله را جویا شود و اصلیترین معیار نیز لیست آفات قرنطینهای هر کشور است و اگر قرار باشد محمولهای وارد کشور شود ما لیست آفات خود را در کنار لیست آفات کشور مبدأ قرار میدهیم.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نبابات کشور بیان کرد: اگر کشور مبدأ آفاتی داشته باشد که در کشور ما وجود ندارد اجازه ورود به آن داده نمیشود، زیرا به لیست آفات کشور مبدأ اضافه میشود.
قائمیان اظهار کرد: برای تبادل تجارت محصولات کشاورزی و تداوم آن حفظ نباتات کشورها با یکدیگر مکاتبات عدیدهای دارند که در نهایت این مکاتبات منجر به صدور گواهی بهداشت گیاهی میشود که در واقع شناسنامه محصول است.
وی در ادامه گفت: اصلیترین مدرک برای تبادل محصولات کشاورزی گواهی بهداشت گیاهی است و اولین اولویت در جابجاییها داشتن گواهی بهداشت گیاهی است؛ اگر محموله فاقد گواهی بهداشت گیاهی باشد محموله را برمیگرداند.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نبابات کشور خاطر نشان کرد: دلیل فنی گواهی بهداشت هر محموله که باعث تسریع در تجارت میشود این است که محموله کشاورزی که وارد کشور شده مجموعه آزمایشات برای صحتسنجی بر روی محموله انجام شده است.
قائمیان افزود: هر کشور مقصد این حق را قائل است که علاوه بر گواهی بهداشت آزمایشات اعتبارسنجی انجام دهد.
وی تأکید کرد: اخیرا با این مطلب مواجه شدیم که تعدادی از محصولات کشاورزی ایران ارسال شده به کشور قطر که شامل نخل بوده به کشور عودت داده شده است؛ طبق بررسیهای صورت گرفته متوجه شدیم در گواهی بهداشت گیاهی این نخلها دست برده شده است و گواهی بهداشت صادر شده یا مربوط به محصول نخل نبوده یا در مورد بعضی از اطلاعات داخل گواهی بهداشت تغییراتی اعمال شده و گواهی بهداشت این نخلها تقلبی بوده است.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نبابات کشور افزود: گواهی بهداشتی که سازمان جهاد کشاورزی صادر کرده با گواهی بهداشتی که قطر به ما تحویل داده است فرق دارد و کسی در این گواهی تغییراتی ایجاد کرده بنابراین تقلب صورت گرفته است و اطلاعات گواهی بهداشتی که قطر به ما ارائه کرده با گواهی بهداشت ما فرق دارد.
قائمیان بیان کرد: مسبب این تقلب را توسط بخش حقوقی پیگیری میکنیم، زیرا برخی از گواهی بهداشتهای صادر شده که برگشت خورده است مربوط به نخل نبوده بلکه به مربوط به سایر محصولات است، ولی نخل را در گواهی جعل شده قرار دادهاند.
وی در ادامه گفت: تمام اطلاعات گواهی بهداشتی که صادر میکنیم در داخل سیستمی است که تمام سازمانهای حفظ نباتات کشورها به آن دسترسی دارند و زمانی که هر کشوری گواهی بهداشت را دریافت میکند میتواند در سامانه چک کند قطر نیز به همین صورت متوجه جعل گواهی بهداشت شد.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نبابات کشور خاطر نشان کرد: تمام اطلاعات را از طریق واحد حقوقی در اختیار مراجع میگذاریم تا پیگیری شود و دو مسئله مطرح است یک اینکه کشور قطر محموله نخل را برگردانده و مسئله دیگر اعاده حیثیت کشور ماست و گواهی بهداشت گیاهی یک سند دولتی است. کسی که در این گواهی بهداشت دست برده است باید مشخص شود، نخلهایی که در مرز خروجی برگشت خورده، حدوداً ۴۴۵ نخل بوده و مشکل اصلی این است که فاقد اسناد هستند و اسناد آنها دستکاری شده است.