رئیس سازمان دامپزشکی: کشتار دام آبستن ممنوع است/ پیرو ورود معاون دادستان تهران مجدداً به تمام کشتارگاهها دستورالعمل ابلاغ کردهایم
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه برابر قانون کشتار دام آبستن ممنوع است، گفت: پیرو ورود معاون دادستان تهران به موضوع ذبح دامهای آبستن در کشتارگاه اسلامشهر، با ۴۱۳ کشتارگاه دام در کشور هماهنگیهایی را انجام دادیم و مجدداً به تمام کشتارگاهها دستورالعمل ابلاغ کردهایم.
علیصفر ماکنعلی در گفتوگو با میزان، ضمن قدردانی از ورود دادستانی به موضوع ذبح دامهای آبستن در کشتارگاه فجر اسلامشهر، گفت: این موضوع برای سازمان دامپزشکی نیز خیلی مهم است و به استناد ماده ۱۰ آییننامه اجرایی ماده ۱۸ قانون سازمان دامپزشکی کشور، کشتار میش، گاو و گاومیش آبستن ممنوع است.
وی افزود: بهجز اینکه در موارد خاص مثل ابتلا به بیماری قابلانتقال (سل و بروسلوز) و یا اینکه دام آسیبهای فیزیکی جدی یا غیرقابل درمان داشته باشد بنا بر تشخیص دامپزشکی در کشتارگاههای دام، کشتار اضطراری دام بلامانع است در غیر این صورت برابر قانون کشتار دام آبستن ممنوع است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور بیان کرد: بر اساس گزارش رسمی مرکز آمار ایران که آمار رسمی فصلی دامها را منتشر میکند در بهار سال ۱۴۰۰ آمار رسمی تعداد گوسفند، بز، بره و بزغاله به ۷۰ میلیون و ۹۹۰ هزار رأس رسیده و این در حالی است که در بهار ۹۹ بر اساس آمار رسمی مرکز آمار تعداد گوسفند، بز و بزغاله ۶۴ میلیون و ۲۸۰ هزار رأس بوده یعنی در بهار ۱۴۰۰ به دلیل مطلوب بودن شرایط مراتع و آبوهوا تعداد گوسفند و بز حدود ۶.۷ میلیون رأس افزایش پیداکرده است.
ماکنعلی در ادامه گفت: در حال حاضر باوجود پدیده خشکسالی درصد قابلتوجهی از مراتع علوفه خود را از دست دادهاند این در حالی است که ۴ میلیون تن از ۱۰ میلیون تن علوفهای که در مراتع تولید میشد کاهش پیداکرده است؛ بنابراین افزایش جمعیت دام سبک در بهار ۱۴۰۰ نسبت به بهار ۹۹ و فقیر شدن مراتع شرایطی را فراهم کرده که نگهداری دام برای دامدار اقتصادی نیست.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور خاطرنشان کرد: وزارت جهاد کشاورزی محورهای برای بحث پدیده خشکسالی در نظر داشته و آن این است که دام آبستن مازاد را که عشایر توان نگهداری آن را ندارند از عشایر گرفته و نگهداری کند و سپس بعد از زایمان در چرخه خاص خود قرار دهند.
وی اظهار کرد: دام کشتاری به دامی اطلاق میشود که ارزش نگهداری برای تولیدمثل را ندارد مثل بره و بزغالههایی که پروار شدهاند؛ دسته دیگر مولدهایی هستند که سن آنها افزایش پیدا کرده و مشکلات بهداشتی و فیزیکی دارند که ۲۵ درصد مولدهایی که مشکل فیزیکی و بهداشتی داشتند هر سال حذف میشوند و بره و بزغالههای جدید جایگزین آنها میشود.
ماکن علی بیان کرد: ۴۱۳ کشتارگاه دام در کشور وجود دارد که از این ۴۱۳ کشتارگاه ۱۳۳ کشتارگاه صنعتی بوده و ۲۸۰ کشتارگاه دیگر غیرصنعتی است که بر اساس دستورالعملهایی که داریم به کرات اطلاعرسانی کرده و در کشتارگاهها بنر زدهایم تا دام آبستن را وارد کشتارگاه نکند و کشتارگاه نیز دام آبستن را نباید کشتار کند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور در ادامه گفت: در ۴۱۳ کشتارگاه دام که داریم این دستورالعملها رعایت میشود، ولی بعضاً در مواردی مثل کشتارگاه اسلامشهر که معاون در امور حقوق عامه دیروز به آنجا مراجعه کردند این اتفاقها صورت میگیرد و طبق گزارشها و اطلاعاتی که به بنده دادهاند بعضاً کشتارگاه در مواردی دام عشایر را خریداری کرده و از ۶۰ رأس دامی که کشتار کردهاند ۱۱ رأس آبستن بوده است.
وی افزود: نکته قابل توجه آن است که در مهرماه درصد قابل توجهی از میشها باردار هستند و زمانی که دام به کشتارگاه دامی آورده میشود بازرسی صورت میگیرد، ولی در این بازرسی گاهی دام باردار قابل تشخیص نیست و اگر هم در بازرسیها باردار بودن دام قابل تشخیص باشد بر اساس دستورالعملهای بهداشتی، دامی که از گله به کشتارگاه فرستاده شده به دلیل ورود به کشتارگاه دیگر نمیتواند به گله اولیه بازگردد.
ماکنعلی بیان کرد: در حال حاضر دستورالعملی را در نظر داریم تا راهکاری را پیدا کنیم و زمانی که دام آبستن در کشتارگاه مشخص شد به شکلی هدایت و بررسی شود.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور افزود: در نتیجه مراتع فقیر شده و دامداران با پدیده خشکسالی مواجه شدند، همچنین نگهداری دام از دیدگاه اقتصادی دیگر به صرفه نیست به همین دلیل درصد حذف دامهای مولد از ۲۵ درصد افزایش پیدا کرده است.
وی تأکید کرد: پیرو ورود معاون دادستان تهران به موضوع ذبح دامهای آبستن در کشتارگاه اسلامشهر، با ۴۱۳ کشتارگاه دام در کشور هماهنگیهایی را انجام دادیم و مجدداً به تمام کشتارگاهها دستورالعمل ابلاغ کردهایم، زیرا از نظر قانونی ما مسئول این نیستیم که تشخیص دهیم دام باردار بوده یا خیر و عملاً امکانپذیر نیست و اگر کشتارگاهی چنین عملی را انجام دهد به مرجع قضایی ارجاع میدهیم.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت :در کشتارگاه به طور صد در صد نمیتوان باردار بودن دام را تشخیص داد. در حال حاضر به این شکل عمل میکنیم که در جمعآوری و حمل دام خود دامدار تعهد بدهد که دام باردار نیست.
ماکن علی افزود:در قرارگاه امنیت مواد غذایی کمیتهای قرار است تشکیل شود تا از تکرار موردی این موارد خودداری شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *