مصرف سالانه ۳۵ هزار تن آفتکش در کشور/ ظرف ۲ سال آینده کلیه سموم کمخطر یا متوسط خطر میشوند
وی تأکید کرد: توسعه برنامه بیولوژیک در دستور کار سازمان حفظ نباتات است تا سموم پرخطر را از چرخه مصرف خارج کنیم.
چنگلوایی اظهار کرد: طی چند سال اخیر حدود یکصد قلم سم پرخطر را از فهرست سموم مجاز خارج کردهایم در سال ۱۳۷۵، ۲۹ درصد سبد آفتکشها را سموم پرخطر تشکیل میداد و فقط ۲۱ درصد سموم کمخطر داشتیم و بقیه سموم خطر متوسط داشتند که در سال ۱۳۹۲ سموم پرخطر از ۲۹ درصد به ۹ درصد و سموم کمخطر به ۶۴ درصد رسید.
رئیس سازمان حفظ نباتات در ادامه گفت: در حال حاضر کلیه سموم پرخطری که در سبد آفتکشها وجود دارد ۵ درصد است و ۸۱ درصد از سموم، کمخطر هستند و بقیه سموم نیز خطر متوسط دارند.
وی بیان کرد: برنامه ما این است که سموم پرخطر را به حداقل ممکن و حتی به صفر برسانیم و زمانی این برنامه محقق میشود که جایگزین مناسبی برای سموم پرخطر پیدا کنیم که احتمالاً ظرف حداکثر دو سال آینده کلیه سموم یا کمخطر و یا متوسط خطر باشند.
چنگلوایی گفت: سالانه به طور متوسط ۳۵ درصد محصولات کشاورزی در دنیا به وسیله عوامل زیان رسان گیاهی از بین میروند که از نظر ارزشی سالانه حدود ۵۲۵ میلیارد دلار در سطح دنیا میشود در کشور ایران اگر به موقع برنامهریزی و پیشبینی نکنیم ۳۵ درصد محصولات را از دست میدهیم.
وی در ادامه گفت: سازمان حفظ نباتات در کاهش خسارات عوامل زیانرسان به محصولات کشاورزی نقش کلیدی در استقرار، استمرار، پایداری و ارتقای امنیت غذایی در سطح کشور میتواند داشته باشد.
رئیس سازمان حفظ نباتات اظهار کرد: یک درصد سطح زیرکشت محصولات زراعی و باغی دنیا را داریم و میزان تولیدات کشور حدود ۱.۱ درصد از تولیدات زراعی و باغی دنیا است، اما سمی که در کشور ما مصرف میشود حدود ۸ هزارم سمی بوده که در دنیا مصرف میکنند و این کار خوبی بوده که ادامهدار است.
وی تأکید کرد: در دنیا متوسط استفاده از سم در هکتار ۲ هزار و ۸۰۰ گرم بوده، اما در کشور ما ۲ هزار و ۵۰۰ گرم است و فاصله خیلی خوبی با متوسط جهانی در دنیا را داریم.
رئیس سازمان حفظ نباتات خاطر نشان کرد: میزان سمی که به ازای هر کیلوگرم محصول در دنیا تولید میشود حدود ۶۵ صدم گرم است، اما در کشور ایران ۳۵ صدم گرم مصرف میشود در کاهش و مدیریت مصرف سموم کارهای خوبی صورت گرفته است.
چنگلوایی در ارتباط با توسعه روشهای بیولوژیک بیان کرد: اولین کاری که در این زمینه انجام شد ارتقای سطح دانش تمام زنجیرههای موثر در تولید، تأمین و مصرف آفتکشهای بیولوژیک است همچنین حمایتهایی که از محصولات فناورانه میشود.
وی تأکید کرد: تفاهمنامهای با حضور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای حمایت از فعالیت شرکتهای دانش بنیان در زمینه تولید مواد و تجهیزات آفتهای بیولوژیک منعقد کرده ایم.
رئیس سازمان حفظ نباتات در ادامه گفت: در حال حاضر حدود ۱۰۲ واحد تولیدی بیولوژیک و تجهیزات غیرشیمیایی در کشور ما وجود دارد که از این تعداد ۱۰ شرکت دانش بنیان هستند همچنین در این مدت ۴۲ آفتکش بیولوژیک و طبیعی معرفی شده و ۱۲ عامل بیولوژیک تولید و مصرف میشود.
چنگلوایی اظهار کرد: کارهای شاخصی که در سال گذشته در خصوص کنترل آفات انجام شده شامل مبارزه با آفت سن غلات و گندم بوده که این آفت سن غلات و گندم در خاورمیانه بعد از آب دومین عامل محدودکننده توسعه کشت گندم است.
وی اظهار کرد: باتوجه به خشکسالی که در سال گذشته اتفاق افتاد پیشبینی ما این بود که حجم خسارات بیشتری نسبت به سال قبل داشته باشیم، اما با برنامهریزی و تأمین به موقع سموم با کیفیت مبارزه دقیق و تغییر در نرم مبارزه نتایج خوبی را به دست آوردیم.
چنگلوایی بیان کرد: در سال گذشته ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار سطح گندم مبارزه با علفهای هرز را داشتیم و اگر نگاهی به افت مراکز خرید گندم توسط شرکتهای بازرگانی دولتی را داشته باشیم در سال ۹۶_۹۷ میزان افت مفید گندم تحویلی ۱.۰۳ بود و در سال ۹۷_۹۸ به ۱.۰۹ درصد رسید و در سال ۹۸_۹۹ به ۱.۲ درصد دست پیدا کردیم که خوشبختانه امسال برداشت گندم سال گذشته را داشتیم و کل افت غیرمفید گندم کمتر از یک درصد یعنی ۰.۹۸ درصد شد و این نشاندهنده مدیریت زراعی و استفاده از علفکشها و تأثیر سموم در کنترل علفهای ارز هست.
وی بیان کرد: در کنار تامین کمی آفتکشها نظارتهای کیفی را مهم میدانیم و از اهداف اصلی ما این است که سم را به موقع تامین و در اختیار مصرف کننده واقعی قرار دهیم.
چنگلوایی خاطر نشان کرد: تمامی سموم وارداتی نمونه برداری و در هفت آزمایشگاه سطح کشور بر اساس استانداردها سموم را بررسی میکنیم.
رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: گروههای نظارتی در استانها ماهانه گزارش عملکرد ارسال میکنند و در ۶ ماه اول امسال ۴هزارو۴۴۳ مورد بازدید صورت گرفته است.
وی بیان کرد: سالهای گذشته تعداد زیادی فروشگاه غیرمجاز در سطح کشور داشتیم که معادل۲ هزار و ۹۰۷ فروشگاه بوده که با اقدامات ضربتی خوشبختانه از ابتدای سال تاکنون ۲هزارو ۴۵۸ مورد فروشگاه غیرمجاز مجوز گرفتند و قانونی کار میکنند یعنی به ۴ هزار و ۴۴۳ فروشگاه مجاز در سطح کشور، امسال ۲ هزار و ۴۵۸ فروشگاه دیگر که مجوز نداشتن اضافه شده است.
چنگلوایی در ادامه گفت: در حال حاضر در ستاد سازمان حفظ نباتات استانها سه روز است که مانور ضربتی در ارتباط با برخورد با سموم تقلبی انجام میشوند.
وی در ادامه گفت: امروز آخرین روز مانور ضربتی است و ۳۱۱ گروه در این سه روز مانور ضربتی در کل کشور مستقر هستند که شامل هزارو ۷۳۸ نفر از همکاران بوده که هزار و ۵۷۹ واحد فروشگاه مراکز توزیع را بررسی کردند.
رئیس سازمان حفظ نباتات تاکید کرد: مانور ضربتی با هدف کمک به سلامت بیشتر توزیع آفت کشها و اینکه آفت کشهای قاچاق را شناسایی و توقیف کنند انجام شده است، زیرا گاهی سودجویان مواد غیر موثر را به جای سم در اختیار کشاورزان قرار میدهند که باید از این امر جلوگیری کنند همچنین از احتکار و عدم عرضه سموم نیز باید جلوگیری شود.