جولان دلالان در بازار گشنیز/ باید تولیدکنندگان را قانع کنیم طبق الگوی کشت عمل کنند
اسماعیل شهبازی در گفتوگو با میزان، در خصوص اجرایی نشدن الگوی کشت در کشور، گفت: الگوی کشت نیاز به مطالعات بسیار عمیق و مهم دارد و اگر مطالعات را در خصوص انواع محصولات و وضعیت اقلیم مناطق کشور انجام دهیم میتوانیم هرساله بهاندازه توان، تولید و بهدرستی محصول به بازار عرضه کنیم.
وی افزود: درحالیکه اگر مطالعات لازم درزمینه الگوی کشت نداشته باشیم ممکن است محصولاتی که با منابع آبوخاک کمیاب تولید میشود پس از برداشت، بازاری برای فروش نداشته باشد یا بازار اشباع بوده و حتی صادرات نیز ممکن نباشد.
کارشناس امور کشاورزی گفت: در کشاورزی باید بهتناوب زراعی و سالم ماندن خاک توجه زیادی داشته باشیم و بدانیم چه محصولی را باید کشت کنیم.
وی تاکید کرد: به دلیل اجرای مشکل و زمانبر بودن همچنین نیازمندی به رضایت تولیدکنندگان محصول، طرح الگوی کشت عقب افتاده است.
شهبازی بیان کرد: در تمامی استانها نمیتوانیم تولید برنج را انجام دهیم زیر آببر است، ولی برای مناطقی که امکانات و صرفه اقتصادی دارد و باعث سالم ماندن اراضی میشود میتوانیم کشت برنج را انجام دهیم.
کارشناس امور کشاورزی گفت: تولیدکنندگان را باید طوری قانع کنیم تا مطابق الگوی کشت مطالعه شده عمل کنند.
وی خاطرنشان کرد: در برخی مناطق محصولات مختلف و مورد نیاز زیادی وجود دارد که تولیدکننده اقدام به تولید کند، ولی کشاورزان تمام توان خود را بر روی تولید محصول بذر گشنیز گذاشته اند.
شهبازی اظهار کرد: بذر گشنیز را به صورت خام به کشورهای دیگر صادر و میفروشند تا به عنوان ماده اصلی گیاهان دارویی مورد استفاده قرار بگیرد و اگر میتوانستیم همین بذر گشنیز را در داخل کشور فرآوری کنیم صادرات این محصول اشکالی نداشت، ولی در حال حاضر تمامی منابع را به کار میگیرند تا محصول بذر گشنیز تولید شود و این درحالی است که با درآمد ثابت بسیار کم توسط دلالان خریداری و صادر میشود.
کارشناس امور کشاورزی گفت: طبق الگوی کشت باید تمامی مراحل تولید محصولات را مطالعه، بررسی، اجرا و نظارت کنیم زیرا کشاورزی به معنای کامل علمی است.
وی بیان کرد: اگر کشاورز دچار ضرر و زیان شود در نتیجه دیگر کشت و زراعت را انجام نمیدهد و روستاها را ترک کرده، به حاشیه شهرها مهاجرت میکند که باعث از بین رفتن منابع تولید روستاها شده و در حال حاضر روستا هاروز به روز تخلیه میشوند.
شهبازی در ادامه گفت: در الگوی کشت پیگیر حقوق مردم بر روی اراضی و حقوق متعارف و عرفی هستیم تا آنها را حفظ کنیم، زیرا در برخی از مواقع این حقوق حفظ نمیشود.