در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (نهم آبان) به شرح زیر است:
خلع احمد شاه و پایان حکومت قاجار
۹۶ سال پیش در چنین روزی، نهم آبان سال ۱۳۰۴ هجری شمسی مجلس شورای ملی ایران با خلع احمد شاه، آخرین پادشاه سلسله قاجاریه، انقراض این سلسله را اعلام کرد و بدین ترتیب حکومت ۱۳۵ ساله این خاندان در ایران، خاتمه یافت. پس از انقراض سلسله قاجاریه، با دخالتها و توطئههای انگلیس، حکومتی موقت به ریاست رضاخان در ایران تشکیل شد. رضاخان چهار سال و نیم پیش از آن، با یک کودتای انگلیسی روی کارآمده و به تدریج به قدرتمندترین مرد حکومت تبدیل شده بود. وی حدود یک ماه پس از انقراض سلسله قاجار، خود را شاه خواند و سلسله پهلوی را در ایران تاسیس کرد. این سلسله، زمینه را برای غارت هرچه بیشتر ثروتهای ملی و سرکوب ملت ایران توسط انگلیس و آمریکا، مهیا کرد.
صدور قطعنامه ۵۴۰ علیه عراق به دلیل حمله به کشتیهای تجاری در خلیج فارس
۳۸ سال پیش در چنین روزی برابر با نهم آبان ۱۳۶۲ هجری شمسی شورای امنیت در پی حملات عراق به کشتی های تجاری در خلیج فارس قطعنامه ۵۴۰ را صادر کرد. به دنبال حمله نیروی هوایی ارتش بعث عراق به کشتی های تجاری در خلیج فارس از سال ۱۳۶۰ و در خلال جنگ تحمیلی علیه ایران و نیز مختل کردن امنیت این منطقه در ادامه آن، قطعنامه شماره ۵۴۰ شورای امنیت سازمان ملل در آخر اکتبر ۱۹۸۳ م برابر با نهم آبان ۱۳۶۲ ش صادر شد و حق کشتیرانی و بازرگانی آزاد در آبهای بین المللی را مورد تاکید قرار داد و از همه کشورها خواست که آن را رعایت کنند. در این قطعنامه از دو طرف متخاصم خواسته شد که درگیری های خود را در خلیج فارس پایان داده و به تمامیت ارضی کشورهای ساحلی احترام بگذارند. این قطعنامه در حالی صادر شد که عراق حملات خود را به پایانه و کشتیهای نفتی ایران شدت بخشیده و بی توجه به منع سازمان ملل، به ناامنی منطقه می افزود.
حمله انگلستان و فرانسه به مصر
۶۵ سال پیش در سی و یکم اکتبر ۱۹۵۶ میلادی انگلستان و فرانسه پس از اعلام ملی شدن کانال سوئز توسط جمال عبدالناصر به مصر حمله کردند. پس از ملی اعلام شدن کانال سوئز و تصرف تاسیسات کانال توسط نیروهای مصری، که در مالکیت یک شرکت مشترک انگلیسی و فرانسوی بود، انگلیسیها و فرانسویها سحرگاه روز ۳۱ اکتبر ۱۹۵۶ م بندر پرت سعید در مدخل کانال را مورد حمله قرار دادند. همزمان با این عملیات، نیروهای رژیم صهیونیستی هم وارد مصر شدند و مواضع قوای مصری در ساحل شرق کانال سوئز را به تصرف خود درآوردند. همچنین نیروهای رژیم صهیونیستی همراه با قوای انگلیس و فرانسه تلاش کردند تا خلیج عقبه را بر روی کشتیهای اسرائیلی باز کنند. با پیاده شدن چتربازان انگلیسی و فرانسوی و به دنبال یک سری جنگهای شدید و مقاومتهای مردمی، سراسر شبه جزیره سینا به تصرف متجاوزان درآمد. اما به دنبال تهدید شوروی به مداخله نظامی و فشار امریکا، دولت های متجاوز به آتش بس گردن نهادند و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در طول کانال سوئز مستقر شدند. جنگ سوئز به تقویت موقعیت داخلی و بین المللی جمال عبدالناصر و تبدیل او به عنوان یک قهرمان ملی و قومی عرب کمک فراوانی کرد و زمینه را برای حرکت های ملی و ضد استکباری در کشورهای عربی دیگر فراهم ساخت.
ترور ایندیرا گاندی، نخست وزیر وقت هند
۳۷ سال پیش در چنین روزی، سی و یکم اکتبر ۱۹۸۴ میلادی خانم «ایندیرا گاندی» (Indira Gandhi) نخست وزیر وقت هند به دست دو تن از محافظان خود، ترور و کشته شد. این دو مهاجم که سیک مذهب بودند، خانم گاندی را به دلیل صدور دستور حمله به معبد طلایی در ایالت پنجاب هند، که مکانی مقدس برای سیکها به شمار میرود، ترور کردند. سیکها که دو درصد جمعیت هند و اکثریت را در ایالت پنجاب تشکیل میدهند، با جمع آوری سلاح در این معبد، درصدد شورش مسلحانه برای کسب استقلال ایالت پنجاب بودند. خانم ایندیرا گاندی که دختر جواهر لعل نهرو از رهبران اصلی استقلال هند بود، در سال ۱۹۶۷ یعنی سه سال پس از مرگ پدرش، به نخست وزیری رسید. ایندیرا گاندی مراحل ترقی را در حزب کنگره ملی هند با کمک و راهنمایی پدرش نهرو، پیمود و در سالهای نخست وزیری، با مشکلات متعددی در کشور بزرگ و پرجمعیت هند مواجه شد. بحران مقابله با سیکهای جدایی طلب از جمله این مشکلات بود که در دوران جانشین و پسر ایندیرا گاندی یعنی راجیو گاندی نیز ادامه یافت.
کناره گیری داوطلبانه ماهاتیر محمد از قدرت
۱۸ سال پیش در چنین روزی برابر با سی و یکم اکتبر ۲۰۰۳ میلادی "ماهاتیر محمد" از نخست وزیری مالزی به طور داوطلبانه کناره گیری کرد. ماهاتیرمحمد، در بیستم دسامبر ۱۹۲۶ م، به دنیا آمد. وی همزمان با تحصیل در رشته پزشکی وارد فعالیتهای سیاسی شد و پس از پیوستن به انجمن ملی مالایىهای متحد، توانست با به دست آوردن بالاترین رای، به عنوان اولین نماینده مجلس مالزی انتخاب گردد. وی در ۱۶ ژوئیه ۱۹۸۱ م، در ۵۵ سالگی به عنوان چهارمین نخست وزیر مالزی پس از استقلال، زمام امور این کشور را به دست گرفت. وی توانست به عنوان پدر مالزی مدرن، طی دو دهه، این کشور را به عنوان الگویى از یک کشور موفق، همراه با توسعه سریع اقتصادی درمنطقه جنوب شرقی آسیا مطرح نماید. ماهاتیرمحمد سرانجام پس از ۲۲ سال زمامداری، در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۳ م به صورت داوطلبانه از قدرت کناره گیری نمود، اما در سال ۲۰۱۸ با بازگشت به عرصه سیاست به عنوان هفتمین نخستوزیر مالزی انتخاب شد. مهاتیر محمد با ۹۴ سال سن در حال حاضر (۲۰۱۹)، پیرترین رهبر انتخابی جهان است.