تقویم تاریخ؛ از سوء قصد به جان آیت الله مدرس تا قتل عام کفرقاسم
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (هفتم آبان) به شرح زیر است:
سوء قصد به سید حسن مدرس از روحانیان مبارز
۹۵ سال پیش در چنین روزی، هفتم آبان سال ۱۳۰۵ هجری شمسی آیت الله «سید حسن مدرس»، از روحانیون فعال و مبارز ایران مورد سوء قصد قرار گرفت.
این سوء قصد توسط عمال رضاخان انجام شد که به استبداد، خشونت و مخالفت با علما معروف بود. دشمنی رژیم پهلوی با آیت الله مدرس به دلیل نقش فعال وی در بیداری مردم و افشای توطئههای رژیم پهلوی و حامی آن، دولت انگلیس، بود. او مدتی نیز بعنوان نماینده مردم در مجلس حضور داشت. آیت الله سید حسن مدرس از سوء قصدی که در این روز علیه وی صورت گرفت، جان سالم به در برد، اما بعدها به دستور رضاخان شاه مستبد ایران، تبعید شد و پس از چندی به دست عاملان او به شهادت رسید.
آغاز غزوه بنی نضیر
۱۴۳۹ سال پیش، در چنین روزی، در بیست و دوم ربیع الاول سال ۴ هجری قمری در پی توطئه یهودیان بنی نضیر برای قتل پیامبر اکرم (ص)، مسلمانان جنگ با آنان را آغاز کردند.
بنی نضیر یکی از سه گروه یهودیان ساکن حومه مدینه بودند که براساس پیمانی با حضرت محمد (ص)، عهد بسته بودند که از انجام هر اقدامی علیه ایشان و سایر مسلمانان، خودداری کنند. پس از آنکه بنی نضیر پیمان خود را نقض کردند، پیامبر گرامی اسلام (ص) از آنان خواست اطراف مدینه را ترک کنند، اما بنی نضیر که از سوی منافقین مدینه وعده حمایت دریافت کرده بودند، حاضر به انجام دستور پیامبر نشدند. به همین علت پیامبر اکرم (ص) به همراه مسلمانان، قلعههای بنی نضیر را چند روز محاصره کردند تا آنکه آنان مجبور شدند مکان خود را ترک کنند. از این جنگ با عنوان غزوه بنی نضیر یاد میشود.
شهادت شیخ خلیفه مازندارانی، رهبر معنوی سربداران
۷۰۷ سال پیش، در روز بیست و دوم ربیع الاول سال ۷۳۶ هجری قمری «شیخ خلیفه مازندرانی» عالم، عارف و مجاهد ایرانی، شهید شد.
وی در شهر آمل در شمال ایران متولد شد و آموزش علوم دین و عرفان را در پیش گرفت. شیخ خلیفه در زمانی میزیست که مغولان ایران را اشغال و جنایات بسیاری مرتکب شده بودند و وی در پی بسیج مردم برای مقابله ظالمان بود. شیخ خلیفه پس از مدتی علم آموزی نزد علما و مشایخ مشهور آن زمان، سرانجام به سبزوار در شمال شرقی ایران رفت و به تبلیغ اسلام و افشاگری حاکمان پرداخت و مریدان بسیاری از مردم ستمدیده و محروم یافت. عالمان درباری که وی را برای خود خطری میدیدند، فتوای قتل وی را صادر کردند و سرانجام شیخ را به دار آویختند. اما طرفداران او که عمدتاً شیعه بودند، به رهبری «شیخ حسن جوری» راه شیخ خلیفه را ادامه دادند و نهضت سربداران را در شمال شرق ایران سامان دادند.
قتل عام کفرقاسم به دست صهیونیستها
۶۵ سال پیش، در روز بیست و نهم اکتبر سال ۱۹۵۶ میلادی صهیونیستها در جنایتی دیگر، فلسطینیهای ساکن روستای کفر قاسم (Kafr Qasim) را قتل عام کردند.
نظامیان رژیم صهیونیستی در این روز که همزمان با آغاز حمله این رژیم به مصر بود، بدون اعلام قبلی، در روستای کفر قاسم حکومت نظامی اعلام کردند و حداقل ۴۹ تن از مردان، زنان و کودکان مظلوم فلسطینی را کشتند و دهها تن را مجروح کردند. چند ماه بعد، مردم فلسطین، در اعتراض به کشتار اهالی روستای کفر قاسم، تظاهرات کردند و رژیم اشغالگر قدس مجبور شد برخی از عاملان این جنایت را، به طور ظاهری محاکمه کند. اما همه محکومین این محاکمه در سال ۱۹۶۰ عفو شدند.
حمله رژیم صهیونیستی به شبه جزیره سینا و آغاز جنگ سوئز
۶۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم اکتبر سال ۱۹۵۶ میلادی نظامیان رژیم صهیونیستی به شبه جزیره سینا واقع در مصر، حمله کردند. این حمله به دنبال اعلام ملی شدن کانال سوئز توسط جمال عبدالناصر، رئیس جمهور وقت مصر و بستن این آبراه به روی کشتیهای رژیم صهیونیستی آغاز شد. رژیم صهیونیستی در صدد بود تا با حمله به مصر، خلیج عقبه در انتهای دریای سرخ را جهت رفت و آمد کشتیهای خود اشغال کند. دو روز بعد، انگلیس و فرانسه نیز در حمایت از رژیم صهیونیستی، چتربازان خود را در اطراف کانال سوئز پیاده کردند. هدف از این حمله سه جانبه منصرف کردن مصر از ملی کردن این آبراه مهم بود که دریای مدیترانه را به دریای سرخ پیوند میدهد و تا آن زمان در اختیار فرانسه و انگلیس بود. اگرچه این منطقه مدتی به اشغال نیروهای متجاوز درآمد، اما سرانجام در اثر فشار افکار عمومی و بسیاری از دولتهای جهان، با میانجیگری سازمان ملل متحد، متجاوزین، خاک مصر را در ماه مارس ۱۹۵۷ ترک کردند. این جنگ در تاریخ جنگهای اعراب و رژیم صهیونیستی به «جنگ سوئز» معروف است.