مرکز رصد و هشدار مخاطرات منابع طبیعی افتتاح شد
- مسعود منصور امروز در مراسم افتتاحیه مرکز پایش ومخاطرات منابع طبیعی که با حضور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور برگزار شد، گفت: آب، خاک و پوشش گیاهی از عناصر اصلی حیات است به طوری که امنیت زیستی و امنیت غذایی کشور به شدت به این عوامل وابسته است و پایه استقلال کشور امنیت غذایی و امنیت زیستی بوده که حفظ این عوامل از مقولاتی است که ذیل موضوع و عنوان پدافند غیرعامل قلمداد میشود.
وی افزود: امروز مرکز مانیتورینگ و هشدار مخاطرات منابع طبیعی افتتاح می شود که با افتتاح این مرکز دیگر حفظ منابع در قالب کارها و اقدامات سنتی امکان پذیر نیست بلکه باید به سمت هوشمند سازی و استفاده از نوآوری، تکنولوژی و فناوریهای نوین برای حفظ منابع اساسی و حیاتی حرکت کنیم.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: یکی از بسترهای اساسی برای حفظ منابع، مرکز مانیتورینگ بوده که ایجاد شده است در نقاطی از کشور که نقاط بحرانی در خصوص تخریب پوشش گیاهی از مقوله قاچاق و تصرفات بوده با نصب دوربینها رصد مستقیم را انجام می دهیم.
وی اظهار کرد: سالانه یک سد از ظرفیت سدهای کشور را از دست میدهیم، ولی آبخیزداری میتواند بیش از ۹ تن در هکتار را مهار کند و باعث جلوگیری از فرسایش شود که با شروع و تکامل مرکز پایش و مخاطرات منابع طبیعی سه عامل آب، خاک و پوشش گیاهی را به لحاظ فیزیکی و فنی بررسی میکنیم.
منصور بیان کرد: رسالت مهم ما حفظ منابع پایه کشور است و باید با هر نوع اقدامی که مخرب است وبه این منابع آسیب میزند مقابله کنیم و یکی از ابزارهای مقابله این است که بتوانیم در طبیعت امکان رصد بهتری را داشته باشیم.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: مرکز پایش و مخاطرات طبیعی دو بخش از اقدامات را پوشش میدهد یکی از اقدامات حوزه جرایم است و اگر قطع درخت، حمل غیرمجاز چوب و تصرف عرصه را با کمک دوربینهایی که در مناطق بحرانی نصب شده است شاهد باشیم زودتر امکان کشف عواملی که باعث ایجاد تخلف شده اند را داریم.
منصور خاطر نشان کرد: اقدام دیگر رصد عوامل حفاظتی است که در محل مأموریت حضور داشته باشند تا اگر تخلفی را مشاهده کردیم به نزدیکترین واحد عملیاتی اطلاع دهیم.
منصور اظهار کرد: بیسیم دیجیتال سازمان را در ۴ استان بهرهبرداری کرده بودیم و امروز نیز با حضور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور بیسیم دیجیتال ۴ استان دیگر نیز بهرهبرداری شد.
وی در ادامه گفت: در حوزه حریق نیز با استفاده از دادههای ماهوارهای به پیشبینی حریق کمک میکنیم همچنین در مرکز پایش و مخاطرات منابع طبیعی مسائل مرتبط با سیل، زمین لرزش، شرایط آب و هوایی، میزان بارندگی و ... را بارگزاری میکنیم.
غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در ادامه مراسم افتتاحیه مرکز پایش و هشدار مخاطرات منابع طبیعی، گفت: در ایران دو دسته تهدید وجود دارد که در این حوزه میگنجد یکی تهدیداتی اقلیمی است که جزء ۵ تهدید برتر دنیا شناسایی شده و دیگری تهدید زیستی است که این تهدید مقولهای برای کل بشریت بوده و میتواند، عنصر بیرونی تهدیدزا و عنصر درونی آسیب زا داشته باشند.
وی افزود: مجموعه اقداماتی را به صورت قانونی و غیرقانونی انجام میدهیم که موجب تخریب محیط زیست میشود و این در حالی است که حتی ممکن بوده برنامههای توسعه نیز باعث تخریب محیط زیست شود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: محیط زیست میراث بشریت است و حفظ آن برای کشور و مردم جهان ارزشمند و جدی است و تهدیدات طبیعی میتواند بر محیط زیست اثر بگذارد در برخی از کشورها مباحث اقدامات انسان ساخت، در حوزه اقلیم مطرح است که در مراکز علمی از آن به عنوان جنگ اقلیمی نام میبرند و ۶ کشور در دنیا ابزارهای تهدیدات و تغییرات اقلیمی را به صورت عامرانه دارند که بهتر است زیرساختهای علمی را در این زمینه تسهیل کنیم.
جلالی اظهار کرد: تاثیرات اقلیمی در کشورها مخصوصاً در کشور ما بسیار شکننده است، زیرا کم آبی، کمبود بارش، تغییر در محیط زیست و... را به دنبال دارد و زمانی که کمبود بارش وجود دارد و این کمبود باعث کمبود منابع آب شرب میشوند تعارضات داخلی در توزیع آب را به وجود میآورد و شاید نظام حکمرانی آب کشور را دچار خدشه کند و طی جلسهای با وزیر نیرو، بازنگری و به روز رسانی نظام حکمرانی آب، یک ضرورت جدی مطرح شد که باید متناسب با شرایط امروز بازنگری شود.
وی بیان کرد: سازمان پدافند غیرعامل از سال ۹۰ بعد از ابلاغ سیاستهای کلی از مجموع تشخیص مصلحت نظام، ساز و کار پدافند زیستی در کشور را پایه ریزی کرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: سه سال گذشته با همکاری مرکز ژنتیک سند راهبردی حفظ تنوع ژنتیک کشور را در گونههای ژنتیک اعم از انسانی، گیاهی و زیستی تنظیم کردیم که نهایی و ابلاغ شده است که در این حوزه مسر هستیم و اطلاعات مربوط به دادههای ژنتیک کشور بسیار مهم است که متاسفانه کمتر به آن توجه میشود.
جلالی در ادامه گفت: ایجاد مرکزی که بتواند مخاطرات، تهدیدها، آسیبها وضع موجود و عناصر اصلی محیط را مرتب کنترل و پایش کند و اگر مخاطرهای احساس شد پاسخ سریع بدهد و یا به جای دیگر منعکس کند کار بسیار ارزشمند و خوبی است که در این مرکز انجام شده است که با اقدامات امنیتی نیز همراه میشود.
وی گفت: اقدامات امنیتی از الزامات توسعه زیرساختهای مبتنی بر سامانههای سایبری است که باید اتفاق بیافتد و امنیت در فضای سایبری نیز چند بخشی است.