عبور از فضای محفلی نیاز اساسی سینماست
- طبق اعلام روابط عمومی سازمان سینمایی، یزدان عشیری در گفتگوی زنده با حمیدرضا مدقق در شبکه خبر با اشاره به معرفی اعضاء جدید هیات امناء بنیاد سینمایی فارابی، گفت: در یکی دو هفته اخیر چند اتفاق خوب در حوزه سینما و در تصمیمگیریها رقم خورده که خانواده سینما را امیدوار کرده است و سینما را از حالت خمودگی، انتزاعی و محفلی خارج و به یک مساله مهم اجتماعی تبدیل کرده که طیفهای مختلف مردم نیز درگیر این مساله شده و برایشان مهم شده است.
وی با بیان اینکه در دولت سیزدهم رویکرد و توجه خاصی به حوزه فرهنگ به خصوص"سینما" شده است که جای تقدیر و تشکر دارد، ادامه داد: من نه به عنوان یک مسئول بلکه به عنوان یک منتقد و عضو خانه سینما معتقدم که این هوشمندی و درایت مسئولان دولت را باید به فال نیک گرفت. از احیای "شورای عالی سینما" تا مشارکتهای گسترده برای ارتقای طراز اجتماعی سینمایی در جامعه.
مشاور رئیس سازمان سینمایی کشور با اشاره به اینکه ترکیب جدید هیات امنای بنیاد سینمایی فارابی چندان بی سابقه نیست، گفت: حضور شخصیتهای سیاسی و دولتمردان در مراجع تصمیمگیری در عرصه فرهنگ و به خصوص، "سینما"پیش از این و حتی، قبل از انقلاب نیز سابقه داشته است و در سالهای ابتدایی تشکیل بنیاد سینمایی فارابی ما شاهد حضور مدیرانی همچون شهردار تهران، مدیران ارشد آموزش و پرورش، مسئولان موسسات اقتصادی و اجتماعی و بسیاری از دستگاههای اجرایی کشور بوده ایم که در کنار شخصیتها و کارشناسان فرهنگی، تصمیم گیری میکردند.
عشیری ادامه داد: ۹ نفر به عنوان هیات امناء بنیاد سینمایی فارابی معرفی شدند که ۶ نفر از آنها شخصیتهای فرهنگی و ادبی کشور هستند. چهرههای شناخته شدهای که در ادوار مختلف هم، بعضا در هیات امنای فارابی حضور داشته اند و یا در حوزههای دیگر همچون صدا و سیما و سایر دستگاههای فرهنگی نقش آفرین بودند.
مشاور رئیس سازمان سینمایی و مدیرکل روابط عمومی ادامه داد: متاسفانه در سالهای اخیر با بی مهریهایی که به سینما شده، سینما به شدت مهجور و مغموم واقع شده و به وضعیتی بغرنجی گرفتار شده است. امروز، سینماگران و خانواده سینما با مصائب، رنجها و محنتهای بی شماری روبرو هستند و در زمینههای گوناگون از قیبل: امنیت شغلی، بیمههای درمانی، بحران رکود و بیکاری، مباحث مالیاتی و. مشکلات زیادی دارند و با ابتداییترین مسائل معیشتی دست و پنجه نرم میکنند. برای ایجاد تحول و عبور از این بحرانها نیاز به رویکردهای تازه است.
عشیری ادامه داد: در دورههای گذشته شاهد بوده ایم که هیاتهای تصمیم گیری فقط از "سینماگران" تشکیل میشده. با توجه به اینکه سینما، تنها محصول فرهنگی نیست بلکه صنعت و اقتصاد نیز هست، نیاز است که بعد از زنجیره فرایند تولید در عرصههای اجتماعی، اقتصادی و صنعتی نیز بازخوردهای خوبی داشته باشد.
وی افزود: با گرههای به هم پیوسته سینما باورمان این است که باید در تصمیم گیریها از دولتمردان و افرادی از سطوح بالای دولت استفاده و از آنها کمک بگیریم تا بتوانیم مشکلات را برطرف کنیم. در بسیاری از موارد زمانیکه سینماگران با چالشهایی همچون مسائل مالیاتی، همکاریهای انتظامی، توسعه زیرساختهای صنعت سینماداری، روندهای تولید فیلم، تعامل با قوه قضائیه و ... مواجه میشوند همیشه با هم نشینی، تصمیم گیری مشترک و وساطت صنوف و سازمان سینمایی این مشکلات برطرف میشوند؛ آیا بهتر نیست بخشی از این اشکالات در مرجع تصمیم گیریها حل و فصل شوند.
مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی ادامه داد: در دولت سیزدهم چند گام اساسی برای حل مشکلات سینما جلوتر رفتهایم و بخشی از دولتمردان را علی رغم مشاغل و ترافیک کارهایی که دارند راضی کردیم تا توجه ویژه تریای به سینما داشته باشند، برای آن وقت بگذارند و در تصمیمگیریهای مهم حضور پیدا کنند، قطعا، با توجه به انسداد اجتماعی و بحرانهای اقتصادی که سینما از آسیبهای کرونا و تحریمهای ناجوانمردانه به کشور مبتلای آن است و همچنین بخشی از مشکلاتی که به بدنه نحیف و شکننده خود سینما ارتباط دارد، ایجاد مناسبات و پلهای ارتباطی برای تصمیمسازی با ورود شخصیتهای اقتصادی و دولتمردان سیاسی و صنعتی به شدت به سینما کمک خواهد کرد و سینما را از فضای محفلی فعلی خارج میکند.
وی با اشاره به اینکه سینما نباید فقط در قرنطینه و حصار سینماییها محدود باشد، گفت: امروز محصولات سینمایی باید در عرصههای ملی و بین المللی رقابت کنند. دنیا با جهشهای حیرت انگیز در عرصههای تکنولوژیهای مدرن و (های تک) سر و کار دارد و سینمای ایران در رقابت با کمپانیها و غولهای تکنولوژیک سینما، تولیدات انیمیشن و استارت آپهای جدید قرار دارد و اگر بخواهیم با اقتصاد نحیف سینما و با نگاههای بسته عمل کنیم نمیتوانیم بن بستها را از بین ببریم و گشایش ایجاد کنیم.