نقش «زلمای خلیلزاد» در بحران افغانستان چه بود؟
نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، با اعتراف به شکست در ایجاد صلح در افغانستان، از سمت خود کناره گیری کرد.
– «زلمای خلیلزاد»، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، واسطه توافق دولت آمریکا با طالبان، به تازگی با ارسال نامهای به «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه این کشور، ضمن اعتراف به شکست در ایجاد صلح در افغانستان، از مقام خود کناره گیری کرد.
«زلمای خلیلزاد» کیست؟
خلیلزاد، دیپلمات ۷۱ ساله آمریکا، متولد ولایت «مزار شریف» افغانستان، بخشی از حلقه داخلی «جورج بوش»، رئیس جمهور اسبق آمریکا بود که در سال ۲۰۰۱ به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کرد.
وی در دولتهای مختلفی که در ۲ دهه اشغالگری آمریکا در افغانستان بر سر کار آمدند، پستهای ارشدی را در اختیار گرفت.
وی نمایندگی آمریکا در افغانستان، عراق و سازمان ملل را در کارنامه دارد.
مهمترین ماموریت خلیلزاد چه بود؟
مهمترین ماموریت «خلیلزاد»، کمک به «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور پیشین آمریکا برای پایان دادن به طولانیترین جنگ خارجی این کشور بود که وی مذاکرات با طالبان را با حذف دولت مورد حمایت آمریکا از این مذاکرات هدایت میکرد.
مذاکرات مذکور در فوریه ۲۰۲۰ به توافقی منجر شد که پایه خروج ۲۰۲۱ آمریکا از افغانستان و سقوط دولت «اشرف غنی» شد.
خلیلزاد به واسطه تسلط به زبان و آداب و رسوم افغانستان، توانست ارتباط نزدیکی با طالبان برقرار کند.
جانشین خلیلزاد کیست؟
«توماس وست»، معاون خلیلزاد در پی استعفای وی از نمایندگی آمریکا در امور افغانستان، به این سمت انتخاب شد.
وی از معاونان «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا در زمان معاونت ریاست جمهوری این کشور بود و سال هاست در زمینه رویکرد آمریکا در آسیای جنوبی از جمله توافق هستهای غیرنظامی آمریکا و هند کار کرده است.
نتیجه حضور خلیلزاد در سمت نماینده آمریکا در امور افغانستان چه بود؟
خلیلزاد که نقش مهمی در مهندسی آزادی «عبدالغنی برادر»، موسس طالبان از زندان پاکستان به دلیل اعتماد به وی برای عمل به وعده هایش و اسکان طولانی مدت وی در یک هتل لوکس در قطر داشت، به دلیل روابط نزدیک با طالبان، از سوی مردم افغانستان مورد انتقاد شدید قرار گرفت.
غیرنظامیان و سران افغانستان وی را به فروش افغانستان متهم و از نقش مخرب وی در افغانستان انتقاد میکنند.
«رحمت الله نبیل»، رئیس اطلاعات پیشین افغانستان در پی استعفای «خلیلزاد»، ضمن شیاد خواندن وی، خلیلزاد را متهم کرد که افغانستان را به فاجعهای بازگشت ناپذیر کشانده است.
به گزارش خبرگزاری افغانستانی «طلوع نیوز»، مردم این کشور بر این باورند که خلیلزاد به آنها خیانت و کشورشان را به بحران دچار کرده است.
سفیر سابق پاکستان در «واشنگتن»، از اعضای ارشد موسسه «هادسون» بر این باور است که «خلیلزاد در ازای وعدههای غیرقابل اجرای طالبان، کلیدهای کابل را به آنها داد.»
مقامات فعلی و سابق آمریکا پیشتر در گفتگو با «رویترز» گفته بودند که در ۳ سالی که «خلیلزاد» در سمت نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان حضور داشت، یکی از بزرگترین شکستهای دیپلماتیک آمریکا در حافظه جمعی این کشور ثبت شد.
«بیل روجیو»، خبرنگار «لانگ وار ژورنال»، بر این باور است که وی به بهانه صلح با طالبان، از آمریکا سرقت میکرد.
«سی ان ان» اعلام کرد از زمان ورود طالبان به کابل تا زمان استعفای خلیلزاد، وزارت خارجه آمریکا از ارائه جزئیات برنامه وی خودداری کرده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *