واکسیناسیون خیابانی؛ خیابان به خیابان به دنبال زدن واکسن
خبرگرازی میزان - روزنامه همشهری نوشت: با پای کار آمدن تمام قد وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی، شهرداری، نیروهای بسیج، سپاه، اورژانس و افزایش مراکز واکسیناسیون و شبانهروزی شدن برخی از این مراکز، تزریق واکسن از مرز ۶۴ میلیون دوز در کشورگذشته است. در این میان مدیریت شهری نقش پررنگی در سرعت بخشیدن به واکسیناسیون عمومی و تشویق مردم به واکسن زدن داشته است.
با پاندمی کرونا مدیریت شهری تهران علاوه بر خدمات شهری به خدمترسانی در بخش بهداشتی و درمانی با هماهنگی وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا هم ورود کرد و با راهاندازی مراکز واکسیناسیون در سولههای بحران، مجموعههای ورزشی، بوستانها، فرهنگسرا و حتی سراهای محله، سبب شتابگرفتن فرایند واکسیناسیون شد. اقدامات مدیریت شهری به راهاندازی این مراکز خلاصه نشده و بهگفته علیرضا زاکانی، شهردار تهران، مدیریت شهری پایتخت باید سکاندار فعالیتهای بیشتری باشد و خدمات متنوعتر و مفیدتری به شهروندان ارائه دهد.
در همین راستا کمپین بهداشتی- درمانی «تهران دوباره جان میگیرد» در راستای تحقق اهداف شهرداری در بخش واکسیناسیون و تشویق مردم به تزریق واکسن و مشارکت در این اقدام ملی راهاندازی شده و بهگفته مدیرعامل شرکت شهر سالم شهرداری تهران، بخشی از فعالیتهای ضدکرونایی مدیریت شهری در قالب این کمپین و در ۳ سطح انجام میشود.
حمید چوبینه با اشاره به فعالیتهای سطح اول میگوید: «این سطح مربوط به بهداشت و درمان و واکسیناسیون است و به تکتک شهروندان که دسترسی محدودتری به واکسن یا سایر اقلام بهداشتی دارند، خدمات ارائه میشود. اگر با این اقدامات حتی یک نفر واکسینه شود، برای همه شهروندان مهم و حیاتی است.»
بهگفته او، رعایت پروتکلها و فاصلهگذاری هوشمند در سطح دوم پیشبینی شده و سهم شهرداری بیش از سایر نهادها و ارگانهاست. سطح سوم کمپین «تهران دوباره جان میگیرد» هم مربوط به حمایت از افراد آسیبدیده اجتماعی است که چوبینه با اشاره به آن عنوان میکند: «کرونا علاوه بر آسیبهای سلامتی و جانی، از نظر اقتصادی و معیشتی نیز شهروندان را با مشکل مواجه کرده است و شهرداری حمایت از این افراد را وظیفه خود میداند.» بهگفته مدیرعامل شرکت شهر سالم شهرداری تهران، با ارائه خدمات از طریق کمپین «تهران دوباره جان میگیرد» روح تازهای به کالبد پایتخت دمیده میشود.
فعال شدن ۲۶ مرکز واکسیناسیون توسط شهرداری
اوایل مهرماه شهردار تهران در صفحه شخصی توییتر خود نوشت که کنار کادر پرتلاش درمان، در پویش جهادی تزریق ۳۰۰هزار دوز واکسن توسط شهرداری تهران سهیم شده است. پس از آن مراکز واکسیناسیون یکی پس از دیگری توسط مدیریت شهری راهاندازی شدند و تعداد آنها به ۲۶ (۱۳مرکز ثابت، ۳ مرکز خودرویی و ۱۰ واحد سیار) رسید. اکنون بهگفته سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، فرایند واکسیناسیون از عدد هدفگذاری شده ۱۲ هزار عبور کرده است.
علی نصیری به اقداماتی که در قالب کمپین «تهران دوباره جان میگیرد» انجام شده، اشاره میکند و میگوید: «اقدامات سازمان مدیریت بحران در حوزه مدیریت کاهش اپیدمی کرونا درراستای این کمپین انجام میشود که در نخستین گام مراکز واکسیناسیون راهاندازی شدند.»
بهگفته او، ۲۶ مرکز راهاندازی شده بود که با تسریع فرایند واکسیناسیون و کاهش تقاضا برخی از مراکز تعطیل شدند و هماکنون ۲۲ مرکز فعال هستند. بهگفته نصیری با استفاده از واحدهای سیار حدود ۱۸ هزار دوز واکسن به معتادان کمپها و پاتوقها، کودکان کار و خانواده آنها، اتباع بیگانه غیرمجاز، کارتنخوابها و حاشیهنشینها تزریق شده است.
۹۰درصد افراد آسیبپذیر تحت پوشش دوز دوم
استراتژی شهرداری تهران در فرایند واکسیناسیون کاهش بار دولت و افزایش ضریب معنادار سرعت واکسیناسیون است. مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان این مطلب میگوید: «شناسایی، ارتباط گرفتن و واکسیناسیون برخی از گروهها، سخت و دشوار است. این افراد پشتوانه و حامی اجتماعی ندارند و برخی گرفتار اعتیاد هستند، تعدادی در پاتوقها و گرمخانهها مستقرند و بعضی هم کودکان کارند و بیخانمان. در این میان افرادی هم هستند که جزو اتباع محسوب میشوند و بهطور کلی از آنها با عنوان افراد آسیبدیده اجتماعی یاد میشود که واکسیناسیون آنها بنا به دستور شهردار تهران با استفاده از واحدهای سیار صورت میگیرد.» بهگفته سیدمالک حسینی، قرار بود ۱۲ هزار نفر از افراد آسیبدیده واکسینه شوند، اما شهرداری به افراد بیشتری خدمترسانی کرده است. او میگوید: «به زودی مرحله دوم واکسیناسیون شروع میشود و پیشبینی میکنیم حدود ۹۰ درصد افراد آسیبپذیر تحت پوشش دوز دوم واکسن
قرار گیرند.»
واکسیناسیون معلولان و سالمندان در منزل
براساس آخرین اطلاعات سازمان بهزیستی کشور، بیش از ۱۲۰ هزار معلول در تهران وجود دارد؛ کسانی که بهدلیل مشکلات جسمی و حرکتی امکان حضور در مراکز واکسیناسیون را ندارند و از اینرو تزریق واکسن به این افراد توسط مراکز واکسیناسیون سیار (۱۰ دستگاه ون) انجام میشود.
رئیس اداره کل سلامت شهرداری تهران میگوید: «درحال حاضر آمادگی داریم تا ایثارگران، جانبازان، سالمندان، معلولان و بهطور کلی کسانی که امکان خروج از منزل را ندارند، از طریق بانکهای اطلاعاتی و سامانه ۱۳۷ شناسایی و با استفاده از واحدهای سیار در منزل واکسینه کنیم.» بهگفته زینب نصیری، سالمندان و معلولان از ۲ طریق شناسایی شده و نامشان در لیست دریافتکنندگان واکسن قرار میگیرد. او ادامه میدهد: «برخی سالمندان و معلولان در کانونها عضو هستند که این افراد شناسایی شدهاند و کارشناسان ضمن تماس تلفنی و دلجویی از آنها زمان تزریق واکسن را هماهنگ و به منزلشان مراجعه میکنند. افرادی هم که در کانونها عضو نیستند، میتوانند از طریق تماس با سامانه ۱۳۷ ثبت درخواست کنند.»
بهگفته این مقام مسئول، براساس اعلام گروههای سنی توسط وزارت بهداشت و درمان، فرایند واکسیناسیون انجام میشود. او به موضوع دانشآموزان هم اشاره و عنوان میکند: «دانشآموزان توانیاب عمدتاً توانایی حرکت دارند و تزریق واکسن به آنها مانند سایر دانشآموزان در مدارس انجام میشود، اما درصورت وجود برخی از مشکلات برای حضور دانشآموزان در مدارس، میتوانند درخواست تزریق واکسن در منزل کنند و محدودیتی برای این کار وجود ندارد.»
نصیری همچنین با بیان اینکه متقاعد کردن سالمندان و معلولان برای تزریق واکسن هم اقدام دیگری است که توسط کارشناسان اداره سلامت انجام میشود، تأکید میکند: «زمانی میتوان به ایمنی جمعی رسید که همه مردم در این فرایند مشارکت کنند. متأسفانه در این میان هستند سالمندان و معلولانی که بنا به دلایلی تمایلی به تزریق واکسن ندارند؛ ازاینرو کارشناسان اداره سلامت طی تماس با این افراد و شنیدن دلایل مقاومت در برابر واکسینه شدن، از فواید واکسیناسیون میگویند و آنها را متقاعد میکنند.»
تحقق ایمنی جمعی با همت مردمی
محمد بنیحسن، جامعهشناس: با قرار گرفتن کودکان در لیست دریافتکنندگان واکسن میتوان اذعان کرد واکسیناسیون تا حدود زیادی به مرحله عمومی رسیده است، اما هنوز به ایمنی جمعی با واکسینه شدن ۷۵ درصد جمعیت دست نیافتهایم. درواقع برخی از شهروندان بهدلیل ناآگاهی تحتتأثیر مطالب نادرستی که پایه و اساس علمی ندارند و مدام در شبکههای مجازی دست بهدست میشوند، قرار میگیرند و از اینرو تمایلی به واکسینه شدن ندارند و از این کار امتناع میکنند. عدهای هم منتظر هستند تا واکسنهای بهتری وارد شود و از اینرو تزریق واکسن را به تعویق میاندازند. با توجه بهنظریههای جامعه پزشکی هر آنچه امروز ذهن مردم را مشوش کرده شایعاتی بیش نیست؛ و متخصصان هم مدام درخصوص این مطالب اطلاعرسانی کردهاند. مدیریت شهری نیز با توجه به رسالتش پس از پاندمی کرونا و پیوستن به پویش جهادی تزریق ۳۰۰هزار دوز واکسن و راهاندازی مراکز واکسیناسیون، به موضوع آگاهسازی و ترغیب شهروندان به تزریق واکسن هم ورود کرده است؛ چراکه باور دارد ایمنی جمعی محقق نمیشود مگر با همت و مشارکت شهروندان؛ از اینرو تهیه بروشور با همکاری وزارت بهداشت و درمان درخصوص فواید واکسیناسیون و تأثیر در کاهش میزان مرگومیرها، آموزش چهره به چهره و حتی اطلاعرسانی از طریق شبکههای مجازی را در دستور کار قرار داده است تا بتواند با تشویق مردم به تزریق واکسن گامهایی را در ریشهکنی این ویروس منحوس بردارد.