تجربههای جهانی در قرنطینههای هوشمند
- روزنامه همشهری نوشت: مهدی ویسی، مسئول اجرایی ستاد بحران کرونا در شمال لندن مدیریت هوشمند کرونا را اتفاق تازهای در جهان نمیداند و میگوید: «از ابتدای پاندمی کرونا در جهان، برخی کشورها قرنطینههای سخت و سنتی اجرا کردند و برخی هم قرنطینههای هوشمند. در مقام مقایسه بهترین کشوری که مدیریت بهتری درباره کرونا داشت کرهجنوبی بود که پیش از توصیههای دارویی و درمانی و حتی واکسن، سیستم نظارتی هوشمند track and trace (ردیابی) را برای پیداکردن موارد ابتلا و قرنطینه آنها همچنین پیگیری افراد در تماس با مبتلایان اجرا کرد؛ اقدامی موفق که بعد از واکسیناسیون کاهش پیدا کرد، اما نتیجهبخش بود.»
بهگفته ویسی، مدیریت هوشمند در برخی کشورها هم موفق نبوده است؛ «انگلیس و آمریکا جزو کشورهایی بودند که قرنطینه هوشمند را بعد از موج اول و تقریبا تابستان سال گذشته آغاز کردند، اما در انگلیس این سیستم بهدلیل تعداد بالای مبتلایان جوابگو نشد و عملا نتوانستند برای تمام بیماران محدودیتهای هوشمند اجرا کنند. آن وقت روزانه ۳۰ هزار بیمار جدید افزوده میشد و اگر بهطور متوسط ۴ فرد در ارتباط با مبتلایان درنظر میگرفتیم با یک جمعیت ۱۲۰ هزار نفری مواجه میشدیم. در مجموع باید روزانه حدود ۱۵۰ هزار نفر ردیابی میشدند که قرنطینهکردن آنها کار مشکلی بود. به همین دلیل انگلیس در چند بازه زمانی باز قرنطینههای سنتی را مدنظر قرار داد.»
البته ویسی معتقد است که قرنطینههای سنتی در تمام جوامع کارساز نیست و در کشورهایی مثل چین که قوانین بسیار سختگیرانه و خشن برای مردم درنظر گرفته میشد میتواند راهحل باشد، اما در کشورهایی ازجمله ایران و دیگر کشورها اجرای سختگیرانه این محدودیتها به هیچوجه امکانپذیر نیست.»
او به شکل دیگری از مدیریت هوشمند کرونا در نیوزیلند و استرالیا اشاره میکند و میگوید: «در نیوزیلند تعداد مرگومیر تا پیش از آغاز واکسیناسیون پایین و دلیل آن قرنطینههای مرزی بود. حتی پس از برداشتهشدن ممنوعیت ورود به این کشور، باز هم مسافران ۱۴ روز قرنطینه کامل داشتند و کنترل خوب بیماری صورت میگرفت. البته چندین بار همهگیریهای بسیار کوچک در حد چند ده یا چند صد نفر در این کشور شاهد بودیم که با قرنطینههای استانی ۵ تا ۷ روزه کنترل شد. در استرالیا هم وضعیت به همین شکل بود، اما پس از ورود واریانت دلتا معادلات به هم ریخت؛ چرا که قدرت انتقال آن نسبت بهسویههای قبلی بیشتر بود، به همینخاطر مشکلات زیادی ایجاد کرد.»
بهگفته این مسئول، هماکنون قرنطینههای هوشمند در هر جامعهای با توجه به سرعت واکسیناسیون و اینکه چه میزان از افراد یک کشور واکسینه شده باشند در حال تغییر است؛ «در اینباره حتی نخستوزیر نیوزیلند اواسط هفته گذشته اعلام کرد که باید در قرنطینههای هوشمند قبلی بهروزرسانی صورت بگیرد. ازجمله اینکه با توجه به واکسیناسیون گسترده صرف داشتن تماس با فرد بیمار دیگر باعث قرنطینه فرد نخواهد شد مگر اینکه تست PCR مثبت وجود داشته باشد.»