کهربایی: عنایت «امام رضا (ع)» نبود خادم بارگاهش نمیشدم/ضرورت حفظ شأن و منزلت «اهلبیت (ع)» توسط مداحان
- با فرا رسیدن ایام پایانی ماه صفر، همواره موضوع پیادهروی زائران به سوی حرم منور رضوی برجسته میشود، اما امسال با توجه به شرایط کرونا، زائران از این سعادت بزرگ محروماند.
مداحان و ذاکرن «اهلبیت (ع)» این روزها حال و هوای خاصی دارند. در گوشه و کنار شهر و در حرم منور رضوی برای زائران و مجاوران مرثیهسرایی میکنند و اینگونه عشق و ارادت فراوان خود به «امام رضا (ع)» را به اثبات میرسانند.
سیدناصر کهربایی، متولد ۱۳۴۸ در مشهد مقدس، یکی از مداحان پیشکسوت حرم مطهر رضوی است که در راه خدمت به «اهلبیت (ع)» مسیری را رفت که پدرش طی کرده بود. پدرش مشوق اصلی او در این راه، و از مداحان و ذاکران قدیم مشهد و خادم حرم «امام رضا (ع)» بود.
به مناسبت نزدیک شدن به سالروز شهادت «امام رضا (ع)» و عرض ارادت ذاکران «اهلبیت عصمت و طهارت (ع)» و مرثیهخوانی آنان در این روزها به گفتوگو با سیدناصر کهربایی از مداحان پیشکسوت حرم مطهر رضوی نشسته است که در ادامه خواهید خواند:
کهربایی ابتدا از عشق و ارادت دیرین خود به ساحت «اهلبیت (ع)» و «امام رضا (ع)» گفت: از کودکی در گروههای سرود مدرسه تکخوانی میکردم، اما بعدها به علت درس و دانشگاه عقب افتادم. بعد از فوت پدرم دوباره انگیزه پیدا کردم راه او را ادامه دهم. دو برادرم نیز مداح هستند. در سال ۷۸ در بیستوششسالگی به صورت جدی وارد عرصه مداحی شدم و تاکنون به این خدمت مشغول هستم.
این پیرغلام حرم رضوی پیرامون جایگاه مهم مداحی در بارگاه رضوی برای وی بیان کرد: هر مداحی که در مجلس وارد میشود، جدا از مستمعش، مسائل معنوی صاحب مجلس برایش مهم است که از لحاظ معنوی و اخلاص در چه مقامی قرار دارد، قطعا مداحی در محضر «علیبنموسیالرضا (ع)» که امام معصوم است و درجه ایشان توصیف نمیشود، افتخاری بزرگ است و در حقیقت، عنایت «حضرت رضا(ع)» به یک مداح است و من افتخار میکنم. گاهی که تنهایی وارد حرم میشوم، دو خط برای حضرت و در حضور ایشان میخوانم.
کهربایی با اشاره به این که قائل به وظایف سنگین یک مداح در جامعه است بیان کرد: وقتی یک مداح شروع میکند به خواندن ابیات، باید به این نکته توجه کند که برای حضار جلسه چه میخواند و اینکه باید اشعارش مستند باشد. در غیر این صورت، تبعات جبرانناپدیری در پی خواهد داشت، خوشبختانه آستان قدس رضوی معیارهایی برای انتخاب مداح در نظر دارد که یکی از آنها استفاده از اشعار مستند و معتبر است.
وی در همین راستا ابراز کرد: متأسفانه برخی مداحان برای ایجاد شور و درآوردن اشک مستمعان هر شعری را میخوانند ولو در شأن «اهل بیت (ع)» نباشد. اما برخی دیگر با مطالعه تاریخ اسلام توانستهاند در شأن و منزلت «اهلبیت (ع)» بخوانند و با روضهخوانی، مستمعان را از وقایع تاریخی آگاه کنند.
این «مداح اهل بیت(ع)» با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب پیرامون رویکرد مداحان در اشعار منتخب خود خاطرنشان کرد: یکی از فرمایشات مقام معظم رهبری این است که مداحان با ملایمت، قبل از شروع مداحی، به مسائل مهم جامعه بپردازند و به ظلم و ستمهایی که به مسلمانان و جامعه شیعه میشود اشاره کنند. این مصائب، ظلم و جنایات را با جنایاتی که در آن دوران بر اهلبیت «پیامبر اکرم (ص)» شده تلفیق کنند تا از این طریق بینش و نگاه مردم را به حوادث و اتفاقات پیرامون جامعه مسلمانان بهویژه شیعیان روشن و آنها را با حقیقت واقعی آشنا کنند. مداحان در حقیقت باید پیامرسانان واقعه عاشورا و حوادث کربلا باشند.