سرنوشتی دردناک در انتظار کروکودیلهای وارداتی+فیلم و عکس
- چند روزی است که ورود محمولهای حاوی ۸۰ کروکودیل از مالزی به ایران و سپس انتقالشان به مرکزی تحت عنوان "مزرعه کروکودیل" در مشهد خبرساز شده است؛ خبری که با سوء برداشتهای برخی رسانهها و در نتیجه مخاطبان همراه شد.
برخی از رسانهها واردات کروکودیلها را کمکهای بخش خصوصی به جلوگیری از انقراض نسل تمساح در ایران عنوان کرده و خبر مستقر شدن تمساحهای وارداتی در مزرعه کروکودیل مشهد را تحت عنوان «رهاسازی کروکودیلها» به اطلاع مخاطبان رساندند در حالی که اولا تمساح بومی ایران، گاندو (تمساح پوزهکوتاه مردابی) که در طبقهبندی اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در رده گونههای آسیبپذیر قرار دارد و جمعیت آن در ایران بیش از ۵۰۰ فرد نیست گونهای کاملا متفاوت از تمساحهای واردتی است. ثانیا مفهوم رهاسازی، بازگردادندن جانوران به زیستگاه طبیعی آنهاست نه نگهداری و بهرهکشی از آنها در اسارت.
حالا که مشخص است ورود این تمساحها حاصل لطف بخش خصوصی در حق نسل تمساح ایرانی نیست، این سوال مطرح میشود که بخش خصوصی این ۸۰ تمساح را با چه هدفی از مالزی به مشهد منتقل کرده است؟
در پاسخ به این پرسش، چندی پیش، تورج همتی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با بیان اینکه پروانه بهرهبرداری از مزرعه کروکودیل مشهد با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست (تهران) صادر شده به رسانهها گفت: " تجارت پوست کروکودیل احتمالا یک صنعت پربازده است که درآمد خوبی دارد. پوست کروکودیل در جهان بسیار ارزشمند است. از این رو فرد متقاضی در حال پیشبرد یک فعالیت اقتصادی و تجاری است."
پاسخی که نگاه ابزاری به حیات وحش در آن کاملا مشهود است و بیشتر به اظهارات مسئولان وزارت اقتصاد و دارایی شباهت دارد تا به گفتههای مسئولان محیط زیست!
مجید طاهرپور، مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در اظهاراتی مشابه به رسانهها میگوید: این محموله کروکودیل برای راهاندازی مرحله نخست تنها واحد پرورش کروکودیل استان خراسان رضوی در منطقه مُلکآباد، در حد فاصل مشهد ـ نیشابور است که با ظرفیت تولید ۳۰۰ تخته پوست کروکودیل، ظرفیتسازی شده و مجوزهای لازم را دریافت کرده است.
هرچند در حال حاضر در قشم و ملایر و چابهار، شاهد فعالیت مراکز تکثیر کروکودیل تحت پوشش رونق گردشگری هستیم اما این نخستین بار است که سوداگران معامله پوست کروکودیل از عنوان «مزرعه کروکودیل» استفاده کرده و علنا هدف این مزرعه را صادرات گوشت و پوست کروکودیل عنوان میکنند؛ تجارتی که با زندگی اسفبار کروکودیلها در اسارت آغاز شده و با دردی طولانیمدت و نفسگیر به مرگشان منتهی میشود.
در ادامه فیلم و تصاویری از نحوه تهیه پوست کروکودیل، در مزارع پرورش کروکودیل را مشاهده میکنید. جانورانی نگونبخت که از بدو تولد تا زمان آمادگی برای پوست کنده شدن، چندی سالی را در اسارت با شرایطی نامناسب میگذرانند و هنگامی که پوستشان برای استفاده در صنعت پوشاک، آماده شد، در حالی که زنده هستند تا پوستشان با کیفیت بهتری از بدنشان جدا شود، با دهانهایی چسبخورده، طی عملیاتی غیرانسانی، پوستشان کنده شده و پس از چند ساعتی تحمل درد و رنج شدید، تلف میشوند.
بیشتر بخوانید:
پوست کروکودیلهای قشم کنده میشود؟
استفاده از پوست و خز جانوران در صنعت پوشاک که مستلزم درد و رنج شدید آنهاست برای انسان قرن ۲۱ توجیه عقلانی ندارد و سر پا ماندن آن صرفا به واسطه وجود متقاضیانی متمول است که دغدغه مورد توجه قرار گرفتن دارند. در نتیجه این موضوع هم مانند عادتهایی مشابه که بعضا غیرمنطقی و غیراخلاقی هستند، در جوامع مختلف به ضد ارزش تبدیل شده که حاصل آن، اعتراضات عمومی نسبت به استفاده برخی از سلبریتیها از پوشاک پوست و همچنین تحریم برندهایی است که همچنان پوست و خز جانوران را در تهیه پوشاک به کار میبرند.
از رونق افتادن بازار پوشاک پوست، سبب شده بسیاری از مزارع تولید پوست و خز، از جمله مزارع تولید پوست کروکودیل، غیرفعال شوند. اما در کمال تاسف امروز مسئولان کشورمان، تجارتی که دنیا کنارش گذاشته را با آغوش باز پذیرفته و به فعالیت اولین مزرعه تولید پوست کروکودیل در کشور افتخار میکنند.