تقویم تاریخ؛ از استقلال عراق تا پرتاب موشک به فضا
_ خبرگزاری صدا وسیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (دوازدهم مهر) به شرح زیر است:
عزیمت حضرت امام خمینی (ره) به پاریس
۴۳ سال پیش در چنین روزی دوازدهم مهر سال ۱۳۵۷ هجری شمسی؛ حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران تحت فشار رژیم بعث صدام از عراق به سمت کویت و سرانجام پاریس مهاجرت کرد. دولت کویت اجازه اقامت به ایشان نداند و ایشان از مرز کویت بازگشته و به پاریس عزیمت کردند. هجرت امام خمینی (ره) از نجف به پاریس بر خلاف تصورات رژیم بعث صدام و محمد رضا پهلوی سبب برکات بسیاری در سرعت گیری روند تحولات منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد. در فرانسه امام خمینی (ره) در روستایی به نام نوفل لوشاتو در ۵۰ کیلومتری پاریس مواضع و دیدگاههای خود را بدون محدویتهای امنیتی از طریق نامه و نوار به اطلاع مردم در ایران میرساندند و بدین وسیله ماهیت بیدادگری و فساد و وابستگی رژیم شاه را افشا و آشکار میساختند. در فاصله چهار ماه پس از مهاجرت امام خمینی (ره) از عراق به فرانسه امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی پس از ۱۵ سال تبعید به کشور بازگشته و رژیم شاهنشاهس ۲۵۰۰ ساله در ایران سرنگون و جمهوری اسلامی مستقر شد.
درگذشت ابوالمعالی کرباسی اصفهانی
۱۲۸ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و هفتم صفر ۱۳۱۵ قمری فقیه اصولی "ابوالمعالی کلباسی اصفهانی" درگذشت. محمد بن حاج محمد ابراهیم کلباسی، از بزرگان علمای امامیه اوایل قرن چهاردهم هجری است. وی از نظر علمی، مراتب بلندی داشت و دارای تألیفات بسیاری است. از جمله آثار او می توان به کتب: شرح کفایه سبزواری، شرح خطبه الدمشقیه و الجبر و التَفویض اشاره کرد. وی همچنین درباره محدثان بزرگ و طبقات دیگر، کتب مستقلی تألیف کرده است.
آغاز جنگ کریمه در اروپا میان عثمانی و روسیه
۱۶۷ سال پیش در چنین روزی چهارم اکتبر سال ۱۸۵۳ میلادی جنگ کریمه در اروپا بین امپراتوری عثمانی و روسیه آغاز شد. به دنبال ضعف امپراتوری عثمانی و ترس از اعمال نفوذ روسیه در آن کشور، در روز چهارم اکتبر ۱۸۵۳ م جنگهای کریمه میان قوای روسیه با نیروهای دولت عثمانی، فرانسه، بریتانیا و سارْدِنی روی داد، علت اصلی این جنگ، اختلاف روسیه با فرانسه بر سر نواحی مقدس تحت سلطه عثمانی در فلسطین و نیز حفظ حقوق مسیحیان امپراتوری عثمانی بود. در این میان پس از ورود قوای روس به ایالات دور از مرکز دولت عثمانی، سلطان عثمانی در هشتم اکتبر ۱۸۵۳ به روسیه اعلان جنگ داد. شش ماه بعد انگلیس و فرانسه هم به کمک عثمانی آمدند و قوای آنها در سپتامبر ۱۸۵۴ م به شبه جزیره کریمه رسید. در این حال، جنگ سختی روی داد و تلفات بسیاری به دو طرف وارد آمد. سرانجام این جنگ در سال ۱۸۵۶ م با شکست روسیه به پایان رسید و طبق قرارداد صلح پاریس که در ۱۸۵۶ منعقد شد، تمامیت ارضی دولت عثمانی ظاهراً تأمین شد. هر چند از آن پس راه مداخلات بعدی روسیه، فرانسه و انگلستان را در سرزمین عثمانی باز نمود و اوضاع، با روزی که جنگ شروع شده بود فرقی نکرد.
روز استقلال بلژیک
۱۹۰ سال پیش، در روز چهارم اکتبر سال ۱۸۳۰ میلادی بلژیک استقلال خود را اعلام کرد. این کشور از اوایل قرن هجدهم تحت کنترل اتریش بود و در اواخر همین قرن به تصرف فرانسه درآمد. اما پس از شکست ناپلئون از دولتهای اروپایی، بلژیک و هلند در سال ۱۸۱۵ اتحادیهای تشکیل دادند. اما این اتحاد دیری نپایید و بلژیکیهای کاتولیک، علیه هلندیهای پروتستان شورش کردند و کشور خود را مستقل خواندند. حمله هلند به بلژیک نیز با مداخله فرانسه و انگلیس ناکام ماند و لئوپولد ساکس کوبورک به عنوان نخستین پادشاه بلژیک برگزیده شد. این کشور دارای حکومت سلطنت مشروطه است. بلژیک با بیش از ۳۰ هزار کیلومتر مربع مساحت، با کشورهای فرانسه، آلمان، هلند و لوکزامبورگ، همسایه است.
کشف پنی سیلین
۹۲ سال پیش در چنین روزی چهارم اکتبر سال ۱۹۲۸ میلادی پنی سیلین توسط الکساندر فلمینگ کشف شد. سر الکساندر فلمینگ پزشک و کاشف معروف انگلیسی در ۶ اوت ۱۸۸۱م در خانوادهای کشاورز در شهر لاچفیلد فارم در غرب اسکاتلند بهدنیا آمد. او در جریان جنگ جهانی اول، در بهداری ارتش انگلیس به خدمت مشغول بود. فلمینگ در آن مدت متوجه شد که عده زیادی از سربازان درنتیجه عفونت زخم میمیرند و این امر باعث تأثر و وحشت در او شد. درنهایت، ده سال پس از پایان جنگ، در چهارم اکتبر ۱۹۲۸م، یک اتفاق تصادفی و یک مطالعه دقیق و موشکافانه باعث شد که فلمینگ برای از بین بردن باکتریهای تولیدکننده عفونت زخم، موفق به کشف پنیسیلین گردد که برای بافتهای انسانی اثرات نامطلوبی در پی نداشت. این کشف در تاریخ طب بینظیر بود و نشان میداد که نتایج ناشی از آن، انقلابی در تاریخ پزشکی بهوجود خواهد آورد. پنیسیلین بدانصورت که فلمینگ کشف کرد کاربردی نداشت؛ تا اینکه یازده سال بعد در سال ۱۹۳۹م با کمک دو دانشمند میکروبشناس و زیستشناس به نامهای هوارد فلوری و ارنست چین، این آنتیبیوتیک بهصورت داروی ضد عفونت عرضه شد. در طی جنگ جهانی دوم، آنتیبیوتیکها کاربرد وسیعی پیدا کردند و جان میلیونها نفر را نجات دادند. فلمینگ، ۱۷ سال پس از کشف پنیسیلین، در سال ۱۹۴۵م، به دریافت جایزه نوبل پزشکی نائل آمد و به لقب بهترین خدمتگزار کشور مفتخر گردید.
پرتاب نخستین قمر مصنوعی به فضا
۶۳ سال پیش در چنین روزی، چهارم اکتبر سال ۱۹۵۷ میلادی نخستین قمر مصنوعی توسط دانشمندان شوروی سابق با موفقیت به فضا پرتاب و به این ترتیب عصر تسخیر فضا آغاز شد. این قمر مصنوعی که اسپوتنیک یک (Sputnik ۱) نام داشت، طی ۹۲ روز، ۱۴۰۰ بار به دور زمین گردش کرد و برای اولین بار، پیامهای رادیویی را از فضا به کره زمین مخابره کرد. این قمر مصنوعی ۸۳ کیلوگرم وزن و ۸۵ سانتیمتر قطر داشت و مجهز به دو دستگاه فرستنده رادیویی بود.