ماجرای تناقض ۳۰۰ درصدی آمار زائران ایرانی اربعین چیست؟
- روزنامه خراسان نوشت: یک هفته از اربعین حسینی گذشته و بیشتر زائران ایرانی که برای مراسم اربعین به عراق سفر کرده بودند به ایران بازگشته اند و در روزهای گذشته هم تصاویر و فیلمهایی از ازدحام زائران در مرز مهران در شبکههای اجتماعی دست به دست شد. در این میان در کنار بحث تست کرونای این زائران در مرز که روایتهای مختلفی از آن را شاهد بوده ایم، تعداد زائران ایرانی حاضر در عراق هم، خود، اما و اگرهایی را به همراه داشته است. با هم این روایتها و، اما و اگرها را مرور میکنیم.
تناقضها در آمار زائران ایرانی اربعین
اگر یادتان باشد اول قرار بود ۳۰ هزار نفر آن هم فقط به صورت هوایی برای زیارت اربعین عازم نجف شوند که بعد به ۶۰ هزار نفر افزایش پیدا کرد، اما حالا گفتههای مسئولان و آمارها نشان میدهد که بیش از ۲۰۰ هزار نفر از ایران برای زیارت اربعین وارد عراق شده اند. به گزارش ایرنا، معاون وزیر راه در ۸ مهر اعلام کرد که «بر اساس آمار غیر رسمی بیش از ۲۰۰ هزار زائر برای شرکت در آیین بزرگ اربعین حسینی وارد کربلای معلی شدهاند که پیشبینی میکنیم حدود ۱۸۰ هزار نفر از طریق مرز زمینی وارد کشور شوند.» جدای از آن ۹ مهر رئیس کمیته بهداشت و درمان اربعین با اشاره به تردد ۳۹۵ هزار و ۲۸۳ زائر اربعین از طریق مرزهای زمینی و هوایی در دو مسیر رفت و برگشت، آمار انجام تست کرونا از زائران را تشریح کرد که در آن آمده نتیجه حدود ۹۰ هزار تست؛ ۲۹۱ نفر کرونا مثبت بوده اند. با توجه به این که هنوز برخی از زائران در عراق حضور دارند میتوان تخمین زد که حداقل بیش از ۲۰۰ هزار نفر برای زیارت اربعین به عراق سفر کرده اند. قطعا مدیران باید این موضوع را بررسی کنند و ببینند که این ایراد در کدام بخش بوده و چطور هنوز هم آمار دقیق زائران اربعین مشخص نیست. مهمترین نکته این است که آیا بخشی از این زائران از راههایی غیرقانونی خود را به عراق رسانده اند؟
از تست چشمی تا تست پی سی آر
بازگشت زائران از عراق در حالی شروع شد که در ابتدا قرار بود از همه زائران در بدو ورود به کشور تست گرفته شود، اما بعد وزیر راه در گفت و گویی اعلام کرد که تست کرونا به صورت چشمی و بدون نیاز به انجام تست پیسیآر انجام میشود که البته طولی نکشید دیگر مقامات کشور، این گفته وزیر راه را رد کردند. احمد وحیدی، وزیر کشور در این باره گفت: «همه زائران ایرانی در بازگشت از مراسم اربعین عراق هنگام ورود به کشور از مرزهای هوایی و زمینی باید تست PCR بدهند.»، اما گزارشهای زائران و البته رئیس کمیته بهداشت و درمان اربعین نشان میدهد که تستها به صورت رندوم انجام میشود. مثلا محمد دلاوری مجری صدا وسیما در انتقاد به ورود زائران اربعین به کشور بدون این که تست کرونا بدهند گفته: «حتی از تست چشمی هم که وعده داده شده بود خبری نبود.» از آن طرف المیرا شریفی مجری شبکه خبر هم که زائر اربعین بوده با انتشار عکسی از لحظه انجام تست پی سی آر در توئیتر نوشته: «با سه دوز واکسن رازی و تست منفی کرونا رفتم، همه جا ماسک داشتم، با تست منفی کرونا هم اجازه ورود به کشور گرفتم.»