دلالها به موز هم رحم نکردند
_ آنا نوشت: در ادامه روند گرانی کالاها در بازار، این بار قرعه افزایش قیمت در بازار به نام موز افتاد تا این کالا نیز از این چرخه عقب نماند.
در حالی که طی ماه گذشته هر کیلوگرم موز در خرده فروشیها با قیمت ۲۶ هزار تومان عرضه میشد، اما به یکباره قیمت آن روند صعودی به خود گرفته به ۴۰ هزار تومان رسیده است.
اما اینکه قیمت این کالا چرا به یکباره افزایش یافته دلایل خاصی برای آن عنوان میشود.
مصطفی دارایی نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان ورود دلالان به بازار را موجب افزایش قیمت موز عنوان کرده و میگوید: دلالها حوالههای مبادله موز را خریداری کرده و همین مسئله این توان را به آنها داده است که بتوانند موز را ماشینی ۱۰۰ میلیون بفروشند و در این فرآیند موز کیلویی ۶ هزار تومان گرانتر به دست مصرف کنندگان میرسد.
وی میگوید «۸ مهر موز کیلویی ۳۰ هزار تومان در میدان بفروش رفت این در حالیست که اگر دست دلالان این وسط کوتاه میشد حداکثر کیلویی ۲۰ هزار تومان باید بفروش میرسید».
دارایی نژاد مدعی شد «اگر وزارت جهاد کشاورزی با اتحادیه همکاری کند در مدت یک ماه آینده قیمت موز را به کیلویی ۲۰ هزار تومان در میدان میرسانیم».
رئیس اتحادیه بارفروشان میافزاید «اگر همین روند ادامه پیدا کند و واردات موز در قبال صادرات سیب باشد همچنان شاهد دستهای دلالها خواهد بود و من پیشبینی میکنم قیمت آن تا ۴۰ هزار تومان نیز در میدان برسد».
به گفته دارایی نژاد «مطابق با مصوبه وزارت جهاد کشاورزی، واردات موز مشروط به صادرات سیبدرختی است. فعالان بخش خصوصی مخالف این موضوع هستند، چون بر این باورند که میتوان در این مصوبه تجدیدنظر کرد چراکه در ایران ۶۶ نوع میوه و سبزی تولید میشود که بیشتر آنها کیفیت لازم برای صادرات رادارند».
سید رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی نیز دراینباره میگوید «زمانی که مصوبه واردات موز در ازای صادرات سیب ابلاغ شد با مازاد سیب در انبارها مواجه بودیم و این مصوبه جهت تشویق صادرکنندگان با کاهش تعرفه وارداتی موز از ۲۰ درصد به ۴ درصد بود. اما در حال حاضر شرایط تغییر کرده و نیاز است برای جلوگیری از رانت ایجادشده مصوبه اصلاح شود».
وی با اشاره به اینکه همه صادرکنندگان سیب واردکننده موز نیستند، عنوان میکند: رانت بازی و فروش مجوز واردات موز به ازای هر کیلو ۶۰۰۰تومان نتیجه همین تصمیمگیریها است و باید مشخص شود دقیقاً چه کسانی این رانت را ایجاد کردهاند.
نورانی تأکید میکند «نیازی نیست دولت برای واردات موز ارزی به بخش خصوصی تخصیص دهد. میتوان با ارز حاصل از صادرات میوه وتره بار، سبزی و صیفی موز وارد کرد».
به گفته وی، «وقتی ثبت سفارشها بهصورت شفاف و مشخص صورت نمیگیرد و منوط به صادرات سیب میشود قطعاً محدودیت و رانت ایجاد میشود؛ بنابراین از دولت سیزدهم انتظار داریم بهصورت شفاف وارد این موضوع شده و سبد خانوار ایرانی را رونق بخشد».
نورانی تأکید میکند «تعرفه واردات موز در مقابل صادرات سیب ۴درصد و واردات موز بدون مجوز صادرات سیب ۲۰ درصد است. یعنی با مصوبه وزارت جهاد کشاورزی تعرفه واردات موز برای صادرکنندگان سیب کاهش یافته است. پیشنهاد ما به دولت این است که تعرفه واردات موز همان ۲۰ درصد باشد و مابهالتفاوت آن با تعرفه سیب بهعنوان جایزه به صادرکننده واقعی اعطا شود تا بدینوسیله حقی از صادرکننده و تولیدکننده ضایع نشود».