پرسپولیس در مقابل الهلال؛ امیدوار اما نگران
- ورزش سه نوشت: پرسپولیس در مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان به مصاف الهلال خواهد رفت و از دیدگاه برخی این قرعهی خوبی برای قرمزها نخواهد بود. اما برای تیمی که فقط به قهرمانی در آسیا فکر میکند، روبرو شدن با الهلال در هر مرحلهای چه تفاوتی دارد؟ قهرمانی نیاز به از پیش رو برداشتن این حریف مقتدر دارد چه در یک چهارم و چه در نیمهنهایی.
پرسپولیس برای بردن الهلال یک ماه فرصت آمادهسازی دارد و در این میان باید دید که پارامترهای امیدوارکننده و نگرانکننده برای این جدال مهم چه خواهد بود.
۱- تجربه
پرسپولیس پس از چند دوره حضور در لیگ قهرمانان آسیا تبدیل به تیم باتجربهای شده که کمتر دچار نوسان در نتیجهگیری شده است. خبری هم از غافلگیریهای رایج در فوتبال ایران رانیست. پس از آن باخت چهار بر صفر مقابل الهلال در اولین حضور خود در نیمهنهایی آسیا، قرمزها دیگر نه باخت پر گل دادهاند و نه در مراحل حذفی اسیر خودزنی. حالا مربیان تیم باتجربهتر از قبل خوب میدانند که برای مصاف با هر حریفی چگونه تیم خود را با چه درصدی از محافظهکاری و چه درصدی از جسارت به مصاف حریفان بفرستند. آنها بالا و پایینهای بازیهای آسیایی را دیدهاند و قرار نیست خیالپردازانه تیم خود را به مصاف الهلال بفرستند. بازیکنان این تیم نیز پس از دو دوره حضور در فینال، ترسی از مصاف با رقبای عربستانی خود ندارند و وجههای که آنها در مصافهای آسیایی به دست آوردهاند به کمکشان میآید تا الهلال نیز محافظهکارانه و با بیمهای خاص خود به مصاف آنها بیایند.
۲- ساختار تاکتیکی
پرسپولیس در سالهای اخیر یک نکته را به فوتبال ایران اثبات کرده است. اینکه برای موفقیت مداوم نیازی به داشتن ایدههای عجیب و غریب تاکتیکی نیست و آنچه در بعد فنی برای یک تیم مهم است، ساختاری است که در آن هر بازیکن چند نکتهی ساده را به خوبی اجرا کند. اینکه بداند کی جلو برود کی عقب بیاید، روی دست کی برود و با کدام یار حریف برگردد، پشت چه کسی را پوشش دهد و کدام فضاها را تو بزند و مسائل سادهای از این دست. بقیهاش توان فیزیکی بازیکن است که بتواند نود دقیقه خوب بدود، خوب بپرد و به خاطر خستگی اشتباه نکند.
اما رسیدن به اینکه بازیکن همین وظایف ساده ملکهی ذهنش شود با تمرین مناسب تاکتیکی به دست میآید. وگرنه با حرف که نمیتوان به بازیکن نقش تاکتیکی داد. قرمزها از نظر ساختار تاکتیکی به جایی رسیدهاند که خیلی زود بازیکنان تازهوارد نیز با آگاهی از وظایف تاکتیکی خود، در قالب تیم جا میگیرند. ساختار تاکتیکی پرسپولیس و نظم باعث میشود تا این تیم در اولین بازی فصل خود روی چمن مصنوعی و در مقابل تیم سرسخت تاجیک، کار را در آورد.
۳- اعتماد به نفس
چیزی که استقلال در مقابل الهلال نذاشت را قرمزها به خوبی در رقابتهای آسیایی از خود نشان دادهاند. ترس از حریفان پولدار ریخته و آنها تبدیل به تیمی سرسخت شدهاند که هر حریفی را در آسیا نگران رویارویی با خود میکند. اعتماد به نفسی که به کمک شاگردان گلمحمدی میآید تا پس از دیدن کیفیت بازی الهلال مقابل استقلال، با ساقهای لرزان به مصاف حریف خود نروند.
۴- کمبود مسابقه جدی
این موضوع مهمترین نگرانی هواداران پرسپولیس برای رویارویی با الهلال است. الهلال برخلاف پرسپولیس در کوران بازیهای لیگ عربستان قرار دارد و برعکس پرسپولیس شاید در صورت برگزار نشدن سوپرجام بدون بازی رسمی به مصاف الهلال برود. هر هفته بازی کردن در لیگ هم میتوانست بدن بازیکنان را آمادهتر کند و هم هماهنگی آنها را بیشتر. اما اگر مربیان پرسپولیس بتوانند در یک ماه آینده بدن بازیکنان خود را بدون بازی رسمی برای یک بازی سخت چه بسا ۱۲۰ دقیقهای آماده کنند، هماهنگی بین آنها به دلیل همان مشخص بودن نقشهای تاکتیکی بازیکنان و ساختار فنی مستحکم پرسپولیس تا بازی با الهلال به دست خواهد آمد. ضمن اینکه بازیهای ملی نیز در پیش است و تمرین نکردن چند بازیکن با تیم اجتنابناپذیر. اما باز هم با فرض آماده شدن بدن بازیکنان در تمرینات تیم ملی و همچنین با اتکا به آن ساختار تاکتیکی اشاره شده، این موضوع هم نباید چندان بر آمادهسازی قرمزها تاثیر بگذارد.
۵- میزبانی عربستان
حتی اگر بازی پرسپولیس و الهلال بدون تماشاگر برگزار شود (که البته برعکس تماشاگر هم دارد) باز بازی در زمین و هوای عربستان دشواریهای خاص خود را دارد. با این همه قرمزها در دو سال اخیر آنقدر به بازی در زمین حریف و میزبان نبودن عادت کردهاند که بتوان زیاد بابت این موضوع نگران نبود.
۶- قدرت فنی الهلال
الهلال تیم مقتدری در سطح فوتبال آسیاست. مربی این تیم نیز در جدال با استقلال مربی باهوشی نشان داد و با تغییر سیستم و آرایش بازیکنان تیمش، راه مقابله با سیستم بازی استقلال را پیدا کرده بود؛ بنابراین لزوما این تیم با همان شیوهی بازی با استقلال و یا بازیهای داخلی خود به مصاف پرسپولیس نخواهد آمد. در مقابل پرسپولیس یحیی زیاد به دنبال تغییر سیستم بازی نبوده و تقریبا با یک روش و آرایش بازیکنان مشخص به مصاف حریفان خود خواهد رفت. اما جدال دو تیم جدال ریزهکاریهای فنی خواهد بود و هم سرمربی الهلال و هم گلمحمدی نشان دادهاند که قادرند با یک تغییر جزیی در ترکیب بازیکنان و یا تغییر در شرح وظایف یک یا دو بازیکن، نبرد تاکتیکی را برنده شوند؛ بنابراین از این نظر نیز چه بسا در شرایط برابری از نظر دانش مربیگری و سورپرایزهای خاص آن مواجه خواهیم بود.