- آیتالله سید «ابراهیم رئیسی» صبح امروز در نشست مطبوعاتی مشترک با رئیس جمهور تاجیکستان گفت: خشنود هستم که به دعوت رئیسجمهور تاجیکستان، مقصد اولین سفر خارجی خود و همراهانم را به کشور دوست، مسلمان و دارای سابقه علمی، فرهنگی و دینی مشترک؛ تاجیکستان قرار دادیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه امید دارم این سفر نقطه عطفی برای افزایش روابط کشور ایران و تاجیکستان باشد، افزود: در گفتگوهای دوجانبه با رئیس جمهور تاجیکستان به پیشینه روابط دو کشور اشاره کردیم که حاکی از گسترش مناسبات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است.
دکتر رئیسی با اشاره به اینکه اولین کشوری که از استقلال تاجیکستان دفاع کرد، جمهوری اسلامی ایران بود، گفت: ایران همواره تلاش کرده از ظرفیتهای موجود برای گسترش مناسبات با تاجیکستان استفاده کند و قراردادهای مشترکی که تاکنون منعقد شده گواه اراده جدی دو کشور برای برای توسعه مناسبات دوجانبه است.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه در این مقطع تاریخی که فصل نوینی از ارتباطات میان ایران و تاجیکستان در حال رقم خوردن است قراردادهایی با امضای وزرای دو کشور منعقد شد، گفت: آنچه مهمتر از قراردادهای مکتوب است، اراده دو کشور برای توسعه مناسبات سیاسی، تجاری و اقتصادی است.
دکتر رئیسی تصریح کرد: ارتباط با تاجیکستان یکی از اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. علقهها و روابط عاطفی و تاریخی بین مردم دو کشور وجود دارد و در نگاهی شاید ما دو کشور نباشیم و بلکه یکی هستیم. با این نگاه که دو کشور از یک فرهنگ و پیشینه بسیار عمیق و تمدن کهن برخوردار هستند، لذا ارتباط و مناسبات با تاجیکستان را دارای اهمیت میدانیم و حتماً این مناسبات را توسعه خواهیم بخشید.
رئیس جمهور با بیان اینکه ظرفیتهای ارزشمندی در کشور تاجیکستان قرار دارد که باید با برنامه ریزی، زمینه توسعه مناسبات دو کشور فراهم شود، گفت: ازجمله آنها، مسائل تجاری و اقتصادی است. ظرفیت و روابط اقتصادی و تجاری فعلی دو کشور، قابل قبول نیست و حتما باید توسعه یافته و به مرحله قابل قبولی برسد.
آیتالله رئیسی با اشاره به امکانات ایران برای برقرای ارتباطات دریایی تاجیکستان گفت: بندر چابهار و بندرعباس از جمله ظرفیتهایی هستند که میتوانند باعث افزایش ارتباط تجاری ایران و تاجیکستان شوند. از جمله ظرفیتهایی که بایدبین ایران و تاجیکستان توسعه یابد، مناسبات فرهنگی است. مناسبات فرهنگی میتواند منجر به افزایش ارتباطات در سایه حوزهها شود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در زمینه کشاورزی هم قراردادی میان دو کشور بسته شد که اجرایش به توسعه مناسبات بین دو کشور میانجامد. امیدواریم این سفر فصل جدیدی برای ارتباط با تاجیکستان باشد و شاهد توسعه ارتباطات مشترک فرهنگی و گردشگری نیز در کنار توسعه روابط اقتصادی و تجاری باشیم.
آیتالله رئیسی با اشاره به همکاریهای مشترک منطقهای ایران و تاجیکستان گفت: بهحمدالله نظراتمان نسبت به افغانستان بسیار نزدیک است. ایران و تاجیکستان معتقد هستند دخالت بیگانگان در افغانستان موجب بروز بلاهای بیشماری در این کشور شده است که باید دست بیگانگان را از افغانستان قطع کرد.
دکتر رئیسی با بیان اینکه بیگانگان بههیچوجه نتوانستند برای افغانستان امنیت آفرینی کنند، گفت: آنها نتوانستند مشکلات کشور افغانستان را حل کنند؛ حضور بیگانگان و نقشآفرینی آنها را در افغانستان را نمیپذیریم و مسئله افغانستان باید توسط مردم این کشور و با همکاری کشورهای همسایه حل شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه همکاری ما با تاجیکستان و دیگر کشورهای همسایه افغانستان میتواند زمینه را برای اینکه آنها خود بتوانند سرنوشتشان را رقم بزنند، موثر است، افزود: معتقدیم باید یک مذاکرات بین الافغانی شکل بگیرد و دولتی که میخواهد در افغانستان تشکیل شود، باید دولتی فراگیر باشد.
دکتر رئیسی گفت: معنای تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، این است که افرادی از همه اقوام و گروههای سیاسی در این دولت ایفای نقش کنند؛ چنین دولتی میتواند آینده خوبی را برای این کشور رقم بزند.
آیتالله رئیسی افزود: حضور تروریستها در افغانستان نه فقط برای این کشور بلکه برای کل کشورهای منطقه خطرناک است. امروز آمریکاییها که داعش را تشکیل داده و شرایط حضورش در سوریه و عراق را فراهم کردند، هم اکنون بهسمت استقرار این گروهک تروریستی در افغانستان رفتند؛ حضور داعش در افغانستان نه تنها برای این کشور بلکه برای کل کشورهای منطقه خطرناک است.
دکتر رئیسی با تاکید بر اینکه باید زمینه حضور هر جریان تروریستی در افغانستان را از بین برد، افزود: با حضور هرگونه جریانی که بستری برای رشد جریانهای تروریستی در افغانستان را ایجاد کند، مخالف هستیم و باید قاطعانه با آن برخورد شود. بههیچوجه نمیپذیریم در کنار کشور مان، یک جریان تروریستی و داعشی بخواهد به افغانستان و دیگر کشورهای منطقه ضربه بزند.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما افغانستان را کشوری دارای صلح، آرامش، دوستی و پیشرفت قبول داریم، تصریح کرد: حضور جمهوری اسلامی ایران در منطقه تا کنون، امنیت زا بوده است، ولی حضور بیگانگان در این منطقه مخل امنیت بوده است. تلاش ما همواره این بوده که مردم افغانستان خودشان بتوانند برای خودشان تصمیم بگیرند.
آیتالله رئیسی عنوان کرد: راه حل مسئله افغانستان، تشکیل دولتی فراگیر است که همه اقوام را در بر بگیرد و کشورهای دیگر هم باید کمک کند، ما نیز در ایران حتماً این سیاست را دنبال می کنیم که در افغانستان حکومتی که بتواند آینده افغانستان را تضمین کند، تشکیل شود.
رئیس جمهور عنوان کرد: امیدواریم حضور هیئت جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، یک فصل جدیدی از همکاریهای تجاری، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی را بین دو دولت دو کشور رقم بزند .
دکتر رئیسی افزود: امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی برای همه مردم منطقه و مسلمانان جهان، نگران هستند تا همه آنها بتوانند زندگی همراه با آرامش، رشد، پیشرفت و تعالی در همه نقاط آن داشته باشند و همواره در سخنان، دیدگاهها و اعلام مواضع خود بهاین موضوع تاکید می کنند.
آیتالله رئیسی تصریح کرد: ما هم در جهت این سیاست معتقد هستیم که تاجیکستان، کشور دوست، برادر، هم فرهنگ و هم دین ما باید بتواند راههای توسعه و پیشرفت را طی کند. کوچکترین ناامنی در تاجیکستان و منطقه مانند ناامنی در کشور ماست؛ ما پیشرفت کشورهای منطقه را پیشرفت ایران میدانیم. امروز گامهایی که در تاجیکستان برای پیشرفت مردم این کشور برداشته میشود را پیشرفتهای خود میدانیم.
[video src='https://www.mizan.news/wp-content/uploads/2022/01/01']
انتهای پیام/