تاکید مقام قضایی بر رعایت الزامات و مقررات زیست محیطی در معدن مس سونگون ورزقان
- احمد موقری سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان آذربایجان شرقی در جلسهای که به منظور بررسی کارشناسی و تخصصی مشکلات احداث هیپ لیچینک جدید معدن مس سونگون ورزقان برگزار شد، هدف اصلی برگزاری جلسه را ایجاد تعامل و دست یافتن به نوعی توافق بین اداره کل حفاظت محیط زیست استان و مجتمع مس سونگون در ارتباط با حفاظت از محیط زیست مبنی بر ادامه فعالیت هیپ جدید عنوان داشت.
در ادامه، پس از طرح موضوع، مدیرعامل مجتمع مس سونگون توضیحاتی را در ارتباط با ضرورت ادامه فعالیت هیپ احداثی و جایگاه پروژههای مس سونگون به عنوان پروژهای ملی و اقداماتی که در حین احداث هیپ از منظر رعایت استانداردهای لازم بکار برده شده است و همچنین هزینههای قابل ملاحظه انجام شده ارایه داد.
عباس نژاد مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی نیز موضع سازمان متبوع را در مورد فعالیت هیپ جدید و نگرانیهای زیست محیطی موجود در خصوص فعالیت آن و ضرورتی که میبایست از جانب سازمان صمت به عنوان متولی اصلی معادن و مجتمع مس سونگون قبل از شروع فعالیت انجام میشد و لیکن رعایت نشده است، بیان و توضیحات کاملی در این خصوص ارایه داد.
در نهایت پس از بحث و تبادل نظر به منظور دستیابی به راهکاری جهت حل مشکل در راستای ادامه فعالیت هیپ به لحاظ ضرورت موجود و نیز رعایت الزامات و مقررات زیست محیطی در جهت حفظ شرایط اکولوژیکی و گونههای جانوری و گیاهی منطقه، مقرر شد طی هفته آتی هماهنگی لازم برای بازدید میدانی از منطقه و محل احداث هیپ با هماهنگی مجتمع مس سونگون و اداره کل حفاظت محیط زیست استان انجام و متعاقب بازدید، طی جلسهای شرایط موجود و امکان سنجی ادامه فعالیت هیپ از لحاظ شرایط زیست محیطی بصورت کارشناسی بررسی و تصمیم اجرایی لازم اتخاذ شود.
مجتمع مس سونگون بزرگترین مجموعه معدنی شمال غرب کشور است که در ۱۰۰ کیلومتری شمال شرق تبریز و ۲۵ کیلومتری ورزقان و در همسایگی جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان قرار دارد. معدن مس سونگون با یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن ذخیره شناسایی شده بزرگترین معدن مس کشور است.
گفتنی است هیپ لیچینک فرآیندی است که طی آن مادهای را که به عنوان هدف در نظر است، با انحلال در یک حلال مناسب جدا میشود و سپس با روشهای خاصی میتوان ماده هدف را از حلال استخراج کرد. این فرایند در صنایع شیمیایی و معدنی بسیار پرکاربرد میباشد. هیپ لیچینک در صنعت مس به شکل الکترولیز، به طور مستقیم مس کاتدی تولید میکند. رهاسازی سیالات سمی از سایت هیپ لیچینگ به محیط زیست میتواند سلامت اکوسیستم و جمعیتهای انسانی اطراف آن را تحت تأثیر قرار دهد.