سیمان منهای دلالی و هزینه پاکت؛ ۵ هزار تومان!

10:46 - 20 شهريور 1400
کد خبر: ۷۵۶۷۶۵
بررسی‌ها نشان می‌دهند که خود سیمان چندان قیمتی ندارد و این بسته‌بندی و هزینه‌های جانبی است که زمینه‌ساز افزایش نرخ سیمان است.

_ روزنامه جوان نوشت: نرخ سیمان بدون هزینه مالیات، پاکت و حمل و نقل در کارخانه فقط ۵‌هزار تومان است، در این بین با توجه به پایان یافتن دلالی سنتی این کالا با عرضه در بورس کالا و همچنین کاهش هزینه بسته‌بندی می‌توان امیدوار بود که به‌زودی سیمان در بخش خرده فروشی حتی به زیر ۲۰‌هزار تومان در هر پاکت هم برسد. در چنین حالتی اگر با سامانه‌های جامع تجارت و انبار‌ها روند توزیع سیمان کنترل شود، بازار سیمان در کشور ثبات پایدار خواهد داشت.

قیمت هر پاکت ۵۰‌کیلویی سیمان در بورس کالا ۲۴‌هزار تومان و قیمت این کالا در کارخانه بدون مالیات ارزش افزوده و هزینه پاکت بین ۵ تا ۶‌هزار‌تومان است، اما قیمت خرده‌فروشی سیمان برای مصرف کننده با احتساب هزینه پاکت و حمل و نقل حدود ۳۵ تا ۴۰‌هزار تومان است که وزیر صمت قول داده‌است نرخ سیمان را به محدوده ۲۰‌هزار تومان برساند.

اشخاص خبره و مطلع در حوزه سیمان بر این باورند که نرخ ۲۰‌هزار تومانی سیمان برای مصرف‌کننده نهایی می‌تواند منافع تولید کننده و سهامداران شرکت‌های سیمانی را به خوبی تأمین کند، این در حالی است که اخیراً نیز مشخص شده که فاطمی امین، وزیر صمت به مجلس قول داده‌است تا نرخ هر پاکت سیمان را به محدوده ۲۰‌هزار تومان برساند، یعنی نرخ کنونی خرده‌فروشی سیمان که حدود ۳۵ تا ۴۰‌هزار‌تومان است باید تا محدوده ۲۰‌هزار تومان نزول کند.

بررسی‌ها نشان از آن دارد که خود سیمان چندان قیمتی ندارد و این بسته‌بندی است که زمینه‌ساز افزایش نرخ سیمان است از این رو کارشناسان اقتصادی به شرکت‌های سیمانی توصیه می‌کنند روی کاهش هزینه بسته‌بندی محصول تمرکز کنند کاهش نرخ سیمان به ارقامی به مراتب پایین‌تر از نرخی که وزیر صمت قول آن‌را به مردم داده‌است، محقق خواهد شد.

از سال‌۹۲ تا کنون به واسطه کاهش بودجه حقیقی عمرانی دولت و همچنین رکود ساخت و ساز چرخه دلالی کالایی، چون سیمان تشدید شد، با این حال اگر همزمان با عرضه سیمان در بورس کالا، بسته‌بندی کاغذی پر هزینه این کالا نیز با هدف کاهش نرخ تغییر کند، امکان نزول قیمت سیمان به ارقامی به مراتب پایین‌تر از نرخ خرده‌فروشی ۳۰ تا ۴۰‌هزار تومان وجود دارد.

در این زمینه عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان کشور در برنامه زنده شبکه خبر گفت: در حال حاضر به طور میانگین هفته‌ای ۳/۱ میلیون تن سیمان در بورس کالا عرضه می‌شود که حدود ۲/۱ میلیون تن آن معامله می‌شود و در واقع روند ۸۸‌ساله عرضه سنتی سیمان به روند عرضه از طریق بورس و همچنین سامانه جامع تجارت و سامانه جامع انبار‌ها تغییر می‌کند.

فقط ۵ شرکت نیامده‌اند

دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان کشور گفت: الان ۷۷‌شرکت تولید سیمان خاکستری و سفید در بورس کالا به عرضه محصول می‌پردازند که ۱۰‌شرکت سیمان سفید و ۶۷‌شرکت سیمان خاکستری عرضه می‌کنند و فقط پنج شرکت هنوز نیامده‌اند که آن‌ها هم به زودی در بورس کالا پذیرش می‌شوند.

شیخان افزود: اگر بازار کشش داشته باشد روزانه تا ۲ هزارو ۵۰۰‌تن سیمان در کشور تولید می‌شود. هفته قبل که سیمان در بورس کالا عرضه و بیش از یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزار تن معامله شد از این رقم ۸۰‌درصد عرضه با قیمت پایه معامله شد و هر پاکت ۵۰‌کیلویی ۲۴‌هزار تومان و قیمت درکارخانه بدون مالیات ارزش‌افزوده و بدون هزینه پاکت که بین ۵ تا ۶ هزار تومان محاسبه می‌شود و همچنین بدون هزینه حمل‌ونقل فروخته شد و با این حساب برای مصرف‌کننده باید هر پاکت سیمان بین ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان به فروش برسد، اما برای کسانی‌که تقاضای زیادی دارند، مثلاً دو تریلی سیمان می‌خواهند ارزان‌تر خود بود.

هشدار صمت به تولید کنندگان سیمان

دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان کشور عنوان کرد: وزارت صمت در نامه خود آورده است، اگر کسی سیمان تولیدی را در بورس کالا ارائه نکند، مجبور است به قیمت سازمان حمایت یعنی قیمت کمتر به فروش برساند، بنابراین شرکت‌های تولیدی سیمان برای منافع خود سیمان تولیدی را در بورس کالا ارائه می‌کنند و این زمینه‌ای برای ترغیب آن‌ها به حضور در بورس کالا است.

شیخان ادامه داد: دولت تلاش می‌کند منافع تولیدکننده تأمین و عرضه و تقاضای سیمان شفاف شود و اگر برق و سوخت کارخانه‌های سیمان تأمین شود، تولید هم پایدار خواهد بود، از طرفی به زودی زمستان می‌رسد و سوخت مازوت جایگزین سوخت گاز می‌شود.

عرضه منظم سیمان در بورس

در این برنامه همچنین سیدجواد جهرمی، معاون عملیات و نظارت بورس کالا گفت: در سمت خریداران هم تاکنون ۵ هزارو ۱۰۰‌مشتری سیمان دارای کد بورسی و همچنین ۱۰‌هزار کد‌بورسی حقیقی برای خرید سیمان در نظر گرفته شده است.

معاون عملیات و نظارت بورس کالا تصریح کرد: حجم عرضه سیمان هفته‌ای ۵/۱ میلیون تن بوده است که حجم معاملات به ۳/۱ میلیون رسیده و قیمت سیمان براساس مکانیسم عرضه و تقاضا در بورس کالا کشف می‌شود.

معاون عملیات و نظارت بورس کالا همچنین اظهار داشت: اگر هفته‌ای ۲/۱ میلیون تن سیمان در بورس کالا به‌طور منظم عرضه شود نیاز کل کشور تأمین می‌شود.

رصد سیمان بعد از معامله

جهرمی عنوان کرد: اگر عرضه سیمان منظم باشد وزارت صنعت هم سامانه جامع تجارت و سامانه جامع انبار‌ها را در نظر می‌گیرد تا بر توزیع سیمان نظارت شود که سیمان به کجا‌ها می‌رود. باید هم زنجیره عرضه سیمان را تکمیل کنیم و هم طرف تقاضا را گسترش دهیم. تاکنون ۱۰‌هزار کد بورسی برای خریداران سیمان صادر شده‌است.

برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند با اتمام دوره عرضه سنتی سیمان در بازار برخی از دلالان قصد دارند زهر خود را به بورس کالا بریزند و امکان دارد دلالان با افزایش تقاضا بخواهند نرخ سیمان در بورس کالا را دستکاری کنند که قرار است هم معاملات پایش و هم اینکه بعد از انجام معامله محل مصرف یا عرضه خرد سیمان رصد شود.


برچسب ها: سیمان بورس کالا

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *