تعامل با دنیا از طریق تقویت ارتباطات از مسیر تاکید بر مشترکات و کاهش اختلافات است
محسن پاکآئین در گفتوگو با میزان با اشاره به چگونگی تعامل با دنیا به عنوان یکی از اصول اساسی سیاست خارجی دولت سیزدهم، اظهار داشت: سیاست دولت سیزدهم آنطور که آقای رئیسی در اولین مصاحبه خودشان در دوران ریاست جمهوری اشاره کردند، «ما سیاست خارجی خودمان را منوط به برجام نمیکنیم و سیاست خارجی ما از برجام شروع نمیشود و دوستان زیادی در دنیا داریم و تعامل همه کشورهای دنیا را به عنوان یک اصل مهم که در قانون اساسی هم به آن اشاره شده است، در دستور کار قرار میدهیم.»
این کارشناس مسائل بینالملل اضافه کرد: ما در دنیا دوستان زیادی داریم؛ در میان کشورهای جنبش عدم تعهد، در میان کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی، در میان همسایگان و مسلمانان جهان و به خوبی میتوانیم در مناطق دورتری مثل آمریکای لاتین و آفریقا، ظرفیتهای زیادی را برای همکاری بین ایران و این کشورها وجود دارد؛ لذا کاری که ما باید انجام دهیم و دستگاه دیپلماسی هم همیشه آن را در برنامه داشته است، تقویت ارتباطات از مسیر تاکید بر مشترکات و کاهش اختلافات است.
سفیر پیشین کشورمان در جمهوری آذربایجان، با بیان اینکه ما با همه کشورهای دنیا مشترکاتی داریم، افزود: مثلاً فرض کنید با کشورهای همسایه در حوزههای فرهنگی اشتراکات زیادی داریم، در زمینه اقتصادی، خیلی از کشورهای همسایه مکمل ما هستند. کشورهای همسایه برخی، کشورهای وسیلهای که آنها هم به دنبال مقاومسازی اقتصاد و کاهش وابستگی به انرژی هستند. ما میتوانیم با آنها کار کنیم و بر مشترکات پافشاری کنیم و احیاناً اگر اختلافاتی هم وجود دارد با گفتوگو و مذاکره آنها را کاهش بدهیم و در واقع روابط خودمان را تقویت کنیم.
وی با تاکید بر اینکه حوزههای متعددی را در بخش سیاست خارجی و روابط خارجی داریم که میتوانیم آنها را تقویت کنیم، بیان داشت: ما دو دوست خیلی مهم داریم که عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل هستند؛ چین و روسیه که باید ارتباطات راهبردی خودمان را با این دو کشور در جهت تامین منافع متقابل و بر اساس احترام متقابل دنبال کنیم. کشورهای همسایه ما در آسیای مرکزی و قفقاز ظرفیتهای بسیار زیادی دارند و میتوانند بازار خوبی برای ایران در حوزه اقتصادی باشند.
پاکآئین با بیان اینکه با کشورهای عرب پیرامونی خودمان و حتی دورتر، رابطه خیلی خوبی داریم، یادآور شد: با یکی دو تا از کشورهای عربی هم که به دلیل مسئله یمن، اختلاف نظر داریم، باید مذاکره کنیم و آنها را متقاعد کنیم که سعی کنند مسئله یمن را به صورت عادلانه و بدون تجاوز به این کشور حل کنند و بعد در این مسیر حرکت کنیم و سعی کنیم که ارتباطاتمان را نزدیک کنیم.
سفیر پیشین کشورمان در جمهوری آذربایجان، خاطرنشان کرد: در غرب آسیا نفوذ بسیار زیادی داریم یکی از نگرانیها و دغدغههای که غربیها دائم اعلام میکنند این است که ایران در این منطقه با نفوذ است.
وی در ادامه گفت: ما میتوانیم این ارتباطات را با آمریکای لاتین و آفریقا نیز تقویت کنیم. ظرفیتهای بسیار زیادی دارد. بسیاری از ظرفیتهای آفریقا هنوز برای ما شناخته شده نیست. هم در جنوب آفریقا و هم در شمال آفریقا باید کار کنیم و مشترکات ما را بشناسیم و سعی کنیم که میان دوستان خودمان، ایجاد تنوع کنیم.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: اروپا هم همینطور است؛ غیر از چند کشور اروپای غربی که منافع خودشان را با آمریکا گره زدند، کشورهای زیادی در اروپا هستند که تمایل دارند ارتباطات نزدیکی با ما داشته باشند. ما میتوانیم بی اعتنا به آن سه کشور اروپایی، با این کشورها تعاملات خودمان را دنبال کنیم.
پاکآئین در پایان خاطرنشان کرد: در مجموع تجربیات خوبی دیپلماتهای ایران برای توسعه روابط و تقویت مناسبات با کشورهای مختلف دارند و به نظر میرسد که این مسیر میتواند مسیر خوبی برای اینکه ما وابستگی خودمان به مسئله برجام را کاملا از بینببریم باشد و سعی کنیم که در سیاست خارجی به تقویت ارتباطات دوجانبه و از مسیر ارتباطات دوجانبه، ارتباطات چند جانبه را دنبال کنیم.