تراژدی یمن؛ جنگ، بن بست و رنج
یمن از سال ۲۰۱۵ تاکنون تحت حملات ائتلاف سعودی قرار گرفته و گام به گام به سقوط بشردوستانه نزدیک میشود.
خبرگزاری میزان -
- بحران در یمن در کنار مداخله نظامی تقریبا ۷ ساله ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان، بحرانهای درهم تنیده سیاسی، نظامی و بشردوستانه در این کشور را تشدید کرده است.
به گزارش پایگاه «شورای روابط خارجی»، یمن، کشوری کوچک در شبه جزیره عربستان در ۷ سال اخیر شاهد جنگ غیرقابل کنترلی بود که رنج شدید غیرنظامیان را به دنبال داشت.
این کشور سال هاست که با تفاوتهای مذهبی و فرهنگی بین شمال و جنوب خود و میراث استعمار اروپا دست و پنجه نرم میکند.
گروههای حقوقی پیشتر بارها، دولت مستعفی در یمن را به فساد و خودکامه گری متهم کرده بودند؛ این در حالی است که آمریکا از اوایل دهه ۲۰۰۰ حمایت گستردهای از دولت مذکور داشت.
براساس اطلاعات پایگاه «Security Assistance Monitor»، از آن زمان تاکنون آمریکا بیش از ۸۵۰ میلیون دلار به دولتهای یمن کمک نظامی ارائه کرد.
وضعیت در یمن در پی تعمیق شکافهای سیاسی به شکلی روزافزون افزایش یافت و سبب بروز درگیریهای داخلی شد که فرار «عبد ربه منصور هادی»، رئیس جمهور این کشور به عربستان را در پی داشت.
عربستان به بهانه بازگرداندن وی به قدرت در سال ۲۰۱۵ ائتلافی با حضور کشورهای بحرین، مصر، اردن، کویت، مراکش، قطر، سودان، اریتره، پاکستان و امارات تشکیل داد.
ائتلاف مذکور در پی جدایی مسیر عربستان و امارات، افزایش انتقادها به کشتار غیرنظامیان بر اثر حملات هوایی ائتلاف سعودی با تسلیحات عمدتا آمریکایی، انتقاد به عربستان در پرونده قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار سعودی در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در ترکیه، ... دچار اختلافهای داخلی شده و در نهایت به دلیل فشارهای حقوق بشری به متحدان اروپایی و آمریکایی تامین کننده تسلیحات، با محدودیتهایی در تامین تسلیحات مواجه شد.
یمن در تقریبا ۷ سال گذشته صحنه جنگ ائتلاف نظامی چند ملیتی به سرکردگی عربستان در حمایت از دولت مستعفی این کشور و مبارزان یمنی بوده است.
یمن با نرخ فقر ۷۵ درصدی، فقیرترین کشور جهان عرب است؛ بیماری در این کشور بیداد میکند و موارد مشکوک به بیماری وبا در سال ۲۰۲۰ به رقم ۲۰۰ هزار نفر رسید.
جنگ سبب شده تا آمار دقیقی از وضعیت کرونایی وجود نداشته باشد؛ کمکهای بین المللی به دلیل شیوع کرونا متوقف شده یا کاهش یافته اند.
به گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل، از هر ۳ یمنی ۲ نفر به کمک و حمایت بشردوستانه نیاز دارند و ۴ میلیون نفر نیز آواره شده اند.
اوضاع یمن به دلیل محاصره زمینی، هوایی و دریایی توسط ائتلاف که مانعی بر سر جریان منابع حیاتی غذایی و دارو شده، بدتر شده و بحران سوخت را رقم زده است.
پروژه مکان یابی رویدادها و درگیریهای مسلحانه مستقر در آمریکا (ACLED) اعلام کرد از سال ۲۰۱۵ تاکنون، بیش از ۱۰۰ هزار نفر با کمبود غذا، خدمات بهداشتی و زیرساختها در یمن مواجه بودند.
این جنگ، بیش از یک میلیون نفر را آواره کرد و شیوع وبا، کمبود دارو و قحطی را سبب شده است.
سازمان ملل، بحران بشردوستانه در یمن را بدترین بحران در جهان است که با کُندتر شدن سرعت کمکهای خارجی در بحبوهه شیوع کرونا و متوقف شدن مذاکرات صلح میتواند وضعیت را بدتر کند.
براساس گزارشها، بحران انسانی در یمن، به دلیل گرسنگی گسترده، شیوع بیماریها و حمله به غیرنظامیان، بدترین بحران در نوع خود در سراسر جهان است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *