کاهش ۷ میلیارد دلاری قاچاق تلفن‌های همراه با اجرای طرح رجیستری و درآمد ۱۳ همتی برای دولت/ واردات بیش از ۱۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تلفن همراه طی یک سال گذشته/ حذف انحصار و مافیای واردات با فعالیت ۵۰۰ شرکت

8:01 - 14 شهريور 1400
کد خبر: ۷۵۵۰۱۱
دسته بندی: اقتصاد ، صمت و کشاورزی
سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی گفت:دستاورد‌های طرح رجیستری از آذر ۹۶ تا به امروز شامل کاهش ۷ میلیارد دلاری قاچاق نسبت به زمان قبل از اجرای طرح رجیستری است و تقریباً حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان(همت) درآمد از قِبل حقوق ورودی، مالیات ارزش‌افزوده و مصادیق دیگری که واردات رسمی از آن درآمد کسب می‌کند برای دولت داشته است.
رضا عالیان در گفت‌وگو با میزان، درباره وضعیت بازار تلفن همراه و جزئیات طرح رجیستری، گفت: آغاز طرح رجیستری از زمانی بود که طی بررسی‌ها مشاهده کردند ۹۰ درصد بازار گوشی تلفن همراه از طریق قاچاق تأمین می‌شود و در اوایل سال ۹۶ کمیته‌ها به‌صورت جدی فعالیت خود را شروع کردند این در حالی بود که ۹ درصد واردات رسمی و یک درصد تلفن همراه‌هایی که می‌توانستند در ایران تولید کنند.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی گفت: فاصله ۹۰ درصدی قاچاق تأثیرگذار بوده است، زیرا حدود سه میلیارد ارزش واردات تلفن همراه به کشور را به همراه داشته است  و با ۹۰ درصد قاچاق حدود ۳ میلیارد خروج غیرقانونی ارز از کشور را شاهد بوده‌ایم که لطمات زیادی با را به بدنه اقتصادی کشور وارد می‌کرد.

وی افزود: با پیگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همکاری که وزارتخانه‌های «صنعت، معدن وتجارت»، «امور اقتصاد و دارایی» و «ارتباطات و فناوری اطلاعات» صورت گرفته است، این طرح از ابتدای آذر ۹۶ اجرایی شد که فقط مربوط به تلفن‌های همراه بوده و از تیرماه ۱۴۰۰ طرح رجیستری بر روی تبلت و موبایل‌واره‌ها نیز اجرا شد.

عالیان بیان کرد: دستاورد‌های طرح رجیستری از آذر ۹۶ تا به امروز شامل کاهش ۷ میلیارد دلاری قاچاق نسبت به زمان قبل از اجرای طرح رجیستری است و تقریباً حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان(همت) درآمد از قِبل حقوق ورودی، مالیات ارزش‌افزوده و مصادیق دیگری که واردات رسمی از آن درآمد کسب می‌کند برای دولت داشته است.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی گفت: کمکی که طرح رجیستری به بدنه اقتصاد کرد این بود که ثبات نرخ ارز و کاهش تقاضا را به همراه حذف جذابیت قاچاق و صادرات پول‌شویی به همراه داشته است و یکی از مصادیقی که در قاچاق رخ می‌دهد پولشویی است.

وی افزود: طرح رجیستری کمک کرد تا پولشویی که از طریق واردات تلفن همراه اتفاق می‌افتد و تأمین ارزی که از طریق منابع غیررسمی صورت می‌گرفت جلوگیری شود بنابراین تأمین ارز تلفن همراه از طریق بانک مرکزی و تجارت رسمی کشور صورت گرفت و شفافیت در حوزه صادرات ایجادشده است.

عالیان اظهار کرد: طرح رجیستری منوط سازی واردات به ارائه خدمات پس از فروش توسط شرکت‌های واردکننده رسمی را به همراه داشت یعنی هر تعداد تلفن همراهی که وارد کشور می‌شد باید شرکت واردکننده تلفن همراه تعهدات خدمات پس از فروش بدهد.  درصورتی‌که واردات غیررسمی باشد هیچ تعهد خدمات پس از فروشی وجود ندارد.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی گفت: طرح رجیستری باعث منوط سازی واردات به تأیید استاندارد بود، زیرا قبلاً که به‌صورت قاچاق تلفن همراه وارد کشور می‌شد بسیاری از تلفن‌های همراه ساخت شرکت‌های متفرقه‌ای بودند حتی مدل‌های های کپی از نشان‌های تجاری دیگر را تولید می‌کردند و چون کپی بودند هیچ‌کدام از استاندارد‌های سلامت و ارتباطات دستگاه تلفنی را رعایت نمی‌کردند، اما به‌واسطه اجرای طرح رجیستری و قانونمند شدن واردات تلفن همراه باید حتماً این استاندارد‌ها توسط سازمان تنظیم مقررات تأیید شود تا این تلفن‌ها وارد کشور شود.

وی افزود: طرح رجیستری باعث شد که انحصار واردات و مافیای واردات قاچاق تلفن همراه طی این سال‌ها از بین برود طی یک بازه زمانی فقط ۲۰ شرکت رسمی وجود داشت که واردات تلفن همراه را انجام می‌دادند، ولی هم‌اکنون به ۵۰۰ شرکت رسیده است و این امر به‌جز شفافیت وضعیت زنجیره تأمین تا عرضه تلفن همراه کشور، باعث ایجاد کارآفرینی رسمی نیز شده است.

عالیان در خصوص میزان واردات طی ۱۲ ماه گذشته بیان کرد: طی ۱۲ ماه گذشته یعنی از مرداد سال ۹۹ تا پایان مرداد ۱۴۰۰ آمار واردات تلفن همراه به این صورت است که ۱۷ میلیون و ۲۱۰ هزار تلفن همراه وارد کشور شده که ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار از این دستگاه‌ها در کشور مصرف‌شده است.

وی اظهار کرد: در مردادماه ۱۴۰۰،  به‌تنهایی یک میلیون و ۳۷۰ هزار دستگاه مصرف‌شده، اما تعداد یک میلیون و ۱۳۰ دستگاه وارد کشور شده است به دلیل اینکه محدودیت‌های اخیری در واردات و استاندارد‌های خلق‌الساعه ایجادشده و فشار بیش‌ازحدی به شرکت‌ها و واردکنندگان برای ترخیص کالا وارد کرده‌اند باعث شده است که کاهش واردات طی ماه گذشته را داشته باشیم و اگر این مشکل طی چند روز آینده حل نشود در ماه‌های آینده واردات از این مقدار هم کمتر شود.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی در خصوص ممنوعیت واردات تلفن‌های همراه شیائومی گفت: در مردادماه ۵۰ درصد واردات تلفن‌های همراه شیائومی نسبت به شهریورماه کاهش پیداکرده است که علت ممنوعیت واردات برخی مدل‌های پر تقاضای شیائومی مشکل در سرشمار‌های اضطراری مثل ۱۱۰،  ۱۱۵،  ۱۲۵ توسط این مدل‌ها بوده است.

وی افزود: به این دلیل سازمان تنظیم مقررات ابلاغیه‌ای صادر کرد و اعلام شد تا زمانی که این مشکل حل نشود گمرکات از ترخیص این مدل کالا‌ها باید جلوگیری کنند.

عالیان اذعان کرد: در ۱۲ ماه گذشته یعنی از مرداد ۹۹ تا مرداد ۱۴۰۰، سهم بازار و میزان واردات ۵ برند اصلی به این صورت بوده که سامسونگ ۵۴ درصد،  شیائومی ۳۳ درصد، اپل ۷ درصد، نوکیا ۳ درصد،  هواوی ۲ درصد را به خود اختصاص داده‌اند.

وی در خصوص اینکه آیا طرح رجیستری بر قیمت انواع تبلت تأثیر داشته است، گفت: خیر تأثیری ندارد و طرح رجیستری یک سری موافق و یک سری مخالف دارد موافق‌های این طرح به دنبال شفافیت و قانون هستند و مخالف‌ها کسانی هستند که از بی‌قانونی استفاده می‌کنند.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی گفت: مخالف‌ها نه تنها راجع به رجیستری بلکه در خصوص هر طرحی که بر روی بدنه اقتصاد کشور تأثیر می‌گذارد اولین شائبه‌ای که ایجاد می‌کنند گرانی است.

وی بیان کرد:  استدلال اشتباهی در رابطه با طرح رجیستری وجود دارد و بار‌ها این را اعلام کرده‌ایم که رجیستری هزینه‌ای ندارد و فقط سال گذشته برای برخی تلفن های  همراه‌ ۳ هزار و ۷۰۰ تومان بابت اطلاع‌رسانی (راه‌اندازی سیم‌کارت و دریافت پیامک تلفن همراه)  دریافت‌ می‌کردند که امسال دیگر این مبلغ را هم دریافت نمی‌کنند.

عالیان تأکید کرد: اگر گوشی قانونی وارد کشور شده باشد همه شرکت‌ها موظف به ارائه خدمات گارانتی هستند و بابت گارانتی نباید از کسی مبلغ دریافت شود؛ شرکت زمانی که گوشی را وارد می‌کند تعهد گارانتی دارد.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تلفن همراه و لوازم جانبی گفت: گارانتی بر روی قیمت گوشی تغییری نخواهد داشت و قیمت گوشی و تبلت ربطی به رجیستری ندارد هزینه‌ای که مطرح است هزینه واردات قانونی است یعنی حقوق عوارض گمرکی، سود بازرگانی و ارزش‌افزوده و هر چیزی که قانونی وارد کشور شود شامل این هزینه‌ها خواهد شد.
 
 

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *