تقویم تاریخ؛ از حمله به حرمین عسکریین (ع) تا آغاز جنگ دوم جهانی
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (دهم شهریور) به شرح زیر است:
تشکیل کمیته استفاده از نیروی اتم در ایران
۵۶ سال پیش در چنین روزی در دهم شهریور سال ۱۳۴۴ هجری شمسی کمیته استفاده از نیروی اتم در ایران تشکیل شد. در سال ۱۳۳۵، مجلس شورای ملی وقت، ایجاد «مرکز اتمی دانشگاه تهران» را تصویب کرد و در آذرماه ۱۳۴۴، راکتور پنج مگاواتی آموزشی و تحقیقاتی ایران، که از آمریکا خریداری شده بود آماده فعالیت شد و در سال ۱۳۴۵، در مرکز تحقیقات هستهای امیرآباد تهران به کار گرفته شد و تاکنون نیز فعالیتش ادامه دارد.
این راکتور به طور منظم مورد بررسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد در سال ۱۳۵۲ سازمان انرژی اتمی تشکیل شد و سریعاً برای احداث مجتمعهای نیروگاه هستهای وارد مذاکره با دولتهای اروپایی شدند. در پی این مذاکرات دو شرکت آلمانی و فرانسوی متعهد به ساخت دو راکتور هستهای هزار مگاواتی در بوشهر در جنوب ایران و تامین سوخت آن شدند. هر دو این شرکتها پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر خلاف تعهداتشان ساخت این نیروگاه را نیمه کاره رها کردند، اما دانشمندان جوان ایرانی با همکاری سازمان انرژی اتمی روسیه نیروگاه بوشهر را که نخستین نیروگاه هستهای غیرنظامی تولید انرژی در خاورمیانه است راه اندازی نمودند و هم اکنون این نیروگاه در ایران مشغول به کار است.
حمله تکفیریها به حرمین عسکریین (ع)
۱۶ سال پیش در چنین روزی، ۲۳ محرم الحرام سال ۱۴۲۷ هجری قمری حرمین عسکریین علیه ماالسلام در سامرا که مدفن حضرت امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) است، توسط تکفیریهای وابسته به القاعده تخریب شد.
تروریستهای تکفیری وابسته به القاعده شاخه عراق به رهبری ابومصعب زرقاوی در روز چهارشنبه بیست و سومین روز از ماه محرم ۱۴۲۷ ق حدود ساعت ۷ صبح، با پوشیدن لباس نیروهای تکاور عراق، وارد حرم عسکریین شدند و اسلحه نگهبانان را مصادره و آنها را به همراه خادمان حرم، در یکی از غرفههای صحن زندانی کردند و با کارگذاری مواد منفجره TNT به وزن حدود ۲۰۰ کیلوگرم در داخل بنا، حرم مطهر را منفجر کردند.
در نتیجه این بمبگذاری، گنبد بنا با پوشش آجری و طلاکاریش و همچنین تزئینات کاشیکاری در دیوارهای آن، فرو ریخت. شدت این انفجار به حدی بود که برخی از مصالح و تزئینات به کار رفته تا شعاع نیم کیلومتر به بیرون پرتاب شد، اما به علت استحکام بنا، پایههای گنبد، بدنه اصلی و دیوارها، سالم باقی ماند. شایان ذکر است در ۲۷ جمادیالاول ۱۴۲۸ق نیز تروریستهای تکفیری اقدام به بمبگذاری در حرمین عسکریین نمودند. آنان در ساعت ۹ صبح دست به دو انفجار زدند. در انفجار نخست، گلدسته سمت چپ حرم و در انفجار دوم، گلدسته سمت راست آن به طور کامل تخریب شد.
درگذشت علامه نراقی، عالم بزرگ مسلمان
۲۳۴ سال پیش درچنین روزی، بیست و سوم محرم سال ۱۲۰۹ هجری قمری علامه «ملا محمد مهدی نراقی»، عالم و دانشمند بزرگ مسلمان وفات یافت.
این عالم والامقام پس از گذراندن دوران مقدماتی تحصیل در ایران، جهت افزایش معلومات دینی خود، به حوزه علمیه نجف ـ در عراق ـ رفت و از محضر اساتید برجسته آن حوزه، کسب فیض کرد. ملامهدی نراقی با پشتکار فراوان به تحصیل ادامه داد و در رشتههای مختلف علوم دینی مهارت کافی یافت. او پس از آن به تحقیق، تدریس و تالیف کتب گوناگون روی آورد. «جامع السعادات» یکی از کتابهای معروف علامه نراقی است. او در این کتاب ارزشمند، موضوعات اخلاقی را به زیبایی مورد بحث قرار داده است. یکی دیگر از کتب او «انیس الموحدین» نام دارد. در این کتاب اصول دین اسلام به زبانی ساده شرح داده شده است و خواننده کتاب با جهان بینی اسلامی آشنا میشود.
آغاز جنگ جهانی دوم
۸۲ سال پیش، در روز اول سپتامبر سال ۱۹۳۹ میلادی با حمله ارتش آلمان نازی به لهستان، جنگ جهانی دوم آغاز شد. هیتلر با تکیه بر اندیشههای نژادپرستانه، توسعه طلبیهای خود را توجیه میکرد. وی در مدت کوتاهی، قسمت اعظم خاک اروپا و بخشی از شمال آفریقا را اشغال کرد. در این حال ایتالیا و ژاپن، دو متحد آلمان در جنگ جهانی دوم نیز، به اشغال مناطقی دیگر در آفریقا و آسیا پرداختند. اما از اوایل سال ۱۹۴۳، پس از آنکه ارتش آلمان در شوروی با مقاومت شدید مردم این کشور روبرو و زمینگیر شد، سلسله شکستها و عقب نشینیهای آلمانیها شروع شد و سرانجام در ماه مه ۱۹۴۵ آلمان، بدون قید و شرط تسلیم شد، اما مقاومت ژاپن در شرق آسیا تا هنگام بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی در ماه اوت ۱۹۴۵، ادامه یافت. در جنگ جهانی دوم، نزدیک به ۴۰ میلیون نفر کشته شدند و میلیاردها دلار خسارت به کشورهای مختلف وارد آمد.
آغاز احداث برج پیزا در ایتالیا
۸۴۷ سال پیش در چنین روزی، اول سپتامبر سال ۱۱۷۴ میلادی عملیات احداث برج معروف پیزا (Pisa) در شهر پیزای ایتالیا آغاز شد. هدف از ساختن این برج، نصب یک ساعت بزرگ بر بالای آن بود. اما مدتی بعد از شروع کار، این برج که ارتفاع آن ۵۵ متر است، در حدود ۵ متر از خط مستقیم منحرف شد. به همین دلیل این برج به برج کج پیزا معروف شده است. هم اکنون با تلاش مهندسین و کارشناسان کشورهای مختلف، انحراف این برج تا حدی اصلاح شده است.