بازار آشفته لبنیات؛ قیمتها لحظهای تغییر میکنند
_ روزنامه خراسان نوشت: حتما آشفتگی بازار ارز و طلا در چند سال اخیر را یادتان هست. آن قدر بازار آشفته شده بود که برای نشان دادن آن به کنایه میگفتند قیمت دلارالان یا الان؟! چون که قیمتها به سرعت تغییر میکرد و هر لحظه آن با لحظه قبل فرق داشت. با توجه به آن چه کاربران فضای مجازی از افزایش روزانه قیمت لبنیات در روزهای اخیر منتشر کرده اند به نظر میرسد این نوسانات لحظهای قیمت حالا به محصولات لبنی سرایت کرده و محصولات لبنی به ویژه شیر، ماست و پنیر از سوی کارخانههای مطرح این حوزه به صورت روزانه با افزایش قیمتهای ۵۰۰ تا چند هزارتومانی مواجه میشوند، این موضوع در حالی رخ میدهد که در هفتههای گذشته کارخانهها با وجود دریافت ارز دولتی و بدون هیچ دستورالعملی از سوی دستگاههای نظارتی به افزایش قیمت قابل توجه اقدام کردند و همچنین ۷۰ درصد قیمت محصولات لبنی که شیرخام بوده تغییر قیمتی نداشته است.
تغییر قیمتهای لحظهای
نگاهی به برخی از قیمتهای محصولات لبنی نشان میدهد که طی یک هفته اخیر برخی از محصولات تا ۳۰ درصد هم افزایش قیمت داشته اند. به طور مثال ماست یکی از شرکتهای لبنی از ۳۸۵۰۰ تومان ناگاه به ۵۰ هزار تومان افزایش داشت. همچنین مشاهدات میدانی نشان میدهد که دوغ پاکتی در ابتدای هفته گذشته ۵ هزار تومان، دو روز بعد ۵۲۰۰ و روز گذشته هم به ۶۵۰۰ تومان رسیده است. این موضوع در خصوص شیر هم اتفاق افتاده و شرکتهای مختلف در روزهای اخیر قیمت شیر را به شکلهای مختلف تغییر داده اند و کارخانههای لبنی به هر قیمتی دلشان بخواهد محصولات شان را میفروشند. البته چند روز پیش سخنگوی انجمن صنایع لبنی در برنامه «تهران ۲۰» به پرسش محمد دلاوری درباره دلیل این نا بسامانی و افزایش قیمت لبنیات گفته: «فعلا تا مستقر شدن دولت جدید و تعیین وزیر جدید قیمت لبنیات بر اساس عرضه و تقاضا در بازار تعیین خواهد شد!» پاسخی که همان موقع هم موجی از واکنشها را به دنبال داشت.
خطرات افزایش قیمت لبنیات
آمارها نشان میدهد، سرانه مصرف لبنیات کشور که در سالهای اخیر روندی نزولی داشته حالا تحتتأثیر تندتر شدن شیب منحنی رشد قیمت، این روند تشدید شده است. آن چه که کاربران در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند نشان میدهد بیشتر مردم به صرفهجویی و اقتصادیتر کردن خریدها روی آوردهاند. به طور مثال کاربری نوشت: «قبلا در کنار غذا، هم ماست استفاده میکردیم و هم دوغ، اما الان فقط وقتی مهمان داریم دوغ یا نوشیدنیهای دیگر را تهیه میکنیم.» سرانه مصرف شیر در جهان ۱۱۳کیلوگرم برای هرنفر در سال است این در حالی است که تا پیش از گرانی سرانه سالانه ما ایرانیها ۸۰ کیلوگرم بود که به نظر با این افزایش قیمت در ماههای اخیر به حدود ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم در سال برسد که از متوسط جهانی بسیار پایینتر است و میتواند در آینده عوارض زیادی در سلامت افراد بگذارد. مصرف شیر برای کاهش پوکی استخوان، کاهش بیماریهای لثه و دندان، تاثیر بر بهره هوشی و قلب و... بسیار توصیه شده است.