ضرورت کاهش 29درصدی برداشت از چاه‌های کشاورزی همدان

2:45 - 19 شهريور 1394
کد خبر: ۷۵۱۹۵
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
خبرگزاری میزان - اعضای شورای حفاظت از منابع آب استان همدان بر کاهش 29 درصد برداشت از چاه‌های کشاورزی این استان تاکید کردند.
به‌گزارش ، مرتضی عزالدین اظهار کرد: از ابتدای بهمن ماه سال 93 تاکنون تعداد 5 جلسه شورای حفاظت از منابع آب استانی و تعداد 29 جلسه شهرستانی با موضوعات مختلف از جمله انسداد چاه‌های غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت چاه‌های مجاز، نصب و راه‌اندازی کنتورهای هوشمند آب و برق برروی چاه‌ها، تشکیل و راه‌اندازی گروه‌های گشت و بازرسی و توقیف دستگاه‌های حفاری غیرمجاز و طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی برگزار شده است.

وی افزود: در این راستا بیشترین جلسات تشکیل شده مربوط به شهرستان رزن است که یکی از شهرستان‌های استان است که بیشترین چاه غیرمجاز در آن حفاری شده است.

عزالدین تصریح کرد: در سال 93 تعداد 659 حلقه از چاه‌های غیرمجاز و دارای حکم قضائی با حجم آب صرفه‌جویی شده 80 میلیون مترمکعب و عمق انسداد 30 کیلومتر پر و مسدودشده است و از آغاز سال 94 تاکنون تعداد 242 حلقه چاه غیرمجاز دارای حکم قضائی با حجم آب صرفه‌جویی شده 18 میلیون و 700 هزار مترمکعب و عمق انسداد هشت هزار و 500 متر پر و مسدود شده است.

وی تاکید کرد: در مجموع از سال 93 تاکنون تعداد 901 حلقه چاه غیرمجاز با حجم آب صرفه‌جویی شده 99 میلیون و 300 هزار مترمکعب و عمق انسداد 38 هزار و 500 متر پرومسلوب المنفعه شده است.

عزالدین افزود: بر اساس تکالیف قانونی وزارت نیرو برای حفظ، اجازه و نظارت بر بهره‌برداری، دستورالعمل‌های طرح احیا و تعادل‌بخشی فعلاً در قالب 8 عنوان توسط وزیر محترم نیرو ابلاغ شده است که البته در استان همدان پروژه‌های این طرح آغاز شده است و به صورت هفتگی و منسجم جلسات این طرح برگزار می‌شود.

در ادامه جلسه منصور ستوده معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه ای استان گفت: در راستای اجرای بند3 مصوبات پانزدهمین جلسه شورای عالی آب، میزان آب قابل برنامه ریزی از طریق چاه‌ها برای مصارف کشاورزی، شرب، صنعت و فضای سبز در آبخوان‌های آبرفتی محدوده‌های مطالعاتی استان ابلاغ شده و باید با برگزاری نشست‌های مشترک با سازمان جهاد کشاورزی استان نسبت به عملیاتی کردن مصوبات اقدام شود.

وی افزود: در این راستا حجم آب قابل برنامه‌ریزی از چاه‌ها برای مصارف شرب و فضای سبز با فرض پیش بینی 20 درصد افزایش مصرف شرب حدود 150 میلیون مترمکعب و برای بخش کشاورزی 1052 میلیون مترمکعب تعیین و ابلاغ شده است.

ستوده گفت: با توجه به برداشت فعلی 1483 میلیون مترمکعبی برای بخش کشاورزی باید 431 میلیون مترمکعب معادل 29 درصد کاهش از برداشت کنونی چاه‌های کشاورزی در آبخوان‌های آبرفتی استان اتفاق بیفتد.

وی تاکید کرد: میزان کل آب ورودی به سد اکباتان در سال آبی جاری 26 میلیون مترمکعب بوده است، میزان مصرف آب در بخش کشاورزی 2.8 میلیون مترمکعب و در بخش شرب 22 میلیون مترمکعب بوده است؛ بنابراین با فرض مصرف شرب به میزان 6.2 میلیون مترمکعب در شهریور، 2 میلیون مترمکعب در مهر ماه، 1.7 میلیون مترمکعب در آبان ماه و با فرض وجود 8.5 میلیون مترمکعب آب در مخزن سد در انتهای مرداد ماه، با این روند برداشت از سد تا دهم آذر ماه می‌توان از سد برداشت کرد.

ستوده تصریح کرد: جلوگیری از اضافه برداشت چاه‌های مجاز نیز در دستور کار این شرکت قرار گرفته و از ابتدای سال‌جاری تاکنون تعداد 179 چاه مجاز دارای اضافه برداشت شناسایی و پیگیری لازم برای پرداخت خسارت به آبخوان و جریمه اضافه برداشت و همچنین نصب کنتور و اصلاح منصوبات به‌عمل آمده و در مواردی مثل شهرستان نهاوند با دستور مقام قضایی چاه پلمپ شده است.

وی افزود: در مجموع تعداد 1736 دستگاه کنتور هوشمند آب و برق بر روی چاه‌های مجاز نصب شده که تعداد 1180 دستگاه از آنان کارتشان شارژ شده است.

ستوده گفت: برای نصب کنتور بر روی مابقی چاه‌های برقی نیز اخطاریه‌های مشترک بین مدیر اموربرق و مدیر آب شهرستان تهیه و تعداد 595 اخطار صادر و تحویل کشاورزان شده که این کار منجر به مراجعه کشاورزان به امورآب شهرستان و درخواست نصب کنتور هوشمند آب وبرق شده است.




ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *