باکتریها تا چند روزه بدون غذا زنده میمانند؟
_ آنا نوشت: باکتریها مقاومتترین جانداران جهان هستند و میتوانند در شرایطی مختلفی از قبیل سرما و گرمای شدید و حتی در سیاره مریخ زنده بمانند. حال تحقیقات دانشمندان ویژگی جدید از این موجودات را آشکار ساخته است که بر اساس آن باکتریها میتوانند بیش از هزار روز بدون نیاز به غذا به حیات خود ادامه دهند.
محققان در دانشگاه ایندیانا آزمایشی را طراحی کردند که در آن بیش از ۱۰۰ نوع باکتری مختلف را هزار روز از غذا خوردن محروم کردند و در پایان مشخص شد تمامی این باکتریها همچنان زنده هستند. اکنون گروههای مختلفی از دانشمندان در تلاش هستند تا از این ویژگی باکتریها برای تولید داروهای مختلف استفاده کنند. عامل بسیاری از بیماریهای عفونی که انسانها با آن درگیری دارند باکتریها هستند از همین رو تولید داروهای مؤثر از باکتریها میتواند از ابتلا به بیماریها بسیاری جلوگیری کرده و به ارتقای سلامت عموم مردم در جامعه کمک کند.
هم اکنون باکتریهایی روی کره زمین وجود دارند که بیش از ۱۰۰ هزار سال از عمر آنها میگذرد و چنین حیات طولانی مدتی نشان دهنده مقاومت بالای این جانداران در برابر عوامل مخرب محیطی است. یکی از محققان حاضر در این پروژه علمی بیان کرد: «باکتریها برای حفظ انرژی مکانیسم بسیار پیچیدهای دارند و میتوانند به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی خود مدت طولانی به خواب بروند. در شرایط بحرانی و زمانی که هیچ گونه ماده غذایی در اطراف آنها وجود نداشته باشد این جانداران همنوعان خود را میخورند.»
دیگر نکته قابل توجه در مورد باکتریها این است که آنها در شرایط آبوهوایی مختلف هماهنگی کاملی با محیط پیدا کرده و گاهی میزان این تطابق تا حدی است که تصور میشود این موجودات دیگر زنده نیستند، ولی این جانداران پس از مدتی و در وضعیت مناسب دوباره فعالیتهای خود را آغاز میکنند.