انتخاب رشته یا فروش آرزو؛ موسسات فعال در انتخاب رشته چه نقشی در سرنوشت داوطلبان دارند؟
_ روزنامه وطنامروز نوشت: با مشخص شدن نتایج اولیه کنکور ۱۴۰۰ دانشجویانی که مجاز به انتخاب رشته شدهاند تا ۱۸ مرداد فرصت دارند برای آینده تحصیلی خود برنامهریزی کنند. با داغ شدن فضای انتخاب رشته بین داوطلبان و خانوادههای آنان، یک بار دیگر بازار انتخاب رشته پررونق شده است.
در همین زمینه ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به فعالیت برخی موسسات در زمینه انتخاب رشته داوطلبان، اقدام آنان را مانند فروش آرزو به داوطلبان دانست.
وی گفت: سازمان سنجش آموزش کشور به منظور تسهیل در انتخاب رشته داوطلبان ۲ موضوع را در دستور کار قرار داده است؛ نخستین اقدام در این زمینه انتشار ویژهنامه الکترونیک انتخاب رشته در سایت سازمان سنجش و دومین اقدام ایجاد بستر لازم برای انتخاب رشته مجازی در سایت سازمان سنجش است.
خدایی در ادامه خاطرنشان کرد: داوطلبان میتوانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش با توجه به وضعیت نمرات و رتبهای که به دست آوردهاند، مقایسه لازم را انجام داده و ببینند در کدام رشتهها میتوانند قبول شده یا در کدام دانشگاه میتوانند پذیرش شوند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ادامه داد: داوطلبان باید به این نکته توجه داشته باشند که برای انتخاب رشته به ۲ دسته اطلاعات نیاز دارند؛ اولی مربوط به نمره و رتبه است و دوم مربوط به رشتههایی است که میتوانند در آنها نامنویسی کرده و برنامهریزی داشته باشند. ما به داوطلبان توصیه میکنیم با توجه به این ۲ فاکتور، نسبت به انتخاب رشته اقدام کرده و در این زمینه واقعبینانه عمل کنند.
خدایی با اشاره به اینکه متاسفانه برخی مؤسسات و افرادی که در زمینه انتخاب رشته فعالیت میکنند صرفا امید واهی به داوطلبان میدهند، گفت: افراد و مؤسسات از داوطلبان پول میگیرند و این وعده را میدهند که داوطلب با هر رتبه و امتیازی در رشته و دانشگاه مورد نظرش پذیرفته میشود. این روش به هیچ وجه قابل قبول نیست و داوطلبان میتوانند با استفاده از سیستم مجازی انتخاب رشته به دور از فضای احساسی نسبت به انتخاب رشته اقدام و نتیجه مناسبتری را به دست آورند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور تاکید کرد: توصیه ما به داوطلبان این است که حتما از سیستم انتخاب رشته مجازی که هزینه پایین ۱۴ هزار تومانی دارد استفاده کرده و با توجه به وضعیت خود انتخاب رشته کنند. با توجه به کارایی این سامانه، داوطلبان میتوانند از ظرفیتها مطلع شده و نتیجه مطلوب را به دست آورند.
وی خاطرنشان کرد: حقیقتا یکسری از مسائل را در رسانهها میبینیم که جای تعجب دارد؛ برخی آرزو میفروشند. ما وقتی در مجموع در کشور تنها ۱۰ هزار ظرفیت پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی داریم، چگونه برخی مؤسسات به داوطلبی با رتبه کشوری بالاتر از ۱۰ و ۱۱ هزار وعده قبولی پزشکی میدهند، در حالی که اصولا وی برای پذیرش در این رشتهها شانس قبولی ندارد. متاسفانه افراد و موسسات به نحوی داوطلب را توجیه میکنند که وی با چنین رتبهای میتواند در رشته پزشکی قبول شده و راهی دانشگاه شود.
وی ادامه داد: سازمان سنجش تمام اطلاعات مورد نیاز داوطلبان را در اختیارشان گذاشته است، لذا ضروری است داوطلبان با استفاده از این اطلاعات بهترین بهره را ببرند.
خدایی در پاسخ به این سوال که آیا با راهاندازی سامانه انتخاب رشته مجازی در آینده شاهد کمرنگ شدن ضریب نفوذ مافیای کنکور در این حوزه خواهیم بود یا خیر، گفت: پیشبینی ما همین است، ولی متاسفانه
داوطلبی که نمره امتحانش را خراب کرده عموما به این افراد و مؤسسات اطمینان میکند و همین موضوع باعث میشود یک مقدار کار سخت شود. پیشبینی ما این است که با این روش کاسبیها کمتر شود، ولی واقعیت این است در بحث انتخاب رشته داوطلبان نمیتوان این موضوع را به صفر رساند.
دکتر خدایی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس قانون، داوطلبان از ۱۴ تا ۱۸ مرداد میتوانند نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند. سازمان مباحث تمدیدی را نیز در نظر دارد و در صورتی که آمارها ضرورت تمدید این زمان را نشان دهد، در این زمینه تصمیمگیری خواهیم کرد، اما تا این لحظه برنامه نهایی جهت انتخاب رشته داوطلبان تا ۱۸ مردادماه است.